Kent Konseyi bilimsel veri istiyor

Kent Konseyi ikna olmak için ÇOMÜ’nün de yat limanı ile ilgili araştırma yapmasını istiyor.

789
Kent Konseyi üyeleri Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Barbaros Mahallesi Sarısığlar mevkisine yapılmak istenen Yat Limanını görüşmek için Çimenlik Kalesi toplantı salonunda bir araya geldi. Toplantıya Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kent Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Saim Yavuz, İl Milli Eğitim Müdürü Şaban Karatş, İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Namık Güver, ÇTSO adına Berkin Akol ve diğer ilgililer katıldı.
 
 
Toplantıda Yat Limanı Projesiyle ilgili görüşler aktarıldı. Kent konseyi raporunu aktaran çalışma grubu kolaylaştırıcısı Şahabettin Kalfa, “Biz, bu raporu projenin eksiksiz ve tam olarak doğru yerde ve doğru zamanda yapılması arzusu ve bakış açısıyla hazırlayarak kentlilerin görüşüne sunuyoruz. Özel olarak herhangi bir kurum, kişi ya da grubun yanında veya karşısında olmak gibi bir bakış açımız olmadan sadece projenin kendisini değerlendirerek katkı vermeye çalıştık” dedi. ÇTSO adına toplantıya katılan yönetim kurulu üyesi Berkin Akol de, “Batının Hakkari’si Çanakkale’ye güzel bir tesis kazandırma ve Turizmi geliştirmek istiyoruz” dedi.
 
 
“Denizel Eko-Sistem nasıl etkilenecek”
Çanakkale kent Konseyi Yat Limanı Çalışma Gurubu kolaylaştırıcısı Şehabettin Kalfa, “Kıyılarımıza bir de bu gözle bakarak korumak ve geliştirmek, kaynaklarımızı ve değerlerimizi yok etmeden, sürdürülebilir bir yaşantı ve gelişmeyle birlikte değerlendirirsek, turizm ve istihdam açısından da daha kazançlı olunabilir kanaatindeyiz” dedi.
 
Şehabettin Kalfa şunları söyledi; “Bilindiği gibi Yat Limanı Projesi kentimizde yaklaşık bir aydan buyana canlı bir şekilde tartışılmaktadır. Kent Konseyi’nde daha önceden oluşturmuş olduğumuz çalışma grubu da çalışmalarını tamamlayarak Yat Limanı’yla ilgili raporunu hazırlamıştır. Yat Limanı yerinin proje açısından sorunlu olduğu, doğal çevre ve kent sosyal yaşamında sorunlara yol açacağı iddiasını taşıyan rapor, ayrıca hazırlanan projenin çok yönlü ve detaylı  bir araştırma ve hazırlık sürecinden geçirilmeyerek eksik olduğuna dikkat çekmektedir. Proje eksikliklerini ve önerilerini içeren raporumuz ilgililere dağıtılmış, bugün ise bu raporu Kent Konseyi toplantısında sunarak kentli paydaşlarımızın tartışarak bir görüş oluşturmasını sağlayacağız. Biz, bu raporu projenin eksiksiz ve tam olarak doğru yerde ve doğru zamanda yapılması arzusu ve bakış açısıyla hazırlayarak kentlilerin görüşüne sunuyoruz. Özel olarak herhangi bir kurum, kişi ya da grubun yanında veya karşısında olmak gibi bir bakış açımız olmadan sadece projenin kendisini değerlendirerek katkı vermeye çalıştık. Çanakkale, kentlilerin hemen dibinde denize girebileceği bir kıyı şeridine sahiptir. Bu vesileyle Anayasa’nın 43. Maddesini hatırlatmak isterim: ‘Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir  der Anayasa. Kıyılarımıza bir de bu gözle bakarak korumak ve geliştirmek, kaynaklarımızı ve değerlerimizi yok etmeden, sürdürülebilir bir yaşantı ve gelişmeyle birlikte değerlendirirsek, turizm ve istihdam açısından da daha kazançlı olunabilir kanaatindeyiz.”
 
“ÇTSO’nun rant gibi bir menfaati yoktur”
ÇTSO Temsilen katılan Yönetim Kurulu üyesi Berkin Akol de proje ile Çanakkale turizminin gelişmesinin amaçlandığını belirterek; “Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak projeyi hazırlamadan önce Çanakkale de mülki erkan ile temaslar kuruldu, görüşmeler yapıldı. Yer belediye ile beraber seçildi. Doğal alanların bozulmaması batıklar gibi konular teknik konulardır. Bu bölgenin uygun olmadığı araştırma yapılarak ÇED raporu hazırlanarak ortaya çıkarılmalıdır. Öncelikle Çanakkale yat limanı istiyor mu? İstemiyor mu? Buna karar verilmelidir. Bu yer kararı ve liman yapım kararı ÇTSO’nun kişisel kararı değildir. ÇTSO’nun rant gibi bir menfaati yoktur. Amacımız batının Hakkari’si Çanakkale’ye yatırım ve turist getirmektir” dedi.
 
