havadurum

"Kirazlı'da ağaç kesimleri hukuksuz"

912

 TMMOB Çanakkale İl Koordinasyon Kurulu tarafından dün Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi’nde basın açıklaması yapıldı. Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş tarafından yapılan açıklamada Kirazlı maden ocağı ruhsat alanı içerisinde kalan bölgede başlanan ağaç kesimlerine değinildi. Gayrisıhhi işletme ruhsatı alınmadan yapılan ağaç kesimlerinin hukuksuz olduğunu ifade eden Savaş;  “Bilindiği gibi Kirazlı altın madeni Çanakkale’mize içme suyu sağlayan Atikhisar baraj havzası için çok önemli bir risk taşımaktadır. Kirazlı altın madeninin Çanakkale’mizin suyunu ve toprağını kirletme olasılığı çok büyüktür. Madende 26 bin ton siyanür kullanılacak, açığa çıkacak 40 bin ton ağır metal çevre açısından felaket demektir. Çanakkale Çevre Platformu bileşenlerinden aldığımız bilgiye göre Kirazlı altın madeni ruhsat alanında ağaç kesimlerine başlanmıştır. Henüz gayrisıhhi işletme ruhsatı almamış olan altın maden alanında eğer ağaç kesimine izin verilmişse bu hukuksuzdur. Ağaç kesimine izin verenler maden şirketinin gayrisıhhi işletme ruhsatı alacağını nereden biliyorlar? Söz konusu şirkete karşı açılan, Kirazlı maden alanı ile ilgili ÇED iptal davası halen sürmektedir. Ağaç kesimine izin verenler davanın sonucunu biliyorlar da mı gayrisıhhi işletme ruhsatı almamış altın madeni şirketine izin veriyorlar? Kirazlı altın madeni ruhsat alanında geri dönüşü olmayacak bir şekilde, henüz gayrisıhhi işletme ruhsatı olmadan ormanın tahribine izin verenlerin Çanakkale halkı ile birlikte takipçisi olacağız. Çanakkale’nin suyunun içilemez duruma getirilmesine izin vermeyeceğiz” dedi. 

 
“2 Aralık’ta enerji üretimini konuşacağız”
Açıklamada aynı zamanda TMMOB Çanakkale İl Koordinasyon Kurulu tarafından 2 Aralık’ta düzenlenecek olan ‘Enerjide Çözüm, Enerji Verimliliği ve Yenilenebilir Enerjiye Geçiş’ paneline çağrıda bulunan Savaş;  “Bugün basın ve kamuoyu ile paylaşmak istediğimiz diğer bir konu 2 Aralık Cumartesi günü saat 14.00’da Prof. Dr. Türkan Saylan Sosyal Tesislerinde düzenlenecek olan panelimizdir. Panelde, çağımızın en önemli konularından birisi olan ‘enerji üretimini’ Çanakkale halkı ile konuşacağız. Bilindiği gibi Çanakkale’de 3`ü aktif, 2`si inşa halinde olmak üzere toplam 5 termik santral yanı sıra 11 yeni termik santralinin yapılması planlanıyor. Termik santrallerinin baca gazlarından oluşacak asit yağmurları sonucunda meralar, tarım alanları ve ormanlar ciddi şekilde olumsuz olarak etkilenecektir. Tüm bunların yanı sıra santrallerin tamamı kurulursa yılda 45 milyon ton kömür yanacak ve bu kömürlerden 25 milyon ton kadar kül oluşacaktır. Bu küllerden çevreye, radon gazı gibi zararlı gazlar yayılacaktır. Aynı zamanda küllerden yağışla birlikte ağır metaller etrafa yayılacak, yer altı ve yer üstü suları kirlenecektir. Bu gazlar ve ağır metaller bilindiği gibi kanserojendir. Bu santraller tüm ekosistemin bozulmasına neden olacaktır” dedi. 

“Enerji, çevreye zarar vermeden de üretilebilir”
Enerjinin çevreye zarar vermeden üretilebilmesinin mümkün olduğunu belirten Savaş; “Evet, enerjiye ihtiyacımız var. Ama biz biliyoruz ki enerji üretimi çevreyi kirletmeden ve zarar vermeden de mümkündür. İşte organize ettiğimiz bu panelde söz konusu enerji üretiminin nasıl mümkün olabileceğini konuşacağız ve tartışacağız. Panelde konuşmacı olarak, Türkiye’de yenilenebilir enerji üretimi dendiğinde ilk akla gelecek isim olan, Marmara Üniversitesi Makine Mühendisliği Enerji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar yanı sıra Yüzüncü Yıl Üniversitesi Araştırma Görevlisi Seçkin Bakkırcı ve Elektrik Mühendisleri Odası Çanakkale İl Temsilcisi Erkan Güçyetmez yenilenebilir enerji konusunda bizlerle görüşlerini paylaşacaklardır. Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar aynı zamanda Dünya Biyoenerji Birliği Başkan Yardımcısı, Dünya Rüzgâr Enerjisi Birliği Başkan Yardımcısı ve Avrupa Yenilenebilir Enerji Birliği üyesidir. Çanakkale halkını yaşamını doğrudan ilgilendiren ‘Enerjide Çözüm, Enerji Verimliliği ve Yenilenebilir Enerjiye Geçiş’ konulu panelimize davet ediyoruz” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş