havadurum

Kent esnafı “17 Burda AVM”yi değerlendirdi

Çanakkale`de uzun zamandır açılması beklenen ve önceki gün açılışı yapılan `Esas 17 Burda AVM`ye ilk gün vatandaşların ilgisi yoğundu. Çanakkale OLAY Gazetesi olarak, böylesi büyük bir alışveriş merkezinin açılmasını kent esnafına sorduk...

1956
İçerisinde bir çok mağazayı, sosyal ve kültürel alanları barındıran Esas 17 Burda AVM, Çanakkalelilerin uğrak yerlerinden biri olacak gibi gözüküyor. AVM`nin açılmasıyla birlikte akla gelen ilk sorulardan biri de, Çanakkale`deki küçük esnaf bu durumdan nasıl etkileneceği idi. Çanakkale OLAY Gazetesi olarak yeni açılan “17 Burda AVM”nin Çanakkaleli esnafları nasıl etkileyeceğini, çarşı esnafına sorduk. Esnafın çoğu AVM`de bir çok kurumsallaşmış firmanın şube açmış olmasından dolayı kaygılanırken, diğer yandan da Çanakkale`nin nüfusunun fazla olmaması ve müşterilerin genelde asker ve öğrenci olmasından dolayı AVM` yi tercih etmeyeceğini düşünüyor.
 
İşte kent esnafının konuya ilişkin görüş ve düşünceleri;
Caner Bayramoğlu- Bayramoğlu Konfeksiyon:
Çanakkale`de açılan yeni AVM`nin etkisiyle ilk gün işlerimizde bir düşüş oldu. Çarşı`da insan yoktu. Ama ilk birkaç ay olumsuz etkileyecektir. Daha sonra işlerimizin tekrar eskisine döneceğini düşünüyorum. Çünkü Çanakkale`nin AVM`yi kaldırabilecek bir nüfusu yok. Çanakkale`deki vatandaşlar daha önce AVM olmadığı için ilk zamanlar bir yoğunluk gösterir oraya. Aynı zamanda AVM`deki firmalar, büyük firmalar. O yüzden yeterince müşteriyi bulamayınca şubelerini kapatıp gideceklerdir.
 
Kürşat Tolga Işık- Podyum İstanbul Giyim:
İlk gün AVM`nin etkisiyle satışlarımız da bir düşüş yaşandı. Tabi bu durum zamanla değişecek. Çanakkale`nin şuanki mevcut yapısına baktığımız zaman, nüfusuna bağlı olarak AVM ihtiyacını karşılayabilecek bir potansiyeli yok. Vatandaşlar, AVM`deki mağazalarda fiyatların daha uygun olduğunu düşünüyor. Öyle bir algı var ama aslında öyle değil. Bizim fiyatlarımız daha uygun. Vatandaşlar da bunu zamanla görecektir. Çarşı içindeki esnafın hiçbir zaman yok olmayacağını düşünüyorum. Şunu da belirtmek istiyorum. Yetkililerin Çanakkale`ye bu tarz yatırımlar yapmak yerine, tarım ve sanayi alanında yatırım yapması gerekiyor.
 
Sadi Gök- Sadi Çocuk Giyim: 17 Burda AVM`nin açıldığı ilk gün çarşıda kimseyi göremedik. İşlerimizde de bir düşüş oldu haliyle. Ben 45 senedir bu işi yapıyorum. Bugüne kadar getirdim bu işi. Eğer dünkü gibi devam ederse, işlerimizde ciddi bir düşüş yaşanacaktır. Herhalde ilk gün olduğu için, bir de o gün hava soğuk olduğu için çarşıda pek insan yoktu. Önümüzdeki günlerde göreceğiz bakalım. Umarım bu AVM bizleri çok etkilemez.
 