 
Kent Konseyi Toplantısına katılan diğer katılımcılar da Yat Limanı hakkında görüşlerini dile getirdi.
Turgay Yeğin
“Sarısığlar mevkisinde yaptığımız dalışlarda, benim bildiğim 4 adet antik batık var. Bunlar suyun bir karış altındadır. Bunların envanteri yoktur. O döneme ait gemi atıkları ve selamlama topu bulunmaktadır. Sarısığların akciğeri eriştelik bulunmaktadır. Bunların hepsi bu çalışma ile yok olabilir”
 
Muzaffer Bayraktar
“Proje ile ilgili tartışma ortamının ortaya çıkması ve tartışılması Çanakkale’nin kültürel düzeyinin ne kadar ileri olduğunu ortaya koymaktadır. Kent halkının gözünden hiçbir şey kaçmıyor. Çanakkale yatırım yapılıyor ama yanlış yer seçimi nedeniyle örnek olarak kepez limanı amacına ulaşmayan bir projedir. Yat limanı kişiye özgü yapılmamaktadır. Yat limanı ve kurvaziyer turizmi çok önemlidir. Yeri konusunda sıkıntı vardır. Yüksek gelir düzeyi olan insanlar burada konaklayacağı için Çanakkale’nin gelir düzeyi de artacaktır. Yat limanı halkla kucaklaşmalıdır. Orası balçık zemin. Denize de girilmiyor. Kordonda dolgu yapıldı. O bölgede canlı popülasyonu etkilendi mi? Yat limanının yapılacağı bölgedeki balçıkta herhangi bir canlının yaşaması söz konusu değildir.
 
Çanakkale Kent Konseyi Çocuk Meclisi üyeleri Oğuz Talha Uz ve Utku Mert Çalıdağ; “Deniz doldurulacak. Eninde sonunda deniz de taşacaktır. Ekosistem bozulacaktır.
 
Muzaffer Özer
“Bölgenin bataklık olduğu söylendi. Her canlının bir yaşam ortamı vardır. Canlıların dengesini bozarsanız doğanında dengesi bozulur. Birinci ve ikinci kordon birleştirilmek isteniyor. Lüks yaşamak isteyenler bizim yaşam alanımızı sınırlayamaz. Liman yapılacak yer olarak Çanakkale’nin göbeğimi kaldı. Kıyılarımıza kentimize sahip çıkalım.”
 
Ali Topçu
“Çanakkale’nin yat limanına ihtiyacı var mı? O bölgede limanın yapılabilmesi için teknoloji her türlü imkanı tanıyor. Batığa zarar verilememesi çevrenin korunması için her türlü önlem alınabilir. Çanakkale’nin her türlü yer atı yer üstü değerleri vardır. Bunlar korunarak pazarlanmalıdır. Burada vizyonu yaratmak lazım. Biz ne istiyoruz. Turizm için turist gelmeli. Torunlarımıza güzel bir eser bırakalım.”
 
Hanefi Araz
“Çanakkale’ye yat limanı gerekli mi? Bunun ölçümü bilimsel olarak yapıldı mı? Çanakkale de kaç yat konaklama için istekli. Böyle bir ihtiyaç raporlaması yapıldı mı? Bilimsel alt yapı çalışması yapılmalıdır. Bütün bunların derinlemesine araştırılması gerekmektedir?”
 
Muharrem Erkek
“Biz yat limanının yerini tartışıyoruz. Çanakkale’nin kent vizyonu da uzun süren çalışmalar sonucunda belirlendi. Kentle bütünleşen projeleri bende destekliyorum. Çalışma gurubunun endişeleri dikkate alınmalıdır. Üniversitenin su ürünleri fakültesi var. Bu bölgede çalışmaları için talepte bulunulmalı ve uzmanların görüşleri de alınmalıdır.”
 
Cevat İnce
“Yat limanının yapılmak istenen bölgede turizm için kullanılacak çok sayıda materyal var. Ama maalesef bir bölümümüz ekonomik girdinin bir an önce olmasını istiyorlar. Karşı mıyız taraf mıyız tartışması çok hoş durmuyor. Müzakerelerin daha uzun sürmesini sağlamalıyız. En sonunda en doğru karar verilmelidir”
 
Ekrem Tufan
“Proje yerine karşıyım. ÇTSO bizi anlamıyor. Biz yaşama farklı gözlüklerle bakıyoruz. Yeri yanlıştır dedikçe karşılar anlamı çıkıyor. Ben yeri yanlıştır dediğim için yeni yer bulma zorunluluğum yok. Şu anda olduğu gibi kente yapılacak yatırım kentlinin gündemine taşınmalıdır. Söz söylememize izin verin. Beraber karar verelim. Sonra yatırımın arkasında hep beraber duralım.”
 
Ayhan İnan
“Yat Limanı projesi tartışılıyor. Peki ben soruyorum engelliler için somut ne yaptınız.”
Paylaş