Katkı payı uygulaması tepkilere yol açtı
Sosyal Güvenlik Kurumu`nun (SGK) Devlet Hastanesi acil servislerdeki yığılmayı önlemek için başlatacağı yeni uygulama hekimlerin tepkisine neden oldu. Söz konusu yeni uygulamada doktorun belirlediği hastalar katkı payı olarak 8 TL ödeyecek.
SES Çanakkale Şube Başkanı Eftal Yıldırım, yeni uygulamanın hasta ile hekimleri gereksiz yere karşı karşıya getireceğini savunurken, uygulamaya olumlu yaklaşan vatandaşlardan bazıları yeni uygulamanın acil servislerdeki yoğunluğu azaltacağını ifade ederken, bazı vatandaşlar ise geliri olmayan kişilerin katkı payı uygulaması nedeniyle mağdur olacağını dile getirdi.
Yıldırım; “Bu uygulama hekimleri hastayla karşı karşıya getirecek”
Konu ile ilgili açıklama yapan SES Çanakkale Şube Başkanı Eftal Yıldırım, yeni uygulamanın hasta ile hekimleri gereksiz yere karşı karşıya getireceğini savundu. Uygulamaya olumlu yaklaşan vatandaşlardan bazıları yeni uygulamanın acil servislerdeki yoğunluğu azaltacağını ifade ederken, bazı vatandaşlar ise geliri olmayan kişilerin katkı payı uygulaması nedeniyle mağdur olacağını dile getirdi.
SES Çanakkale Şube Başkanı Eftal Yıldırım, uygulamanın tıbbi bir sıkıntı yaratacağı gibi hasta ile hekimleri karşı karşıya getireceğini belirterek; “Daha önce hazırlık aşamasında bilgi edindiğimiz ve buna ilişkin Sağlıkta Dönüşüm çerçevesi içerisinde itiraz ettiğimiz ve olumsuzluklara yol açacağını varsaydığımız konulardan bir tanesiydi. Şu anda acil serviste resmi olarak bu uygulanmıyor. Önümüzdeki dönem bu konu gündeme gelecek. Burada iki tane sıkıntılı durum var. Acile başvurunun çeşitlenmesine ve hastanın acil olup olmadığını karar vermeye yol açacak. Acil hasta olan bir kişi, katkı payını veremeyeceğini düşünerek hastalığını erteleyebilir. Bu bir tıbbi bir sıkıntı yaratabilir. İkincisi, acil olduğunu düşünen hasta, doktorlar tarafından acil olmadığına karar verildiğinde bu sefer, hasta doktorlarla bir sıkıntılı duruma düşecek. Dolayısıyla doktorun tıbbi kararına ilişkin bu hasta itiraz geliştirecek. Benim aciliyetimi teyit et diyecek. Hekimler olarak bu tür durumlarla karşılaşmak istemeyiz. Dolayısıyla bu tür uygulama hasta ve hekimi gereksiz yere karşı karşıya getirecek. Bu yüzden bu tip uygulamaların yanlış olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Yıldırım, acil kapsamına girmeyen başvuruların yarattığı sıkışıklığı önlemek amacıyla düşünülen uygulamayla hekim ile hastayı karşı karşıya getirerek ayrıca bir sorun yaratmanın kabul edilemez bir durum olduğunu sözlerine ekledi.
Çanakkale Olay Gazetesi olarak görüşlerine başvurduğumuz vatandaşlar, önümüzdeki günlerde uygulamaya geçirilmesi planlanan katkı payı ile ilgili şu şekilde konuştu:
Ramazan Özkan
“Vatandaşın cebinden yine para çıkacak. Bunu uygun bulmuyorum. Ama bazı insanlar hastalığı acil olmadığı halde acil servise gittiği için yoğunluğa sebep oluyor. Bunu engellemek adına uygulamaya olumlu yaklaşıyorum. Eğer gerçekten bir kişinin hastalığı acil ise zaten ondan para alınmayacak.”
Süleyman Şimşek
“Çok güzel olur. Çünkü, herkes acil servise gidiyor. Gerçekten hastalığı acil olan bir kişinin tedavisi engelleniyor. Bu uygulama acil servisinde yaşanan yoğunluğu azaltır. Olumlu olarak bakıyorum.”
Cemal Turgut
“Bu uygulamayı yanlış buluyorum. Geliri olmayan bir kişiden para alınmaması gerekiyor. Acil servisteki yoğunluğu azaltmak için bu uygulamaya gerek duyulmuştur. Ancak bence bu uygulama yanlış. Çünkü geliri olan var geliri olmayan var.”