Kılıçdaroğlu’ndan Gökhan’a yeşil ışık

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Ege Tv’ye verdiği bir röpörtajda yaklaşan yerel seçimler nedeniyle Belediye başkan adayları için oluşturmuş olduğu kriterlere dikkat çekerek “Başarılı olan belediye başkanının, halkın arkasında durduğu belediye başkanının biz de arkasında duracağız” dedi. Bu arada Kılıçdaroğlu, Çanakkale Belediyesini de başarılı belediyeler arasında gösterdi.

1033
Belediye başkan adaylıkları başta olmak üzere bir çok konuda Ege Tv’ye röportaj veren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, başarılı belediye başkanlarının arkasında duracaklarını belirterek Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun yeniden belediye başkan adayı olarak belirlenmesi üzerine “CHP yönetimi sadece Aydın belediyesini başarılı görüyor diğer belediyeleri başarılı görmüyor mu?” sorusu karşısında şunları kaydetti: “Hayır. İzmir, Giresun, Ordu. Ordu ve Giresun belediye başkanlarımızda çok başarılılar. Yani gerçekten gidin bakın yani Karadeniz’i bir uçtan öbür uca gidin Ordu’ya bakın, Giresun’a bakın son derece başarılı hizmetler sunuyorlar. Yani bunu Ordulularda, Giresunlularda gayet net görüyorlar. Artvin var son derece başarılı bir belediye başkanımız. Çanakkale var.”
 
Performans ölçümü
Belediye başkan adayları için kriterler konusunda açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu şunları kaydetti: “Biz belediye başkanlarımızın performansını da ölçüyoruz. Genel Merkez olarak bütçesi ne kadar, bütçenin nerelere harcandığına kadar performanslarını da ölçüyoruz. Biz bu performansları yaptığımız toplantılarda belediye başkanlarımızı da sunduk. Yani Genel Merkezin belediyelerin bütün çalışmalarını yakından izlediğini, ayrıntılarına kadar izlediğini belediye başkanlarımızda biliyorlar. Şikayet gelmez mi belediye başkanlarımızdan? Gelir tabi. Bu yani işin doğasında bir şeydir. Gider çocuğumu işe al der, işe almadığı için gider belediye başkanını şikayet eder. Biz bu şikayetlerle ilgilenmeyiz. Biz halkın belediye başkanından beklediği taleplerin ne ölçüde karşılandığına bakarız. Caddesi, sokağı, diğer gereksinmeleri giderilmişse, belediye başkanı halkın arasındaysa, belediyeyi çok bürokratik bir yapının içine hapsetmemişse, kente hizmet veriyorsa, bu belediye başkanıyla ne sorunumuz olacak? Başarılıdır, yoluna devam edecektir. Bakış açımız bu bizim.”
 
Siyasetçi gözüyle değil halkın gözüyle bakmak
Kılıçdaroğlu adaylara siyasetçi gözüyle değil, halkın gözüyle baktıklarını ifade ederek,  “Her adayı dinlediğinizde en başarılı kişinin kendisi olduğunu söyler. Bu da gayet doğaldır. Ama biz o adaya bir siyasetçi gözüyle değil, halkın gözüyle bakmak durumundayız. Halk o adaya nasıl bakıyor? Onun bulunduğu kentte, halk o adayı ne kadar kucaklıyor? Onun söylemlerine ne kadar inanıyor? Seçildiği zaman halka ne kadar sıcak, sevecen hizmet sunacak. Böyle bakmak zorundayız” dedi.
 
Anketler başarılı başkanları doğruluyor
“Başarılı bulduğunuz belediye başkanlarını yaptığınız anketler de doğruluyor mu?” sorusuna  “Doğruluyor. Doğrulamasa zaten rahat seslendirmeyiz”  cevabını veren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “Aklınızdaki en hoşuna gidecek belediye başkanı ya da en doğru hizmeti verecek belediye başkanı isim vermeden tanımlayabilir misiniz” sorusunu da şu şekilde cevapladı: “Sanatı, kültürü ihmal etmeyen, Cumartesi, Pazar gibi bir lüksü olmayan, yeri geldiğinde kahveye gidip vatandaşlarla kağıt oynayan, yeri geldiğinde devlet senfoni orkestrasının müziğini dinleyen ve yeri geldiğinde vatandaşlarla beraber gidip bir yerde piknik yapan, yeri geldiğinde kahvede oturup vatandaşlara `ne derdiniz var?` diye sorduğunda birisi bir derdini anlattığında örneğin `çöpüm toplanmıyor` diye, hemen derhal ilgili belediye başkan yardımcısını çağırıp `bu vatandaşın çöpü toplanmıyormuş yarından itibaren bu tür şikayeti beklemiyorum` diyen, dedikten sonrada ertesi gün o vatandaşı arayıp `gereği yapıldı mı?` diye soran bir belediye başkanı.” Kılıçdaroğlu, “Ayrıca sokağı, caddesi temiz mi değil mi buna bakan, kirliliği varsa bir yerde onun üzerinde duran, onu süratle gidermeye çalışan, kentin estetiğine önem veren, yeşiline, doğasına önem veren, çocuklar rahat okula gidiyor mu gitmiyor mu? Kentteki engelli sayısını bilen, engellilerin kent açısından zorlukları var mıdır, yok mudur? Karşılaştıkları zorlukları gidermesini bilen bir belediye başkanı. Daha pek çok şey sayılabilir” şeklinde konuştu. Kılıçdaroğlu`nun, “Yani gerçekten tek tek bütün engellilerin evine gidip engellilere hizmet eden belediye başkanlarımız var, belediyelerimiz var, görevlendirdiği kişiler var. Yoksul evlere ekmek götürüp, yemek götürüp kimseye afişe etmeden götüren belediye başkanlarımız var. İzmir’de her gecekondu evine sabah götürüp süt teslim eden belediyemiz var niye olmasın. Yani baktığınız zaman bütün bunlar yapılıyor yapılmıyor değil. Kültürü ve sanatı niye söyledim? Kentliyi birleştiren, kaynaştıran temel unsurdur sanat ve kültür. Bir Açıkhava sinemasına insanların topluca gitmeleri ve birbirlerini tanımaları, bir parkta bir araya gelmeleri ve birbirlerini tanımaları, bir sanat etkinliğinde buluşmaları ve birbirlerini tanımaları. Yani sosyal hayatı zenginleştiren bir olaydır. Belediye başkanının en büyük görevlerinden biriside budur zaten kentliyi kaynaştırmak” ifadeleri dikkat çekti.
Paylaş