23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı haftasında “Geleceğimiz Çocuklarımız” diyerek bir araya gelen Kepez Özgür Kadın Dayanışma üyeleri, Kepez Belediyesi'nin düzenlediği şenlik alanında çocuklar için taş boyama ve bez üzerine boyama etkinlikleri gerçekleştirdi.
Dayanışma tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 15-17 yaş grubundaki çocukların işgücüne katılma sıklığı 2022’de yüzde 18,7 iken 2023’te giderek artmış ve yüzde 22,1 olarak belirlenmiştir. Çocuk işçiliği özellikle erkek çocuklarda (yüzde 32,2) kızlara göre (yüzde 11,5) daha belirgindir. Bu yaş grubunda, -dünyada çocuk işçiliğinde en önde gelen Afrika’da olduğu gibi- ülkemizde de yaklaşık her beş çocuktan birinin işçi olarak çalıştırıldığı görülmektedir. Üstelik kayıt dışı çalıştırılan çocuklar bu istatistiklere yansımamaktadır. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin verilerine göre 2023 Eylül-2024 Ağustos eğitim öğretim yılında en az 66 çocuk işçi, 2013-2024 yılları arasındaki 11 yıllık dönemde ise en az 695 çocuk işçi çalışırken yaşamını yitirdi.
Çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılması, yalnızca devlet politikalarıyla değil, aynı zamanda toplumsal bilinçlenmeyle olanaklıdır.
Geçmişte ülkemizde çocuk işçiliği sıklığında dönemsel dalgalanmalar yaşanmıştır ancak 2012 yılında yürürlüğe giren 4+4+4 eğitim sistemiyle birlikte zorunlu örgün eğitim aslında fiilen dört yıla inmiş, çocuklar zorunlu eğitimin ilk dört yılından (ilkokuldan) sonra açık öğretime yönlendirilmeye başlanmış, özellikle kız çocukları ve dezavantajlı bölgelerdeki çocukların eğitimden kopmasında ve dolayısıyla çocuk işçiliği sıklığında belirgin yükselme görülmüştür.
'Yoksulluk bütün insanlığın utancıdır' diyor Yaşar Kemal. Yoksulluğun yükünü en çok çekenler ne yazık ki çocuklardır. Dolayısıyla ilk yapılması gereken, yoksullukla savaşmaktır. Yoksulluğun giderilmesi, çocukların eğitimlerine devam etmeleri ve daha iyi bir geleceğe sahip olmaları için kritik bir adımdır. Bu bağlamda gelir ve vergi adaletsizliği ortadan kaldırılmalı, işe alım politikaları iyileştirilmeli, pahalılık ve enflasyonla etkin savaşılarak alım gücü yükseltilmelidir. Gerekirse ailelere sosyal yardım programları sağlanmalıdır. Böylelikle çocukların aile gelirine katkı sağlamak amacıyla çalışmaya zorlanmalarının önüne geçilebilir.
Kayıt dışı çocuk işçiliğinin tespit edilmesi için saha denetimlerinin artırılması, işverenlerin düzenli olarak denetlenmesi ve çocuk işçi çalıştıran işyerlerine caydırıcılığı yüksek yaptırımların uygulanması gerekmektedir. Teknolojinin de desteğiyle, anonim ihbar sistemlerinin etkinleştirilmesi ve toplumun bu konuda bilinçlendirilmesi, kayıt dışı çocuk işçiliğinin önüne geçmekte etkili olacaktır.
Binlerce çocuk, ‘çıraklık eğitimi’ adı altında uzun çalışma saatleri, düşük ücretler ve güvencesiz koşullarda çalıştırılmaktadır. 2024 yılında çıraklarla birlikte çocuk işçi sayısı 1 milyon 312 bin 344’e yükselmektedir.”TÜİK’in verilerini değerlendiren pek çok uzman, çocukların suça sürüklenme oranındaki bu artışın nedenlerinin derinleşen yoksulluk ve eğitimden uzaklaşma olduğuna işaret ediyor. Türkiye’de okul çağındaki çocukların örgün eğitime devam etmesinde de düzenli bir düşüş var. Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) istatistiklerine göre ilkokul çağındaki çocuklarda net okullaşma oranı 2012-2013 yılında yüzde 98,86 iken 2020-2021 yılına kadar bu oran yüzde 93,23’e düştü. Ortaokulda okullaşma oranları ise aynı dönemde yüzde 93,09’dan yüzde 88,85’ düştü. Lise döneminde açık öğretime geçmeyi tercih eden çocukların sayısı artarken lise çağındaki 262 bin 365 çocuk 2021-2022 yılları arasında liseyi açıktan okudu.
Bu verilerle çocuk suç oranlarının artışları maalesef paralellik göstermektedir. çocukların karıştığı suçlardaki artışın nedenleri 'Etraflarındaki ortam, kaos, güvenlik koşullarının yeterli olmaması, şiddete maruz kalma, suç davranışına şahit olma, ekonomik nedenler, bunu hayatını idame ettireceği bir eylem gibi görme' diye sıralanmaktadır.
Çocuklara karşı işlenen suçlardaki artış endişe vermeye devam ediyor. Her çocuk, oynamayı, öğrenmeyi ve hayal kurmayı hak eder. Toplum olarak, çocukların bu haklardan yoksun kalmaması için bir an önce harekete geçmek zorunluluktur.'
Kepez Özgür Kadın Dayanışma, devlet kurumlarını ve toplumu çocuk haklarına sahip çıkmaya, çocukların üstün yararını gözeten politikalar geliştirmeye davet ederek, tüm çocukların eşit haklara sahip olduğu, adil ve özgür bir dünya temennisinde bulundu.
Açıklamada, “Ülkemizin dört bir yanındaki tüm çocuklarımızın bayram tadında günler yaşayabilmesi dileğiyle, Geleceğimiz Çocuklarımızın bayramını kutluyoruz” denildi.
(HABER MERKEZİ)