Kayhan`dan Kemerli`ye hodri meydan

Çanakkale`de sanayi kolunda çalışan ve dağınık faaliyet gösteren esnafı biraraya toplamak için yeni bir Küçük Sanayi Sitesi alanı oluşturulmasının gündeme gelmesi ile birlikte tartışmalar alevlenmeye başladı.

1048
Çanakkale Belediyesi Nisan Ayı Toplantısının ilk oturumunda AKP Grup Başkanvekili Eren Kemerli tarafından gündeme getirilen Köprübaşı`nda ve Küçük Sanayi Sitesinde faaliyet gösteren esnafın yaşadığı fiziki zorluklar ve kentin büyümesi ile birlikte baş gösteren dükkan yetersizliği ile gündeme gelen hisse oranlarında haksızlık ve dengesizlik iddiaaları ile Kemerli`nin yağmacılık sistemine işaret etmesi ve bir kişiye 10 dükkan düştüğü ile ilgili iddialara cevap veren S.S Çanakkale Küçük Sanayi Sitesi Koop. Başkanı Kazım Kayhan: “Eren Kemerli gelsin ve yağmacılık iddialarını ispat etsin” dedi.
OLAY Gazetesi`ne konuşan Küçük Sanayi esnafının çoğunluğu modern bir sanayi sitesine topyekün taşınmaya sıcak bakarken, OSB`ye taşınma ihtimalinin de değerlendirilebileceğini ve ölü bölgenin böylelikle işlev kazanabileceğini söyledi.
 
“Son derece talihsiz bir açıklama”
AKP Grup Başkan Vekili Kadir Eren Kemerli`nin, yağmacılık iddialarına S.S Çanakkale Küçük Sanayi Sitesi Koop. Başkanı Kazım Kayhan`dan yanıt geldi. Kemerli`nin açıklamasını talihsiz bir açıklama olarak değerlendiren Kayhan; “Ben 1985 yılında göreve başladım. 28 seneden beri Kooperatif Başkanıyım. Küçük Sanayi Sitesi`nde toplam 347 tane sanayi dükkanı var ve bunlar 315 kişiye ait. Rakamsal olarak bir kişiye 10 dükkan düşmediği net bir şekilde ortada. Seçim zamanı dışında Küçük Sanayi Sitesi`nin yakınından geçmeyenler ve küçük sanayicinin sorunlarına kulak tıkayanlar kulaktan dolma bilgilerle kafaları bulandırıyor. Bir kişi nereden 10 dükkan almış, Eren Kemerli gelsin, karşımda ispat etsin. Bu son derece talihsiz bir açıklama. Keşke Kemerli sanayicinin sorunlarını Belediye meclisine taşımadan önce bir parça araştırma yapma gereği duysaydı ve bize de sorsaydı. Ben burası ilk defa bu alana yapılmadan önce öngörüde bulunarak olmaz demiştim, zaman içinde bir çok sıkıntılı aşamadan geçtik. Elbette ben de çok modern bir sanayi sitesinde olmayı tüm kalbimle isterim. Bizi taşısınlar Organize Sanayi Bölgesine hem orası da işlevsellik kazanır. Benim kimseye verilemeyecek hesabım yok” dedi.
 
“Topyekün başka bir alana taşınırsak gayet iyi olur”
Çanakkale Maden İşleri ve Sanatkarları Odası Başkanı Ferit Bektaş ise; “Biz Belediye Başkanı ile her ay düzenli toplantı yapıyoruz. Köprübaşı`nda küçük esnafın yaşadığı sorunları dile getirdik. O alan 1970 yılında yapıldı. Şu anki mevcut ihtiyaca cevap veremiyor. Köprübaşı`nda esnaf 40 metrekarede çalışıyor. Belediye Başkanı bize buranın Kentsel Dönüşüm sürecinde planlamaya alındığını ve müteahhite verileceğini söyledi. Yeni bir site alanı için eski Sümerbank`ın ve Turutaş`ın olduğu yer düşünülüyor. Burada 20 dönümlük bir arazi var. Toplama yerler de var. Hükümet de esasen işkolları olarak bir yerde toplayın diyor, Çanakkale`de biz ne yazık ki çok dağınık durumdayız. O anlamda esnafın böyle bir yerde toplanması gayet iyi olur. Sonuç olarak Köprübaşı`nda esnafın metrekare sıkıntısı var, burada ise Küçük Sanayi Sitesi çok kentin içinde kaldı ve büyüyemiyor. Sanayi Sitesi zaten son zamanlarda depo alanı gibi kullanılmaya başladı. Çarşıda dükkan kirası 3 bin lira, burada 500 lira olunca, buraya getiriyorlar. Bu bir anlamda sanayi kavramının içeriğini de boşaltıyor. Esnafın istediği rahat ve huzurlu koşullarda çalışmak, topyekün başka bir alana taşınırsak gayet iyi olur. Sadece bu alanlarda değil bugün Çanakkale`de şehir merkezinde de hala lastik tamircisi, bisiklet tamircisi var. Şehri de bu kalabalıktan ve keşkmekeşten arındırmak gerek” diye konuştu.
 
