Kaşdemir 'Su Altı Parkı'nı anlattı
Kemer Yöresi Tanıtım Vakfı (KETAV) öncülüğünde Akdeniz Üniversitesi, Kemer Belediyesi ve Akdeniz Arkeoloji Derneği tarafından düzenlenen 21. Uluslararası Kemer Sualtı Günlerinde Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir de katıldı.
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Kemer Mirada Del Mar Hotel`de, UNESCO ve ICOMOS temsilcilerinin de aralarında bulunduğu, dünyada bu konuyla ilgili söz sahibi bilim insanlarının olduğu toplantıda, Gelibolu Su Altı Parkı`nı tanıtma ve anlatma imkanı buldu. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir yaptığı konuşmasında, Çanakkale`nin tarihi batıklar ile dünyanın gündeminde olduğunu belirirken, Gelibolu tarihi sualtı pakının turizme de büyük katkı sağlayacağını söyledi.
"Çanakkale Savaşları önemli dönüm noktalarından birisidir"
Alan Başkanı Kaşdemir sözlerini şu şekilde sürdürdü; " Düzenlenen bu önemli toplantıya katılmaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. 1. Dünya Savaşı`na yön veren Çanakkale Savaşları dünya askeri ve siyasi tarihinin önemli dönüm noktalarından birisidir. Çanakkale savaşları ön yargılı düşmanları, hayranlık uyandıran ve saygı duyulan muhataplara dönüştüren benzeri az görülen savaşlardandır. İnsan hikâyeleri ile iyi korunmuş olan Tarihi Alan, 2014 tarihinden bu yana UNESCO geçici miras listesine yakışır bir durumdadır. Birinci Dünya Savaşı`nın diğer savaşlarından farklı olarak önemli bir kısmı da deniz altında gerçekleşmiştir. Bugün sularının derinliklerinde yatan gemi ve denizaltı enkazları bir zamanlar savaşın en şiddetli yaşandığı `Gelibolu tarihi Sualtı Parkı` 107 yıl öncesine götürmektedir."
"Dünya miraslarını korumak hepimizin görevidir"
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Tarihi Alan Başkanlığı olarak, 2018 yılından itibaren 1. Dünya Savaşı`nda batan deniz araçlarının tespiti ve belgelenmesine yönelik çalışmalar başlattıklarını söylerken "Çalışmalar kapsamında, 150 kilometrekarelik alanın tamamında tarama gerçekleştirilerek, savaştan kalan tüm batıkların tespiti gerçekleştirilmiştir. 1. Dünya Savaşları batıklarının yanında birçok Helenistik, Bizans ve Osmanlı dönemine ait kalıntılar da çalışma alanı içerisinde belgelenmiştir. Bu doğrultuda Gelibolu Yarımadası`nın en güneyinden başlayıp, Suvla Koyunun kuzeyine kadar uzanan bölümde tespit edilen 1. Dünya Savaşı batıklarının kısa vadede dünya dalış turizminin en önemli destinasyonlarından birisi olmasını bekliyoruz. Su altında olsun, karada olsun kültürel miras kimliğimizle, kültürümüzle, tarihimizle dünya miraslarını korumak hepimizin görevidir" diye konuştu. Başkan Kaşdemir, yapılan tespit ve belgeleme çalışmaları ile birlikte metal gemi batıklarının iklim değişikliği ve denizlerdeki kirlilikten etkilenmelerini önlemek için de bir bilimsel çalışmayı da başlattıklarını söyledi.
(Nevin Yüksel)