Kıyı balıkçılığı destekleniyor
Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Tarım ve Orman Bakanlığının Geleneksel Kıyı Balıkçılığının Kayıt Altına Alınması ve Desteklenmesi Tebliği, su ürünleri avcılığı faaliyetinde bulunmak üzere, Su Ürünleri Bilgi Sistemi`nde (SUBİS) kayıtlı, geçerli Balıkçı Gemileri İçin Su Ürünleri Ruhsat Tezkeresi`ne sahip, denizlerde 10 metreden küçük balıkçı gemileri ile iç sulardaki tüm balıkçı gemilerini kapsıyor. Buna göre, desteklemeden yararlanmak isteyen balıkçı gemisi sahipleri veya yetkilisinin 27 Kasım Cuma günü mesai saati bitimine kadar Bakanlığın il veya ilçe müdürlüğüne dilekçeyle şahsen müracaat etmesi gerekiyor.
Konuyla ilgili konuşan Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Mehmet Özkurnaz, kıyı balıkçılığını desteklemek üzerine yayınlanan genelge hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Özkurnaz yaptığı açıklamada, "Tarım ve Orman Bakanlığımızın kıyı balıkçılığını desteklemek üzerine çıkarmış olduğu genelgede balıkçılarımızın özellikle tekne boylarına göre fiyatlandırma yapıldı. 5 metreye kadar olan tekne boylarında kişi başına balıkçılarımıza 750 lira para ödenecek. 5 metre ile 8 metre arasında olan tekne boylarına bin lira para ödenecek. Ve 8 metrenin üzerine olan teknelere de bin 250 lira maddi destek yapılacak." dedi.
"27 Kasım itibariyle sona ermiş olacak"
Verilen destekteki anket boyutunun irdelenmesi gerektiğini belirten Özkurnaz konuşmasının devamında şunları söyledi; "Bu desteklemenin amacında anket boyutunu irdelemek gerekiyor. Bireysel olarak bizim teknelerimizin ruhsatlı olan balıkçılarımızı Tarım Orman İl Müdürlüğü Su Ürünleri şubelerine müracaatları halinde bu anket dolacak. Anketin özelliği ise ankette hangi balık türünden ne kadar yakalandığı, balıkçılarımız istifadesini ne kadar etti gibi sorular sorulacak. Balıkçılık konusunda hangi olumsuz tablo var o da ayrıca balıkçılarımıza belirtilecek, balıkçılarımız da bu görüşlerini anket boyutunda o belgelerini dolduracaklar ve imzalarını atıp olay netleşmiş olacak. Herhangi bir zorluğu yok. Bu anketin süresi 27 Kasım itibariyle sona ermiş olacak. Balıkçılarımızı bugün bilgilendirdik. Ruhsat sahibi olan tekne balıkçılarımız Tarım ve Orman İl Müdürlüğü`nün su ürünleri su ürünleri şubesine gidip müracaatlarını yapmış olacaklar. Bizim bölgemizde her türlü balığın yakalanabildiği olta balıkçılığı ağırlıklı oluyor, ağ balıkçılığı azımsanacak kadar azdır."
(Atakan Alkış)