Salt çoğunluğun sağlanamaması nedeni ile ertelenen Kent Konseyi bilgilendirme genel kurulu Belediye Çalışanları Eğitim Sosyal Tesis ve Rekreasyon alanından önceki gün yapıldı. Kent Konseyi Genel Kurulu bütçe ve 2017 senesinde yapılan etkinlikler görüşüldü. Genel Kurula katılan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’da konuşma yaptı. Kent Konseyinin, kent için yapması gerekenlere değinen Başkan Gökhan konuşmasında; “Kent Konseyi, bu kentin yönetimsel anlamda, yetkin ve en önemli kurumudur. Bir kentin kararları noktasında olabilecek en yüksek katılım buradadır. Kent Konseyi hiçbir yere muhalif bir kurul değildir. Tamamen bu kentin mevcut gündemdeki sorunları ya da gelecekte olması gereken konuları tespit etmeye çalışan, bu konuda emek sarf eden, çalışma grupları kuran, meclisleri kanalıyla ön ayak olan ve burada yapılan çalışmaları belediye meclisine sunan bir kuruldur. Dolayısıyla burada herhangi bir kurumun, herhangi bir kimsenin birbirine üstünlüğü yoktur. Burada siyasi bir farklılık da yoktur. Burası Çanakkale’de yaşayan insanların ve çeşitli kurumlarda temsiliyet yapan insanların, bu kentin sorunları ve gelecekte gideceği yolu tarif eden bir kuruldur. Onun için bu noktada herkesin bir söz söyleme hakkı olduğu gibi biraz da sorumluluğu vardır. Hepimiz kenti ilgilendiren konularda görüşlerimizi bildirmek zorundayız ya da sorunların çözümü ile ilgili çalışma grupları kurmak için çaba göstermemiz ya da ilgili meclislerde yer almamız ve o meclislerin çalışmalarını takip etmemiz gerekir” dedi.
“Yapılan harcamaların faturaları UCLG-MEWA’ya yollanıyor”
Kent Konseyi bütçesine değinen ve bütçenin UCLG-MEWA tarafından da denetlendiğini belirten Başkan Gökhan; “Kent konseyi, 5393 sayılı yasa ile belediye yasasının içine katıldı. Çanakkale’de Kent Konseyi uzun yıllar önce de vardı. 2000’li yıllarda Çanakkale’de oluşturmuştuk ve burada Kent Konseyini kurmuş olduk. Burada meclisler vardır ve çalışma grupları vardır. Çalışma grupları kentin sorunları ile ilgili çalışmalar yapmalıdır. Bununla ilgili projeler yönetim kuruluna sunulur, yönetim kurulu tartışır ve uygun gördüğü projelere destek verir. Burada mahalle meclisleri de vardır. Çanakkale için ilave çalışmalar da mahalle meclislerine verilir. Belediye Başkanlığının bu kuruldan üstünlüğü yoktur. Belediye Başkanı da bu kurul içinde tek bir oya sahiptir. Bu kurulun başkanı seçimle gelir ve başkanlığı o yürütür. Buradaki bir üye nereden gelmiş olursa olsun söz hakkına sahiptir ve kimse buna engel olamaz. Bu kurul Valinin de üstündedir, Belediye Başkanının da üstündedir. Kent konseyi bütçesini Belediyeden alır. Belediye hazırlar, kent konseyi de kendi bütçesini, projelerini hazırlar, projeler yönetim kurulunca desteklenir. Buradaki yapılan harcamaların faturalar UCLG-MEWA’ya yollanıyor, o da bu faturaları denetleyerek paraları yürütme kuruluna yolluyor” dedi.
“Çevre meclisinin, Atikhisar meselesini irdelemesini rica ediyorum”
Atikhisar Barajı çevresinde yapılmak istenen altın arama faaliyetlerine değinen Başkan Gökhan, Kent Konseyinden bu konuya destek vermesini isteyerek; “Kazdağları’ndaki altın işletmeleri ile ilgili mücadelemiz sürüyor. Geçen gün gittik, her siyasi partiden arkadaşlarımız da vardı. Ve maalesef orada bir orman katliamı ile karşı karşıya kaldık. Bir dere yatağının altındaki ağaçlar kesilmiş, devrilmiş. Ve bu ağaçları, orayı yol yapmak için kesmişler. Bu Kent Konseyinin özelikle çevre meclisinin bu konuyu bir irdelemesini rica ediyorum. Çünkü o alan bizim barajımızın tam üstünde olan bir alan. Oradaki koruma alanlarında yüzlerce kılcal dere yatakları var. O kılcal dere yataklarından bizim barajımıza su gelmektedir. Maalesef şuanda barajımız kötü durumda. Şuan itibari ile 51 milyonküp olan barajımızın şimdi ki su hacmi 11 buçuk milyon küptür. Dua edelim yağmur yağsın, dua edelim kar yağsın. Çünkü barajımız aynı zamanda sulama barajıdır. Su tasarrufu ile ilgili kent meclisinden farkındalık yaratmak için destek vermesini talep ediyorum. Baraja doğru düzgün yağmur yağmıyor. 2-3 gün yağıyor sonra eski seviyesine düşüyor, çünkü süreklilik yok” dedi.
“Acil Servisin bir şekilde faaliyete geçmesi gerekiyor”
Yeni hastanenin konumuna değinerek Acil Servisin, eski yerinde faaliyete geçmesi gerektiğini belirten Gökhan; “Vatandaş, eski acil servisin iyi kötü bir fonksiyon kazanmasını istiyor. Bunu ben de destekliyorum, ben de öyle düşünüyorum. Belli konularda o acilin çalışmasında yarar vardır. Maalesef hastane şehir merkezine biraz uzak ama sonuç itibari ile sağlık il müdürlüğü ile onlarında düşünceleri alınabilir” dedi.
“15 yıllık başkanım, kimseye peşkeş çektirmedim”
Sümerbank, Trutaş ve Küçük Sanayi meselesinin speküle edildiğini belirten Başkan Gökhan; “Sümerbank, Trutaş ve Küçük Sanayi alanının imar konusu çok speküle ediliyor. Ben 15 yıldır belediye başkanıyım, hiçbir yeri hiç kimseye peşkeş çektirmedim. Bunun en somut örneği, Tekel Şarapta bir AVM yapımı karşılığında 12 dönüm alanımızı aldık. Orayı da ayın 19’unda Çanakkale Seramik ile protokolünü imzalayacağız ve oraya Çocuk Bilim Merkezi yapılacak. Sümerbank ile ilgili de sözüm vardı. Bugüne kadar kaldı ve bu noktada turutaşla bir çalışma yaptık. Sümerbank özelleştirmeden alınmış bir mülktür. Bu fabrika işletmek amacı ile ucuz fiyata özelleştirildi. Ancak bu fabrika bir metre kumaş üretilmeden kapatıldı” dedi.
(Seçkin Sağlam)