Çanakkale Merkeze bağlı Civler Köyü’nün bir mahallesi olan, Kemerdere, tek sosyal yaşam alanları olan köy odasının ellerinden alınmasını istemiyor. Yaklaşık 25-30 yıldır atıl durumda olan ve geçtiğimiz aylarda, köylülerin imece usulü katılımları ve gelen desteklerle onarımı büyük ölçüde tamamlanan köy odası, bağlı oldukları Civler Köyü Muhtarlığı tarafından ellerinden alınmak isteniyor. Kemerdere sakinleri onarımı neredeyse tamamlanan köy odasının kendileri için tek sosyal yaşam alanı olduğunu, burasını kullanmadıkları takdirde evlerine hapsolmuş olacaklarını dile getirerek, “Zaten burası bizim alanımız. Burasını biz kullanmadığımız takdirde kimsenin işine yaramaz ve atıl durumda kalır. Biz Kemerdere sakinleri olarak tüm masrafını çekerek, hiçbir ticari kazanç gütmeksizin burayı sosyal bir alan olarak kullanmak istiyoruz. Bu bizim hakkımız” dediler.
Muhtar kendi azasını şikayet etti
Civler Köyü Muhtarı Kenan Topal’ın İl İdare Kurulu’na yaptığı başvuruda, Civler Köyü Muhtarlığı Birinci Azası ve Kemerdere sakini Hasan Tığlıoğlu’ndan şikayetçi olarak; “Köy tüzel kişiliğine ait taşınmazı tadilat yapak suretiyle tecavüzde bulunduğunu” iddia etti. kendi azasından şikayetçi olan Muhtar Topal, sadece Kemerdere sakinlerinin ve misafirlerinin kullanabileceği alanın, Kemerderelilerden alınarak köy tüzel kişiliğine teslim edilmesini istiyor. Civler Köyü Muhtarlığı Birinci Azası ve Kemerdere sakini Hasan Tığlıoğlu, “Muhtar benden şikayetçi olmuş ama, burayı ben tek başıma yapmadım ki. Burayı Kemerdereliler ve dışarıdan aldığımız hayırseverlerin yardımları ile yaptık” dedi.
Kemerdere bir turizm bölgesi
Kemerdere’nin en önemli özelliği Antik Roma Dönemine ait su kemerinin bulunması. Yıkılan Troia Şehri’ne su taşınan kemer, bugün hala yerli ve yabancı turistler ile kampçıların Çanakkale’deki en önemli merkezlerinden biri. Ziyaretçi sayısı her geçen yıl artan Kemerdereliler, gelen misafirlerin tuvalet ihtiyaçlarını kendi evlerinde karşıladıklarını ifade ederek, “Buraya gelen insanlar bize soruyor “tuvalet var mı?” diye. “Yok” demeye utanıyoruz. Burası hem misafirlerimizi ağırladığımız bir alan hem de bizim evlerimizin dışında bir araya gelebileceğimiz sosyal bir alan” dediler.
Vali Tavlı da bölgede incelemede bulunmuştu
Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, geçtiğimiz aylarda Kemerdere’yi ziyaret ederek, doğal ve antik döneme ait bölgedeki değerleri ziyaret etmiş, ziyaret sırasında kendisine Civler Köyü Muhtarlığı Birinci Azası ve Kemerdere sakini Hasan Tığlıoğlu ve köy sakinleri eşlik etmişlerdi. Tığlıoğlu, bu ziyaret sırasında da konuyu Vali Tavlı’ya aktardıklarını, Vali Tavlı’nın da olumlu baktığını söyledi.
“Köy odamızın kullanım hakkını istiyoruz”
Uzun yıllar önce Kemerdere sakinleri tarafından yapılan ve Civler Köyü Muhtarlığına devredilen köy odasının kullanım hakkının kendilerine verilmesini isteyen Kemerdere sakini ve Civler Köyü Birinci Azası Hasan Tığlıoğlu, gazetemiz Çanakkale OLAY’a yaptığı açıklamada, “Bu bina, 25-30 yıldan beri atıl durumdaydı. Burada da eskiden az insan olduğu için, fazla gelip giden olmuyordu. Son dönemde buraya çok insan gelmeye başladı. Bu bina da böyle atıl durumdayken, ziyaretçilerin artmasıyla birlikte ihtiyaç doğdu. Mahallemizde insanların gelip oturacağı yer yok. Muhtar seçimlerde ‘Köy odanızı yapacağız, orada sosyal faaliyetlerinizi yaparsınız’ diye söz vermişti. Seçimlere 5-6 ay kalmışken kendisine tekrar ilettik, ‘Orası 15 bin lira para yer, olmaz’ dedi. Biz de muhtar burayı yaptırmıyor, bari kendi imkanlarımızla yaptıralım dedik. Biz, inşaat malzemelerini aldık, çalışmalara başladık. Biz çalışırken bir gün muhtar geldi ama ben aza olduğum halde benimle irtibat kurmadı. Buraya geliyor, mahallemizden bir arkadaşa ‘Burayı siz yaptıramazsınız’ diyor. Binanın çoğu işini bitirdik, yaklaşık yüzde 90’ı bitmişti ama valiliğe şikayette bulunmamıştı, sadece yapılamayacağını söylemişti. Muhtar, buradaki inşaat bittikten sonra valiliğe şikayette bulunup ‘buraya tecavüzde bulunuyorlar’ demiş. Bize ‘Ben buranın muhtarıyım, ben de katkı sağlayayım beraber yaptıralım’ demedi. Biz zaten burada ticari bir çıkar gütmüyoruz. Biz, sadece gelen misafirler için, burayı sosyal amaçla kullanacağız. Vali bey, Temmuz ayı gibi buraya geldi. Ben aza olarak, gittim, kendimi tanıttım. Beraber gittik tarihi eserimizi gösterdik. Kendisine bu binayı anlattım ‘biz kendi imkanlarımızla yaptık, sizin desteğinizi bekliyoruz’ demiştim. Ben, Vali Bey’den burayı tekrar gözden geçirmesini istiyorum. Biz yıllardır burada ev hapsinde gibi yaşıyorduk, başka gidecek yerimiz yoktu. Küçükkuyu Belediyesi, bize çimento, Kalebodur yardımında bulundu. İnsanlar kendileri de kum, çimento gibi inşaat malzemeleri getiriyorlar ‘Benim de katkım olsun’ diyorlar. Buradaki ‘Kemerdere’ tabelasını ben yaptırdım. Misafirler, turistler de geliyor buraya” dedi. (Seçkin Sağlam)