havadurum

Kazdağları için çevre hareketi... Haydi Ekofestivale!

ALTIN madeni ve termik santral tehdidi ile karşı karşıya olan Kazdağları`nda büyük bir çevre hareketi başlıyor. Sık sık eylemler, basın açıklamaları ile tepkilerini dile getiren ilgili örgütler şimdi farklı bir etkinlikte bir araya geliyorlar; 1. Kazdağları Ekofestivali ile Kazdağları`nda yapılması planlanan yatırımlara karşı önemli bir mesaj verilecek.

842
 
 
Kazdağı, altın madenciliği ve termik santrallardan sonra şimdi de HES tehdidi altında. Kazdağları`da doğayı ve yaşam alanlarını yok edeceği ileri sürülen bu yatırımlara karşı, körfezde ve Çanakkale`deki çevre örgütleri bir araya gelerek büyük bir organizasyona imza atıyor. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği`nin girişimiyle yapılan organizasyona çok sayıda çevre örgütü destek verirken, konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada ise, “Bin pınarlı Kazdağı’nın güzelim dereleri, şelaleleri HES’lere ve sözde içme suyu barajlarına kurban edilecek. En güzel vadiler, hatta bazı köyler sular altında kalacak. Kazdağı’nda Zeytinli Çayı’ndan Mıhlıçayı’na kadar bütün akarsular artık özgür akamayacak” dendi.
 

Çağrısı yapıldı
Ekofestival ile ilgili olarak yapılan çağrıda ise; “Kazdağı yöresinde yaşayan genç-yaşlı, kadın-erkek, Türkmen-Yörük, tüm halka ve ülkemizin duyarlı doğaseverlerine ve gençlere davetimiz var:
Sizleri 3-7 Eylül 2014 tarihleri arasında Fidanlık Mevkii-Adatepe Köyü-Ayvacık, Çanakkale’de gerçekleştireceğimiz 1. Kazdağı Ekofestivaline bekliyoruz. Kazdağı Ekofestivali, ülkemizde doğada gerçekleştirilen ilk Eko festival olacak. Hem bölgedeki HES tehditlerine dikkatleri çekmek, hem de ekolojik yaşam deneyim ve bilgilerini paylaşmak amacıyla düzenlediğimiz ekofestivalde doğa yürüyüşleri, spor etkinlikleri, halk oyunu, sergiler, paneller, söyleşiler, atölyeler, belgesel gösterimleri, konserler yer alıyor: “Türkiye’de HES mücadelesi”, “Kazdağı Ekosistemi ve Akarsuların Önemi”, “Kazdağı’nın Kültürel Değerleri-Antandros Antik Kenti”, Kazdağı’nda Mitoloji, “Türkmen Kültürü ve Sarıkız Söylencesi”, “Kazdağı’nda Ekoturizm, “Aracısız Doğal ürün Ağları”, Zeytin Yasası Değişikliği” panel ve söyleşileri, “Ekomimari”, “Kazdağı Aşları”, “Yaratıcı Drama”, “Çocuklarla Yaratıcı Ekosanat”, “Gerçek Temizlik”, “Doğal Merhem” atölyeleri, Cümbüş Cemaat, Etnik Band, Cenk-Ali Fuat, Güz Kumpanyası konserleri, “Anadolu’nun İsyanı”, “Bir Avuç Cesur İnsan” gibi belgesellerle eşsiz bir doğada birlikte olacağız” denildi.

 
İşte destekleyen örgütler
“Gündüz derede yüzecek, akşam kamp ateşi eşliğinde müzik dinleyeceğiz” denilen açıklamada “Ekolojik yaşam bilgi ve deneyimlerimizi paylaşacak, kültürel değerlerimize ve doğamıza sahip çıkacağız. Yaşam savunucularını, doğasını, ülkesini sevenleri Kazdağı’na bekliyoruz. Destekleyen Kuruluşlar:Agrida Tarım ve Turizm Derneği, Çanakkale Çevre Platformu, Çamlıbel Köyü Eğitim, Üretim, Kültür ve Dayanışma Derneği, Nusratlı Köyü Kültür Turizm ve Dayanışma Derneği, Ayvalık Tabiat Platformu, Arıklı Köyü Dernek Girişimi, GÜMÇED Edremit Körfez Şubesi, Altınoluk Tarihi Antandros Şehrini Kurtarma, Koruma ve Yaşatma Derneği, Balıkesir Yaşam Dostu Ürün Grubu, Adatepe Zeytinyağı Müzesi, Dedetepe Çiftliği, Kazdağı Doğal Kaynak Suları, Edremit Belediyesi, Kazdağı Milli Parkı Alan Kılavuzları Derneği ve Çanakkale Ekolojik Yaşam İnsiyatifi (ÇAYEK)” dendi.
 

Paylaş