havadurum

Kentsel dönüşüm sürecinde Çanakkale

Çanakkale`de kentsel dönüşümün başlayacağı 5 Ekim`de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürü Namık Güver Gelibolu 2’nci Kolordu’ya ait Koruköy’de bir lojman binası ile ilgili yıkım kararı alındığını belirtti.

1256
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın talimatı ile 81 ilde başlayan ‘kentsel dönüşüm’ çalışmaları kapsamında yapılan çalışmalar neticesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürü Namık Güver Çanakkale’de sadece Gelibolu 2’nci Kolordu’ya ait Koruköy’de bir lojman binası ile ilgili yıkım kararı alındığını, Çanakkale merkezde yıkım için bir yer tespit edilmediğini ifade etti. İl Müdürü Namık Güver vatandaşların binalarının depreme dayanıklı olup olmadığı konusunda da inceleme yaptırabileceklerini belirterek il genelinde tek tek bina bazında tespit yapacak yetkili bir kurumun olmadığını belirtti. Çanakkale olarak bu konu ile ilgili Bakanlığa teklif götürülmesi durumunda riskli alanların tespitinin yapılabileceğini söyledi.
 
Çanakkale’de henüz binaların hepsinin depreme dayanıklı olup olmadığı hususunda bir tespit yapılmadığını belirten Çanakkale İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı İlyas Acar eskiden yapılan her binanın çürük olduğu anlamını çıkarmanın doğru olmadığını söyledi. Zemin iyileştirme çalışmaları ile ilgili İnşaat Mühendisleri Odası’nın Belediye ile yaptığı protokolden sonra ciddi bir yol kat edildiğini söyleyerek, Çanakkale’de 1’nci ve 2’nci derecede riskli olan bölgelerde yapılan yeni inşaatlarda zemin incelemesi yapıldığını ve geoteknik raporu istendiğini belirtti. 2001 yılından beri Çanakkale’de inşaat yapılacak her parselde zemin etüt çalışmalarının devam ettiğini belirten Acar il genelinde belediyenin ÇOMÜ ile yürüttüğü zemin etüt çalışmalarının da ise sismik araştırmanın bittiğini, sondaj çalışmalarının devam ettiğini belirtti.
 
Kentsel Dönüşüm Yasası’nın Çanakkale’de doğal olarak işlevlik kazandığının altını çizen Acar büyükşehirlerde olan bölge ve bina bazında depreme dayanıklılık araştırmasının Çanakkale’de de vatandaşların dilerlerse kendi konutları ile ilgili ÇOMÜ aracılığı ile bu araştırmayı yaptırabileceklerini kaydederek, ÇOMÜ’nün laboratuarlarının bu konuda yeterli donanıma sahip olduğunu söyledi.
Paylaş