Nabi Gök- Nabi Collection: AVM`nin açıldığı ilk gün biraz olumsuz etkilendik. Çarşı esnafınada yansıyacaktır. Halk arasında söylenen bir sözle örnek vermek istiyorum. “Beyaz köpeğin pamuk tarlasına zararı olur” derler. Çanakkale`deki yetkililerin küçük esnafı da düşünerek hareket etmesi lazım. Çarşı esnafını düşünen yok. Çanakkale daha böyle bir AVM`yi kaldıracak nüfusa da sahip değil. Nüfusun en az 300 bini geçmesi gerekiyor. Bana göre böyle bir AVM` nin açılması yanlış oldu. AVM`de şube alan firmalar, daha öncesinden araştırma yapmışlar. GESTAŞ firmasıyla ne kadar insan feribotlarda seyahat etmiş, bunun bilgileri alınmış. Buradan çıkan sayıya göre AVM`de şubelik açmışlar. Ama şu unutuluyor. feribotla karşıya geçenlerin çoğu dışarıdan gezme amacıyla gelen insanlar. Dolayısıyla bu sayı yanıltabilir. Çanakkale Türkiye`nin en küçük illerinden biri. Bu kurumsallaşmış firmaların daha büyük şehirleri tercih etmeleri gerekirdi diye düşünüyorum. Çanakkale`yi ayakta tutan öğrenciler zaten. Onlar da olmasa daha kötü olacak. Şuanda bile öğrenciler tatile gittiğinde zarar ediyoruz. AVM`de şube açan bu kurumsallaşmış firmalar burada zarar etse de batmazlar. Ama küçük esnaf bir kere zarara uğrarsa, kendini yeniden toplaması çok zor olur.
 
Ziya Yıldırım- Y. & Fashion: AVM`nin işlerimizi etkileyip etkilemeyeceği daha belli değil. Biraz zaman geçmesi gerekiyor. Çanakkale`nin AVM`nin ihtiyaç fazlası olduğunu düşünüyorum. Bu şehrin müşterisi genelde asker ve öğrencilerden oluşuyor. Onların da harcamaları kısıtlı olduğu için sınırlı bir alım gücü var. O yüzden AVM`lerde alışveriş yapmak yerine yine çarşı esnafını tercih edeceklerdir. Çünkü müşteriler asker ve öğrencilerden oluştuğu için, bizler ürünlerimizi indirimli veriyoruz. Fedakarlık ediyoruz bir yerde. Ama AVM`lerdeki mağazalarda böyle birşeyi göremezsiniz. AVM açılmadan önce büyük reklamlar yapıldı. Bilinçli bir şekilde çok abartıldı. Çünkü çarşı esnafı karamsarlığa düşürülmek isteniyor. Ama esnaf arkadaşlarımız morallerini bozmasınlar. O yapılan reklamlara aldanmasınlar. Çanakkale halkının kıstlı bir ekonomik gücü olduğu için AVM`ye çok ilgi göstermeyecektir. AVM`de şube açan firmaların çoğu kurumsallaşmış firmalar. Çarşıda zaten şubeleri vardı. Yeni bir şube açarak, aslında kendilerini darbelediler. Benim AVM`de bir yer kiralama imkanım var. Ama ben bunu istemiyorum. Çünkü AVM`nin belirli kuralları var. O kurallara tabii olmak zorundasınız. Örneğin mağazanın açılış ve kapanışını belirleyen AVM yetkilileri. Ben kendi işimi, istediğim gibi yapmak istiyorum.
 
Cem Erdinç- F5 Giyim ve Ayakkabı: Şuan AVM`nin açılmasından dolayı çok etkilenmedik. Ben 5 ay önce açtım bu dükkani. Çanakkale` de böyle bir AVM` nin açılacağını bile bile açtım. O riski göze aldım. AVM` de genelde büyük markalar var. O markaların ürünlerinin fiyatları da pahalı oluyor. O yüzden oradan alışveriş yapacaklar, genelde durumu iyi olan vatandaşlar. Durumu iyi olanlarda büyük şehirlerdeki AVM`lerden alışveriş yapıyorlar. Çünkü büyükşehirlerdeki AVM`lerde çeşit ürünlerin çeşitleri fazla. Buradaki AVM`de iş yapacak yerler oyun salonları ve yiyecek mekanları olacaktır. Konfeksiyon mağazaları pek iş yapmayacaktır. Bunu zamanla göreceğiz zaten. AVM` nin bizim açımızdan sıkıntılı yanı çarşı esnafında çalışan kalifiyeli elemanların çoğununun, daha iyi bir ücret verildiği için, oradaki mağazalara gitmesi oldu.
 
Paylaş