Kazdağları Ekoloji Platformu, Çanakkale Valiliği tarafından 6 Ağustos 2020 tarihinde yapılan madenci şirketin maden sahasından çıkarılması başvurusunun reddedilmesi üzerine açılan davanın duruşması gerçekleşti. Kazdağları Ekolojji Platformu Eşsözcüsü Avukat Burcu Özaydın, Kazdağları ekolojik silsilesi içinde yer alan Kirazlı`da 350 bin ağacın kesildiğini hatırlatarak, bölgenin acilen rehabilite edilmesi gerektiğini söyledi.
"Vahşi madencilik ekosistemi yok ediyor"
Geçtiğimiz günlerde, Giresun/Şebinkarahisar ve Balıkesir/Ayvalık`ta yaşanan çökmelerin ardından zehirli atıkların baraj ve derelere akmasını hatırlatan Özaydın, "Çok açık olarak biliyoruz ki, vahşi madencilik yaşam alanlarımızı, su kaynaklarımızı ve iklim değişikliğiyle mücadeledeki en önemli unsur olan ormanlarımızı ve ekosistemimizi geri dönüşü olmamak kaydı ile yok ediyor. Vahşi madencilik yapılmasına müsaade eden ilgili kurumlar, yapmaları gereken denetlenmelerini de mevzuata, kanuna ve bilime göre yapmayarak, yani asli hiç bir görevlerini yerine getirmeyerek ve görevlerini ihmal edip, kötüye kullanarak, atık barajlarının çöküşüne ve doğanın ağır tahribatına sebep olmuşlardır" dedi.
"Mücadelemiz Kirazlı`da sonuç verdi"
Kazdağları`nda ne pahasına olursa olsun madencilik faaliyetine karşı olduklarını ifade eden Kazdağları Ekoloji Platformu Eşsözcüsü Burcu Özaydın, çevre ve yaşam mücadelesinin Kirazlı`da sonuç verdiğini söyledi. Özaydın, "Siyanür çukurları, atık barajları kurulmadı, pek çok canlı ölümü ve daha fazla doğal yaşam alanının yok edilmesi önlendi. Alamos Gold ve Doğu Biga Madencilik 13 Ekim 2021 tarihinde Kirazlı`dan tamamen tahliye edildi" dedi.
"Bakan Pakdemirli verdiği sözü neden tutmuyor?"
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli`nin Mart ayındaki bir programda sanatçı Haluk Levent`e verdiği, "Kirazlı rehabilite edilecek" sözü ile CİMER üzerinden yapılan başvuruları da hatırlatan Özaydın, verilen sözlerin tutulmasını istedi. Özaydın, "Sebep olunan zararlar, kanuni yaptırımları olmasına karşın, resmi olarak CİMER iletişim yolu ile "rehabilitasyon çalışmaları planlama dahilinde devam etmektedir" denildiği halde, Eko-Kırım sahasında hala hiç bir çalışma başlatılmamıştır. 350 bin ağacın katledildiği alan, katledilen ağaçların `bedeli olarak` tahsil edilen 5 milyon dolar, saha çalışmaları sırasında peşinen tahsil edildiği halde, rehabilitasyon bütçesi varken neden başlamamaktadır? Kamuoyu önünde, yani halkın, milyonlarca insanın önünde, Haluk Levent`e Tarım ve Orman bakanının verdiği söz neden tutulmamaktadır? Neden Sayısız kez Orman Bakanlığı`na yaptığımız başvurulara ve sorularımıza, açık ve net yanıtlar alamıyoruz?" dedi.
(Seçkin Sağlam)