Kazdağları'nda hukuksuz biçimde süren ağaç katliamı belgelendi!

1652

 

Temmuz ayından bu yana devam eden ve 100 günü aşan Su ve Vicdan Nöbeti devam ediyor. 13 Ekim tarihinde altın madeninin ruhsatının yenilenmemesine varan bir kazanımla sürdürülen Su ve Vicdan Nöbeti’nde yaşam savunucuları, ruhsatsız şirketin ağaç katliamına devam ettiğini belgelediler. Geçtiğimiz hafta ruhsatsız ve hukuksuz bir biçimde ağaç kesimlerinin devam ettiğini ifade ederek suç duyurularında bulunan yaşam savunucuları, dün yine ağaç kesimlerinin devam ettiğini belgelediler. 

 
“347 bin ağaç kesildi”
Türkiye Ormancılar Derneği Denetleme Kurulu Başkanı ve Orman Mühendisleri Odası eski Genel Başkanı Salih Sönmezışık, dernek olarak Kirazlı Balaban`da yapılan çalışmaların raporunu geçtiğimiz günlerde açıkladı. Sönmezışık açıklamasında; “Heyetimizin resmi kayıtlara da dayanarak yaptığı inceleme sonucu kesilen ağaç sayısının 347 bin 815 adet olduğu tespit edilmiştir. Özetle, Kirazlı`da ahlaki değerler göz ardı edilerek, ihanet ve ihmalin egemen olduğu bir cinayet işlenmiştir" demişti. 
 
EGEÇEP’ten suç duyurusu 
Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletilmek üzere İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusunda, ruhsatı yenilenmemesine rağmen ağaç kesimlerinin devam ettiğini ifade ederek sorumluların tespit edilerek cezalandırılmasını istedi. Yapılan suç duyurusunda,  “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından Doğu Biga Madencilik A.Ş.’ne, ‘Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Projesi’ için  verilen “82225” sicil no’lu işletme ruhsatının 10 yıllık süresi 13.10.2019 tarihi itibariyle dolmuş olup Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün web sayfasında Ruhsat Yürürlük Tarihi sorgulama bölümünde ruhsatın temdit edilmediği görüldüğünden ve bu durumda Çanakkale Valiliği tarafından 25.07.2018 tarihinde verilmiş olan gayrisıhhi müessese izninin 13.10.2019 tarihinden itibaren geçersiz sayılması ve iptal edilmesi, bu nedenle söz konusu ruhsat kapsamında her hangi bir faaliyette bulunulmaması gerektiğinden ağaçların kesilerek zeminin maden faaliyetine hazırlanması da inşaat faaliyeti olarak adlandırılması gerektiğinden, inşaat faaliyetlerinin devam etmekte olması nedeniyle,  Türk Ceza Kanunu`nun 305. Maddesinde düzenlenen "Temel Milli Yararlara Karşı Faaliyette Bulunmak Üzere Yarar Sağlama", 257. Maddesinde düzenlenen “Görevi Kötüye Kullanma” ve Orman Kanunu’na muhalefet suçlarından ve resen tespit edilecek tüm suçlardan, Tüm şüphelilerin resen tespit edilerek cezalandırılmaları için gereğini saygı ile talep ederiz” denildi.
(Seçkin Sağlam)
Paylaş