“Altyapı ve ulaşım sorunumuz var”
 
Harun Erdem / Harun Mobilya: “Küçük Sanayi sitesinde şu anda altyapı ve ulaşım sorunu var. Sosyal tesis eksik, sadece büfe var. Örneğin yazın Almancı vatandaşlar aileleri ile birlikte araçlarına bakım ve kontrol yaptırmak amacıyla geliyor. Ama hanımların ve çocukların dinlenebilecekleri bir alan olmadığından, ağaç altlarında yol kenarlarında kalıyorlar. Bence doğru bir planlama yaparak en az 1000 dükkanlı büyük ve modern bir sanayi sitesi yapılabilir. İş kolları ve faaliyet alanlarına uygun bir düzen içinde uyarlama yapılırsa sıkıntılar da azalır. Bizim sektörümüz mobilya, bu anlamda beklentimiz mobilyacılar için imalat alanının önünde teşhir bölümü olan bir yapılanma. İşimiz gereği var olan dükkanlar metrekare olarak küçük olduğu için, biz bir dükkan yerine 2 dükkan talep edebiliyoruz. Küçük sanayi sitesi yerinde kalacak diğer Köprübaşı`nda faaliyet gösteren küçük işletmelere bir düzen gelecek diye duyduk. Ama yeni bir yere de komple taşınılabilir ve dağınık şekilde faaliyet gösteren işyerleri de bi nizamda toplanabilir.”
 
“1000 dükkanlı, içinde petrol istasyonu, bankamatiği, süpermarketi, cafeteryası, sağlık ocağı, PTT`si olan büyük bir sanayi kompleksi olabilir”
 
Serdar Yıldız / YILSER Elektrik Elektronik: “Küçük Sanayi Sitesi`nde ulaşım sorunu var. Benim yanımda çalışan işçim Kepez`de oturuyor. Kepez`den buraya direk hat yok, iki vasıta değiştirmek zorunda kalıyor. Bu alana bir hattın sürekli çalışması gerek. Burada farklı iş kolları bir arada faaliyet gösteriyor. Demirciler, marangozlar, yedek parça satıcıları, mobilyacılar hep bir yerde. Bununla ilgili sıkıntılar yaşıyoruz. Ben elektrik alanında faaliyet gösteriyorum. Yanıbaşımda farklı bir alanda hizmet veren olduğunda doğal olarak gürültü oluyor, toz oluyor. Hırdavat ve mobilya aynı yerde olabilir, oto aksesuarı ve elektrik dükkanları yan yana yer alabilir. Ama bence en az 1000 dükkanlı, içinde petrol istasyonu, bankamatiği, süpermarketi, cafeteryası, sağlık ocağı, PTT`si olan büyük bir sanayi kompleksi düşünülebilir. Benim eşim arabama paspas ya da aksesuar alabilir miyim diyor, ama burada öyle bir yer yok. Kompleks içinde bence dükkanlar da tek tip olmalı, metrekareleri, tenteleri, tabelaları nizami olmalı. Çocuk parkı olmalı, güvenlik sorunu yaşanmamalı. Bizim istediğimiz adım atıldığı andan itibaren tertemiz ve modern bir sanayi sitesi alanında yer almak.”
 
“Küçük Sanayi Sitesi yerinde kalmalı ve mevcut alanda iyileştirmeler yapılarak, eksiklikler giderilmeli”
 
Mesut Gacal / Kale Motor: “Burası çok eski bir kooperatif. Aslında iş kolları karışık değil, plana göre faaliyet alanları planlanmış. Ama dükkan sahipleri buna uymadığı için sorun çıkıyor. Site yönetimi olması gerekir. Son dönemlerde sanatkarların işi zayıfladı, o yüzden dükkan sahipleri genelde beyaz eşyacılara depo olarak kiralıyor. Bence Çanakkale`nin potansiyeli büyük bir sanayi sitesini kaldırmaz, yeni bir yere komple taşınmak fikri gereksiz. Ölü proje olur. Çanakkale`de OSB de açıldı, ne oldu? 10 tane dükkan var. Kimse gitmiyor, işlevsel değil. Oysa ki OSB`lerin kuruluş amacı farklıdır. Bence Çanakkale`de Küçük Sanayi Sitesi yerinde kalmalı ve mevcut alanda iyileştirmeler yapılarak, eksiklikler giderilmeli. Burası hergün 2000-3000 kişinin geldiği bir yer. Ulaşım sıkıntısı var, o giderilmeli. Sabah 8-10 arası ve akşam 17-18 arası otobüs konulabilir. Ana giriş kapısı sorun. Mesai bitiminde bir yoğunluk yaşınıyor, o girişte bir tümsek var. Ama aslında o hız kavisi değil, aşırı yağmur yağdığında sitenin içine su girmesini engellemek amacıyla yapılmış. Belki oraya bir ızgara sistemi konabilir. Çanakkale`de nüfus az. Talep yok. Kentin netleşmiş bir konumu yok. Sanayi kenti desen değil, turizm desen değil, imalat desen değil. O yüzden Çanakkale`nin nüfusu düşünüldüğünde ve arz ve talep dengesi dikkate alındığında çok büyük bir komplekse ihtiyacı olduğuna inanmıyorum. Gereksiz projeler, çağ zaten internet çağı, somut gerçekleri göz ardı etmemek gerek. Şu anda istenilen bir parçaya da dışarıdan hemen ulaşılabiliyor. Burada mecliste gündeme geldiği gibi bir kişiye 10 dükkan verildiği söylentisi de doğru değil. Belki aynı aileden kişiler hisse alıyordur.”
Paylaş