Kiracılar şokta

Mal sahipleri 10 yılı dolduran kiracıları hiç bir gerekçe göstermeden işyerinden veya evden “üç ay önce” bildirimde bulunulmak suretiyle çıkartabilecekler.

633
10 yılını doldurmuş kira sözleşmeleri için fesih hakkı 1 Temmuz 2014 tarihinden sonra olacak 10 yılını doldurmamış, ancak 5 yılı geçmiş kira sözleşmelerinde ise, fesih haklarını yani kiracıyı çıkarma haklarını 1 Temmuz 2017 tarihinden sonra kullanabilecekler. Bu durum eski kiracısı düşük kira ödeyen veya kiracıyı çıkartınca işyerini yüklü bir hava parası ve kira ile verebilecek olanlar için avantaj yaratırken, kiracılar için ise şok etkisi yarattı. 6101 Sayılı Kanun Geçici Md.2`ye göre 10 yılı dolduran kiralamalarda, Borçlar Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 1 Temmuz 2012 tarihinden başlayarak iki yıl sonra 1 Temmuz 2014’ten itibaren beş yılı dolduran kiralamalarda ise, beş yıl sonra 1 Temmuz 2017’den itibaren uygulanacak.
“Yasa gerçekçi değil”
Yasa ile ilgili görüş bildiren Çanakkale Emlakçılar Derneği Başkanı Lütfi Dara; “Yasalar çıkarken bir kesimi mağdur etmek için çıkarılmaz. Kiracıların da bir taraf olarak haklarının göz ününde bulundurulması gerekir. Bu yasanın yürürlüğe gireceğini sanmam, gerçekçi değil” dedi.
“Yasa yeni dönemden itibaren geçerli olur”
TURYAP Çanakkale Temsilcisi Salih Yıldız ise: “Kontratı elinde olan ve tefe tüfeye uygun artış yapılacağını ve ödemelerini banka yoluyla yaptığını ispatlayan bir kiracıyı kimse yerinden çıkaramaz. Yasa ayrıca yeni dönemden itibaren geçerli olur ve sonuçlarını 10 yıl sonra yaşanır. Eski kontrat sahiplerini kapsamaz” diye konuştu.
Kiracılar kaygılı
Yeni gelişmeler kentte kirada bulunanları kaygılandırdı. Kiracıların konu ile ilgili görüşleri şu şekilde:
 
Necdet Uz: “Çok saçma bir yasa. Ben kiracı olarak hava vermişim, içine yatırım yapmışım. Emek vermişim, düzene oturtmuşum. Yerim belli, işim belli. Ne demek çıkaracağız? Bu bir tarafı tamamen etkisiz kılan ve haklarını ihlal eden bir yasa. Sözleşme denilen şey iki taraf arasındaki anlaşmadır. Devlet kanun çıkarıp da müdahale etmemeli.”
Kemal Ödemiş: “Hava parası ödeyen esnaf var. Belki kiralık başka bir ev bulunur, ama kiralık işyeri bulmak işi taşımak kolay değil. İşyerleri için yer çok önemli. İnsanlar yerle ve konumla tanınıyor. Taşınınca aynı işi aynı koşullarda devam ettirebileceğinin bir garantisi yok. Bu yasa kiracılar açısısından çok olumsuz. Bir çok kişi bu yasa yüzünden mağdur olur.”
Paylaş