Kemer sıkacak delik mi kaldı?

Zam söylentileri, para piyasalarındaki dalgalanmalar, dolar ve euronun tarihsel zirvelere ulaşmasının ardından son olarak önceki akşam Merkez Bankası`nın Para Politikası Kurulu`nun faiz oranlarını artırma girişimleri ülke genelinde ciddi bir yankı buldu. Artan faiz oranları, yükselen döviz kurlarının ardından gündeme gelen olası zamlar sonunda yeni bir “kemer sıkma” politikasının da gündeme geleceği öngörülüyor.

494
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası`nın ara Para Politikası Kurulu toplantısında faiz oranlarında güçlü bir artışa gitmesinin ardından sert bir şekilde düşerek 2,1735`e kadar gerileyen dolar/TL dün sabah saatlerinin ardından yeniden 2.23`ün üzerine çıktı. Faiz kararının ardından 3 liranın altına gerileyen euro ise zaman kaybetmeden 3 liranın hemen üzerinde seyretmeye başladı. Güne yükselişle başlayan borsa ise, ilk seansı banka hisseleri öncülüğünde sert düşüşle kapatırken, bankacılık endeksi yaklaşık 7 ayın en düşüğüne geriledi. Güçlendirilmek istenen borsa ve Türk Lirası zayıflamaya devam ederken, düşürülmek istenen döviz kurlarındaki artış, faiz oranlarının yükselmesini pek takmadığı gözlendi.
 
“İşe yaramadı!”
“Döviz kurlarındaki yükseliş hızla devam ederken, Merkez Bankası son iki haftadır çeşitli müdahale yolları arıyor” diyen ekonomi uzmanları, geçen hafta Merkez Bankası`nın “tarihinin en yüksek” satışı olarak bilinen döviz satışını yapmasına rağmen döviz kurunun düşmeyip daha da yükselmesine dikkat çektiler. Faiz artışının tahmin edilen bir politika olduğunu ifade eden uzmanlar, “Bu girişimin ardında karanlık faiz lobilerini aramaya gerek yok. Hükümetin sıcak paraya dayalı, dışa bağımlı ekonomi politikasının doğal bir sonucu ve bu doğal sonucun faturası yine her zaman olduğu gibi vatandaşa çıkacak. Faiz oranlarının yükselişi, hükümetin faiz faturasını yükseltecek, bu da vatandaşa yansıtılacak. Yeni vergi ve zamlar olacak. Hükümet sosyal harcamaları kısacak” öngörüsünde bulundular.
 
TÜKODER`den vatandaşa uyarı
Faiz artışını ve bu artışa bağlı olarak önümüzdeki dönemde gündeme geleceği ileri sürülen zam furyasını değerlendiren Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKOER) Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, faiz artışı ile enflasyonun hareketleneceği, önümüzdeki dönemde tüketicilerin tüm mal ve hizmetleri daha pahalı satın alabileceğini ifade etti. “Tüketiciler, zorunlu ve temel harcamalar dışındaki borçlanmalardan kaçınmalı ve imkânları ölçüsünde tasarrufa yönelmelidir” diyen Berkit, Çanakkaleli tüketicileri herhangi bir faiz artışına karşı dikkatli olmaya çağırırken, AKP iktidarı dönemindeki toz pembe gösterilmeye çalışılan ekonominin faturasının hem tüketiciye kesildiğini hatırlatarak, “Bu durum ekonominin hiç de iyiye gitmediğinin göstergesidir. Bu durumda daha dikkatli olunmalı ve zorunlu harcamalar dışında gereksiz olarak değerlendireceğimiz harcamalardan kaçınılmalıdır” dedi.
 
“Fatura hep emekçilere kesiliyor”
DİSK Genel İş Şube Başkanı Erdinç Uslan ise, konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmesinde, “Olan yine emekçilere oldu” dedi. “Klasik her sene yaşanılan gerçeklerden sadece biri bu” diyen Uslan, “Enflasyon artar faturası emekçiye kesilir, asgari ücreti belirleyemezler, dolar yükselir, euro yükselir fatura hep emekçilere kesilir. Seçim öncesi Türkiye Cumhuriyeti Devleti`nin ekonomisinin bittiğinin, aslında hiçbir şeyin iyiye gitmediğinin bir göstergesidir bu yaşanılan durum. Türkiye`nin bir sürü sorunu varken, işsizlik, taşeron, kıdem tazminatları problemleri, memlekette insanlar açlık sınırında yaşıyorken, ekonomik anlamda ülkenin dar boğaza girmiş olmasının faturası yine emekçilere kesilecek” şeklinde konuştu.
 
“AKP hükümetinin gitme vakti geldi”
Uslan açıklamasında, halkın günlük yaşamlarına yansıyacak yeni zamların yolda olduğunu tahmin ettiklerini ifade ederek, “Eskiden tam tersi olurdu, biri artırırken diğeri düşerdi. Şimdi faiz de yükseliyor, dolar da yükseliyor. Şu anda o değerli dedikleri Türk Lirası, yerlerde sürünmeye başladı” dedi. “Türkiye`nin büyük bir kriz ile karşı karşıya olduğunu gösteren bir tablo bu” diyen Uslan, “Yaklaşan seçimler var ve bu süreçte Türkiye`nin mevcut ekonomik durumu kaldıracağını düşünmüyorum. Kamuoyu yakın zamanda farklı zamlara da hazır olmalı. Benzinden başladı zaten. Bunun ardından doğalgaz, elektrik, ulaşım ve gıda maddeleri gibi insanların günlük hayatına direkt olarak yansıyacak zamların kapıda olduğunu düşünüyorum. AKP hükümetinin gitme vakti gelmiştir, onun yanlış politikalarının faturasını hep emekçiler ödemektedir” ifadelerini kullandı.
Paylaş