Kent Konseyi`nden Yat Limanı Projesi açıklaması
ÇTSO tarafından projelendirilen ve ÇED süreci tamamlanan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Haziran 2012 ayında ‘uygunluk raporu’ alan Çanakkale Yat Limanı Projesi’yle ilgili Çanakkale Kent Konseyi bir açıklama yaptı.
ÇED süreçlerinin mevzuata ‘uydurmak’ için ele alınmaması gerektiğini belirten Kent Konseyi “daha kapsamlı, daha gerçekçi ve mutlaka ve mutlaka kentin ortak iradesine kulak veren bir anlayışla yaklaşılmasına gerek olduğunu” vurguladı.
Yapılan açıklamada Kent Konseyi’nin Yat Limanı Projesi’nin “yerine karşı çıkarak” projede belirtilen yerde Yat Limanı yapılmaması kararını kurumların da dikkate alarak durumu yeniden değerlendirmelerini bekledikleri; Kent Konseyi’nin aldığı kararın altında ciddi bilimsel gerekçeler yattığı belirtildi.
Çanakkale Kent Konseyi Yat limanı projesi ile yaşanan süreç hakkında bilgiler vererek şunları kaydetti:”“Kentin Hak ve Hukukunun korunması ve sürdürülebilir bir kalkınma ve yaşantı” ilkesi, kuruluş amacı ve görevleri arasında olan Kent Konseyimiz “Yat Limanı Projesi”nin “yeri itibariyle” sorunlu olduğunu bir raporla tesbit etmiş ve bu rapor, Kent Konseyi Genel Kurulu’nda da kabul edilmiş; başta Belediye Meclisi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere ilgili yerel makamlara iletmiştir. Projenin sona eren ÇED süreciyle ilgili “Nihai ÇED Raporu”nu da Bakanlık, 16 Ağustos’ta Kent Konseyi’ne göndermiştir. Yat Limanı Çalışma Gurubumuz Prof. Dr. Murat Türkeş’in değerlendirme raporuyla Yat Limanı Projesi’nin “Nihai ÇED Raporu”ndaki sorunlu yanlarını tespit etmiştir.Çalışma gurubu tarafından hazırlanan “Çanakkale Yat Limanı Nihai ÇED Raporu Üzerine Değerlendirme” raporu, Belediye Meclisi Üyelerine ve Belediye Başkanlığı’na ve ilgili kurumlara Kent Konseyimizce gönderilmiştir”.
Tüm bu çalışmalar sonrasında ÇED süreçlerinin mevzuata ‘uydurmak’ için ele alınmaması gerektiğini belirten Kent Konseyi “daha kapsamlı, daha gerçekçi ve mutlaka ve mutlaka kentin ortak iradesine kulak veren bir anlayışla yaklaşılmasına gerek olduğunu” vurguladı. Yapılan açıklamada Kent Konseyi’nin Yat Limanı Projesi’nin “yerine karşı çıkarak” projede belirtilen yerde Yat Limanı yapılmaması kararını kurumların da dikkate alarak durumu yeniden değerlendirmelerini bekledikleri; Kent Konseyi’nin aldığı kararın altında ciddi bilimsel gerekçeler yattığı belirtildi. Gelişmelerin mantığına ilişkin Kent Konseyi Başkanı Saim Yavuz ‘da “Kentler ve Kent Konseyleri; ortak alanlarımızdır. Kentlerin yaşanabilir olmasının temel ölçütü katılıma ve müzakereye dayalı demokratik tutum ve anlayışlardır. Bu anlayıştan yoksun kentleşme pratiğimizin yarattığı sorunların bedelini toplum olarak ödediğimizi unutmadan, yeni kentler, yeni dünyalar kurarken eski fikirlerimizi, eskimiş düşüncelerimizi ve uygulamalarımızı da unutmamız gerekmektedir. Ulusal medyanın gazete köşecilerinden lobiler oluşturularak, ısmarlama haber ve talep arzeden yazılarla kamuoyu oluşturmak da eski alışkanlıklardandır” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.