Kendileri küçük, dertleri büyük

Çanakkale’de 60-66 ay arası 832 öğrenci ve 1.999 ilköğretim öğrencisi ile birlikte 2831 öğrenci okula başladı.4+4+4 eğitim yasasının veliler, öğrenciler ve öğretmenler boyutu ile yaratacağı sorunlar tepkileri her geçen gün yoğunlaştırıyor.

586
 
 
12 yıllık zorunlu eğitimle birlikte okula başlama yaşını 66 aya çeken MEB’in yeni düzenlemesi ile birlikte Çanakkale’de ilköğretim ve okul öncesine kayıt yaptıran 60-66 ay arası 832 öğrenci ve 1.999 ilköğretim öğrencisi ile birlikte 2 bin 831 öğrenci ders başı yaptı. Okullarına alışmak amacıyla bir hafta erken başlayan ve ilk kez annelerinden ayrılarak okul hayatına başlayacak miniklerin 15 Eylül’e kadar uyum programına alınacağı ve bu program kapsamında öğrencilerin öğretmenlerinin gözetiminde çeşitli etkinliklere katılacağını ve kaynaşma adı altında okullarını, arkadaşlarını, öğretmenlerini tanıma fırsatı bulacağını belirten Çanakkale Özel İlköğretim Okulu Müdürü Mustafa Yetişti yeni programa göre birinci sınıflarda 3 sınıf oluşturulduğunu ifade ederek 66 aylık çocukların mağduriyet yaşamayacağını, velilerin endişe etmemesi gerektiğini belirterek kolejin donanımın yeterli olduğunu ve çocukların Nisan ayı sonunda okuma yazmayı öğreneceğini, yeni programda öngörülen çalışmaların oyun ağrılıklı olacağını söyledi. İlk gün çocuklarını yalnız bırakmayan veliler okulla tanışan ve birinci sınıfa başlayan çocuklarının fotoğrafları çekerken, annelerinden ayrılmak istemeyen miniklerden bazıları ise gözyaşlarını tutamadı.
 
 
Veliler’in 4+4+4 endişesi…
Çanakkale’de başlayan yeni eğitim öğretim yılında uygulanacak olan 4+4+4 eğitim sistemi nedeniyle endişe içerisinde olan veliler, yaş olarak çok erken eğitime başlayan miniklerin zorlanacağını ifade ettiler. Konu ile ilgili endişelerini Çanakkale Olay Gazetesi ile paylaşan velilerin görüşleri şu şekilde:
 
 
Arzu Gacal: “4+4+4 eğitim sisteminin erken yaştaki çocukların okula başlamasını zorlaması açısından çok kötü ve dayatmacı olduğunu düşünüyorum. İlkokula başlamak için 66 ay çok erken bir yaş. Fiziksel olarak çocuklar çok küçük. Benim oğlum 2006 doğumlu, bu sene 1.sınıfa başladı. Ama önceki yıl anaokuluna gittiğinden içim biraz daha rahat, göndermemiş olsaydım endişe ederdim. Uyum sağlayamaz, zorlanır. Ben ilkokula 6 yaşında başladım, çok zorlandığımı hatırlıyorum. Benim yaşadığım zorlukları çocuğumun yaşamasını istemem.”
 
 
Cüney Gacal: “Önceki yıllarda da bir dönem 6 yaşındaki çocukların ilkokula gönderilmesi ile ilgili benzer bir uygulama olmuştu. Bilimsel anlamda öngörülen yaştan önce ilkokula göndermek doğru değil. Benim çocuğum normal yaşında başlıyor, ama buna rağmen bir baba olarak tedirginim. 5 yaşında olsa ilkokula asla gönderemezdim.”
 
 
Hande Şahinoğlu: “Benim çocuğum 70 aylık. Ben bu yaşın ilkokul için çok erken olduğunu düşünüyorum. O yüzden çocuğumu devlet okuluna veremedim. Orada sınıflar çok kalabalık, karışıklık var. Müfredat çok değişmiş. Oyun ağırlıklı bir sistem gelmiş. Bizler veli olarak süreci takip ediyoruz.”
Paylaş