havadurum

Kısacık'ta madene karşı mücadelede ZAFER!..

387

 Pumice A.Ş. tarafından Ayvacık`ın Kısacık köyü yakınlarında gerçekleştirilmek istenen Altın Madeni Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi projesi yeniden hayata geçirilmek istenmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda yapılacak İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısına katılmak için Ankara’ya gidecekleri bilgisini gazetemiz ile paylaşan Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Süheyla Doğan toplantıdan alınan karar ile ÇED sürecinin durdurulduğunu açıkladı. Dün saat 14’te gerçekleştirilen toplantıya katıldıklarını belirten Doğan, toplantıda ÇED süreci durdurulma kararı verildiğini belirterek; “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan İDK toplantısına katıldık. 40 dakika konuşma olanağı bulduğumuz toplantıda, Kısacık Altın Madeni Projesinin gerçekleştirilmesinin telafisi mümkün olmayacak olumsuz sonuçlar doğuracağı gerekçesiyle Ayvacık halkının ve bizim maden istemediğini ifade ettik. Aynı zamanda uzman arkadaşlarımızda telafisi mümkün olmayacak sonuçları toplantıda tek tek sıraladılar. Bu konuda herkese müjde vermek istiyoruz. Toplantıdan ÇED sürecini durdurma kararı çıktı. Bu konuda herkese müjde vermek istiyoruz” dedi.

  
Ne olmuştu?
Pumice A.Ş., Ayvacık`ın Kısacık köyü yakınlarında, Altın Madeni Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi kurulup işletilmesi planını tekrar devreye sokmuştu. Uzmanlar tarafından hayata geçmesi halinde çevrede telafisi mümkün olmayan olumsuz sonuçlar doğuracağı belirtilen proje, ilk olarak 2016 yılında hayata geçirilmek istenmiş ancak bölge halkı ve çevre örgütleri madene engel olmuştu. Projenin geçtiğimiz günlerde tekrar hayata geçirilmek istendiğinin açıklanması yöre halkını ve çevre örgütlerini yeniden harekete geçirdi. Projenin iptali için hazırlanan itiraz raporları ve imzalar Ankara’ya gönderilmişti.
 
“ÇED sürecini durdurma kararı çıktı”
Aynı zamanda Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Süheyla Doğan, gazetemize madenin çevreye vereceği zararları anlatmak üzere dün saat 14’te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda düzenlenecek (İDK) toplantısına katılacakları açıklamasında bulunmuştu. Gerçekleştirilen toplantıya katılma olanağı bulduklarını ifade eden Doğan, ““Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan İDK toplantısına katıldık. 40 dakika konuşma olanağı bulduğumuz toplantıda, Kısacık Altın Madeni Projesinin gerçekleştirilmesinin telafisi mümkün olmayacak olumsuz sonuçlar doğuracağı gerekçesiyle Ayvacık halkının ve bizim maden istemediğini ifade ettik. Aynı zamanda uzman arkadaşlarımızda telafisi mümkün olmayacak sonuçları toplantıda tek tek sıraladılar. Bu konuda herkese müjde vermek istiyoruz. Toplantıdan ÇED sürecini durdurma kararı çıktı. Bu konuda herkese müjde vermek istiyoruz” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş