Kent Konseyi raporu paylaştı

Çanakkale’de gerçekleştirilen Kent Konseyi Çanakkale Buluşması’nın sonuç bildirgesi yayınlandı.

451
Kent Konseyi Çanakkale Buluşması’na 36 il, 26 ilçeden toplam 62 Kent Konseyi 113 temsilciyle katıldı. Buluşmaya çağrılan 66 ilden 11 ilin yanıt vermediği bildirilen raporda 19 ilin ise buluşmaya çeşitli nedenlerden dolayı katılamadığı ifade edildi. Söz konusu buluşmaya Adana, Adıyaman, Ağrı, Amasya, Balıkesir, Batman, Bilecik, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Düzce, Edirne, Gaziantep, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Kütahya, Mardin, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Uşak, Van, Yalova, Yozgat ve Zonguldak illerinin katıldığı kaydedilen raporda 26 ilçenin de katılım sağladığı bildirildi.
 
Buluşmadaki dğer katılımcılar ise şu şekilde sıralandı: “Yrd. Doç. Dr. Nur Şat (Çorum-Hitit Üni.), Yrd. Doç. Dr. Salih Batal (Yalova Üni.), Yrd.Doç.Dr. Özer Köseoğlu(Sakarya Üni.), Prof.Dr. Muhammer Tuna (Muğla Üni.), Prof.Dr. Murat Türkeş (Çanakkale 18 Mart Üni.), Leyla Şen (UNDP Demokratik Yönetişim Program Md.), Mehmet Duman (UCLG-MEWA Türkiye Genel Sekreteri), Ülkü Gül (WALD Akademi)” Buluşmanın açılış konuşmalarını ise Saim Yavuz (Çanakkale KK.Başkanı), Sedat Yücel (Kocaeli KK.Genel Sekreteri-TKKB Dönem Başkanı), Leyla Şen (UNDP Demokratik Yönetişim Program Md.), Mehmet Duman (UCLG-MEWA Türkiye Genel Sekreteri), Muharrem Erkek (Çanakkale Belediye Başkan Vekili), Alper Faruk Güngör (Çanakkale Vali Vekili) yaptı.
 
Yayınlanan rapor şu şekilde;
“Kent Konseyleri Ulusal Raporu”
Yalova Kent Konseyi Genel Sekreteri Hasan Soygüzel, hazırladığı “Kent Konseyleri Ulusal Raporu”nu sundu. Raporla ilgili eksik ve yanlış bilgiler olduğu katılımcılar tarafından belirtildi. Rapor’un eksik ve yanlış tarafların düzeltilerek yenilenmesi konusu benimsendi.
 
Kent Konseyleri “İyi Uygulama Örnekleri”
Toplantıya katılan Adana, Akçakoca, Batman, Çankırı, Gebze, Gölcük, Gönen, İladım, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kırklareli, Kütahya, Mardin, Nilüfer, Osmaniye, Sancaktepe, Seferihisar, Şanlıurfa, Tekirdağ, Zeytinburnu Kent Konseyleri “İyi Uygulama Örneklerini” kısaca tanıttı. Zaman darlığı nedeniyle Bursa, Çanakkale, Gaziantep ve Kırşehir sunuş yapmadılar. (“İyi Örnekler” tam metinler halinde yayımlanacak.)
 
Atölye çalışmaları ve sonuçları:
“Yerel Yönetim ve Kent Konseyi İlişkileri”, “STK’lar ve Kent Konseyi İlişkileri” ile “Kent Konseyleri Ortak Çalışma Alanları, Kentlilik Bilinci ve Çevre” başlıklı üç atölyeye “Buluşma”ya katılanlar, kendi isteklerine göre seçimlerini yaparak katıldılar. Atölye çalışmalarında çıkan sonuçlar özetle şöyledir: “Yerel Yönetim ve Kent Konseyi İlişkileri”: Belediye Başkanlarının, Kent Konseylerinin önemi ve  kurulması ve sonrasındaki sorumlulukları hakkında bilgilendirilmesi; bütçe ilişkisi ve yönetmeliğin iyileştirilmesi ile hukuk komisyonun oluşturulmasının belediye ilişkilerinde sorunları azaltacağı belirlendi. Kent Konseylerinin belediyeyle olan ilişkisinde kendi öznel yapısını koruması ve belediyenin “arka bahçesi” konumunda olmaması vurgulandı. “STK’lar ve Kent Konseyi İlişkileri”: STK’ların Kent Konseyi çalışmalarına katılımı nasıl teşvik edilebilir, STK’ların karar süreçlerine aktif katılımı nasıl geliştirilebilir, STK’ların Kent Konseyleri’ne katılımında uygulama nasıl yapılmalı, Sürecin başarılı olmasında yönetim şeklimiz nasıl olabilir, STK’ların Kent Konseyleri çalışmalarına katılmalarının önündeki engeller nelerdir gibi başlıklar örneklerle tartışıldı. STK ve Kent Konseyi ilişkilerindeki karşılıklı eşit ilişkilinin karar süreçlerinde STK’ların, daha etkin olabilmesi, kendilerinin yapabilirliliklerinin geliştirilebilmesinin Kent Konseyleri açısından göz önünde bulundurulması gerektiği vurgulandı. “Kent Konseyleri Ortak Çalışma Alanları, Kentlilik Bilinci ve Çevre”: Ortak bilgi ağı kurulmalı ve Çevre öncelikli gündem maddesi olmalıdır. Rant ve çıkar ilişkileriyle de mücadele edilmeli, Kent Araştırma Merkezleri, Kent Akademileri gibi bir veri merkezi oluşturulmalıdır. Kent Arşivleri ve Kent Müzeleri oluşturularak kentlinin paylaşımı sağlanmalıdır. Eylemsel davranışlarla kamuoyu oluşturup siyasilerin dikkati çekilmeli, “Sürdürülebilir Kent” anlayışının benimsetilmesi için çalışmalar yapılmalıdır.
 
Genel Değerlendirme ve Öneriler:
Atölyelerden çıkan sonuçlar üzerine bir değerlendirme ve önerilerin yapıldığı bu bölümde, daha derinlikli ve uzun zamanlı tartışma ve değerlendirme toplantıları yapılmasına ihtiyaç duyulduğu, farklı yerel özelliklere sahip kentler arasında farklılıklar olduğu, bu özelliklerin göz önünde bulundurulması gerektiği ve temalar belirlenerek çalışmaların sürdürülmesi gerektiği, bölge toplantıları yapılmasının önemli olduğu, “karar süreçlerine katılım” ve “yönetime katılım” konularının tartışılması ve açığa çıkartılması gerekliliği ifade edildi.
 
UCLG-MEWA ve Kent Konseyleri ilişkileri:
“Buluşma”nın son oturumunda, Küresel ölçekte yerel yönetimlerin değerlerini, amaçlarını ve çıkarlarını korumayı hedefleyen ve bir dünya teşkilatı olan UCLG-MEWA(Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Ortadoğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı) hakkında genel bilgilendirme yapıldı.
 
Geziler:
“Buluşma” 30 Mart günü Çanakkale Kent İçi ve Gelibolu Yarımadası Barış Parkı’nın iki ayrı grup halinde gezilmesiyle sona erdi.
Paylaş