Kazdağı Derneği; "Kabul edilemez"

1579
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği`nin, Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı`nın tescili ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, 148 hektarlık alanın sadece 48 hektarının tescil edildiği ifade edildi. açıklamada, "Uzun süredir yapılaşmaya karşı korumak ve tescil edilmesini sağlamak için mücadele ettiğimiz Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı`nın yalnızca üçte biri tescil edildi. Ulusal Sulak Alan Envanteri Yönetim Bilgi Sistemi SAYBİS`e "diğer" sulak alan statüsü ile 148, 2 hektar olarak kayıtlı olan Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı`nın tescili için verdiğimiz mücadele sonucunda 48 hektarlık kısmı "Mahalli Sulak Alan" olarak tescil edildi. Sulak alan özelliğine sahip olan yaklaşık 100 hektarlık alan ne yazık ki tescil dışı bırakıldı. Alanın bir kısmının tescil edilmesi bizler için bir ölçüde sevindirici olsa da yeterli değildir. Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı`nda yapılmak üstenen üç ayrı proje yer almakta: 1. Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Edremit Kaymakamlığı ve Edremit Belediyesi`nin de ortak olduğu Edremit Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (ETDİOSB) : Proje alanında Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan dolgu işleminin iptali için dava açtık. Belediye dolgu işlemi ile ilgili Meclis Kararını iptal etmek zorunda kaldı ve dolgu işlemini durdurdu. Ancak şu anda yeniden başlamış durumda. Proje için daha önce onaylanmış olan imar planlarının iptali için açtığımız davalar sürmekte. 2. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Rezerv Konut Alanı`nda Yapılaşma: Balıkesir Büyükşehir Belediyesi sulak alan özelliğindeki yaklaşık 380 dönüm bir alanın satışını Belediye Meclisi gündemine aldı, gelen tepkiler üzerine bu satış konusu ertelendi. Alan için 1000 ve 5000`lik Planlar hazırlandı. Planlara diğer STK`larla birlikte itirazımızı gerçekleştirdik. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi bir oldu bitti ile kararı yine Meclis gündemine taşıyarak 29 Aralık 2022 tarihinde alanın satışına karar verdi. Meclis Kararı Edremit Çevre Derneği tarafından dava edildi. 3. Enginkent Konut İnşaatı: Edremit Belediyesi tarafından inşaat ruhsatı verildi. Ruhsatların iptali için dava açtık. Yürütmeyi durdurma kararı verildi" denildi. 
 
Bilimsel rapor yetkilileri verildi
Açıklamada, "Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği olarak, bilim insanlarımıza Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı ile ilgili Ekosistem Değerlendirme Raporu hazırlattık ve raporu Tarım ve Orman Bakanlığı DKMP Genel Müdürlüğü`ne göndererek 148 Hektar alanın sulak alan olarak tescilini talep ettik. Ayrıca Mahalli Sulak Alan Komisyonu`na da katılmak talebimizi yazılı olarak ilettik. Alanın tescilini görüşmek üzere Mahalli Sulak Alan Komisyonu toplandı ve derneğimiz de komisyona davet edildi. Komisyona sunulan planda işaretli alanın tescilini talep ettiğimiz alanın tümünü kapsamadığını görünce tutanağa şerh koyarak alanın tamamının tescilini istedik. Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı`nın tescil edildiğine ilişkin Bakanlığın web sayfasında bir duyuruya rastlamamakla birlikte, web sayfasında yer alan sulak alanlar listesinde (09. 01. 2023 tarihi itibarıyla) Akçay`ın da yer aldığı görülmektedir. Alanın tescil haritasına ulaştığımızda ise komisyonda yapmış olduğumuz itirazımızın dikkate alınmamış olduğunu gördük. Tescil haritasına göre, 148 hektar yerine 48 hektar alanın tescil edildiği, MASAK`ın teklif ettiği alanın da daha da küçültüldüğü ve Akçay-Ören sahil yolunun üstünde kalan kısmın çıkartıldığı görülmektedir" denildi. 
 
"Diğer alanların da tescili yapılmalı"
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği açıklamasında, "Halihazırda tescil edilen alan ne yazık ki yukarıda saydığımız ve bölgeyi tehdit eden projelerin bulunduğu alanları kapsamamaktadır. DKMP tarafından "Mahalli Sulak Alan" olarak tescil edilen alan, 20. 11. 2021 tarihinde Cumhurbaşkanlığı tarafından "Kesin Korunacak Hassas Alan" sınırı içinde kalan bölüm ile çakışmaktadır. Söz konusu bölge için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ayrıca 13. 09. 2021 tarihli Olur`ları ile "Nitelikli Koruma Alanı" ve "Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı" tescilleri yapıldı. Söz konusu tescil işleminin, Enginkent`in proje alanı da dahil olmak üzere bölgenin bir kısmının konut vb. amacıyla yapılaşmasına karşı bir engel oluşturmasını umuyoruz. Sonuç olarak, Akçay Sazlığının bir kısmının tescil edilmesi olumlu bir gelişme olmakla birlikte bizler için yeterli değildir. SAYBİS`te yer alan 148 hektar alanla birlikte, Edremit Çayı`nın batısında kalan ve henüz yapılaşma olmayan ve sulak alan özelliği gösteren tüm alanların da Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı olarak tescil edilmesi gerekmektedir" denildi. 
 
"Tescil kararı koruma değil koruma mücadelesini engelleme kararıdır"
"Bu karar tamamı korunması gereken ve SAYBİS`e 148. 2 hektar olarak kayıtlı Akçay Sazlığı Sulak Alanını, 48 hektarlık Mahalli Sulak Alan`a indirgeyen bir yıkım kararıdır" denilen açıklamada, "Doğal sulak alanlar ayrıca tescil edilmeseler bile hukuksal koruma altındadır. Ancak idari ve yargısal mekanizmalarda gözlenen dejenerasyon karşısında bu korumayı hayata geçirmek oldukça zordur. Tescil alanına bitişik ama tescile tabi tutulmamış bir alanı kamu kurumlarını temsil eden idarecilerin desteklediği projeler karşısında korumak ise artık çok daha zor olacaktır. Bu tescil sayesinde Akçay sazlığı ve Sulak alanı tıraşlanarak yaklaşık olarak 100 hektar küçültülmüştür. Önceki bir tarihte SAYBİS`e yüklenip bir gecede kaldırılan sınırlama planının iki yıl sonra "tescil" kılığında zuhur etmiş olması, saklı amacın koruma değil korunan alanları ranta açmak olduğunu açık olarak göstermiştir. Tescil kararı dahil hiçbir engelleme Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı`nı koruma konusundaki haklı mücadelemizi durduramayacak" ifadelerine yer verildi.
(Nevin Yüksel)
 
Paylaş