havadurum

Kaşdemir; "Çanakkale'de büyük bir ziyaretçi artışıyla karşı karşıya olacağız"

1402
Ramazan Bayramı`nın yaklaşmasıyla beraber turizm sektöründe hareketlilik arttı. Ramazan Bayramı öncesinde yaşanan gelişmelere ilişkin Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir; Çanakkale Olay Gazetesi`ne özel açıklamalarda bulundu.
Çanakkale, vatandaşların bayramlarda gezilecek ve görülecek gözde şehirlerinden biri olmaya devam ediyor. Çanakkale`de hem kültür var, hem doğal güzellik var, hem özel lezzetleri var, tarihi geçmişini bakımından oldukça ilgi gören bir şehir olduğunu belirten Tarihi Alan Başkanı Kaşdemir; ``Çanakkale artık başlı başına bir restorasyon. Buraya gelen ziyaretçiler en az üç günlerini dolu dolu geçirebilirler, kültür açısından fazlasıyla zengin bir şehir. Çanakkale`de hem kültür var, hem doğal güzellik var, hem özel lezzetleri var, tarihi geçmişi var. Çanakkale bence insanların görmek istediği illerin başına yerleşiyor.`` dedi.
 
``Şu ana kadar yapmış olduğumuz tüm işlerin amacı; Çanakkale Gelibolu Tarihi Alanı`nı bir kişinin daha görmesi, ziyaretçi sayımızı arttırmak. Bu faaliyetlerle beraber herkesin içinde bir Çanakkale`ye gitme isteği uyandırmak istiyoruz.`` diyen Kaşdemir; ``On Sekiz Mart`taki ilk törenlerden sonra son duruma bakılırsa; bu sene Çanakkale`de ziyaret yoğunluğu oldukça olacak. Zaten Çanakkale, Türk milletinin ortak bir değeri, her Türk evladı Çanakkale`yi görmek, Çanakkale`yi hissetmek ister. Bizim de Tarihi Alan Başkanlığı olarak bir hayalimiz var; Türkiye`de yaşayan herkesin bir gün Çanakkale`yi göreceğini, ziyaret edeceğini öngörüyoruz, istiyoruz. Hayallerimiz ve çalışmalarımız bu yönde.`` şeklinde konuştu.
Kaşdemir; "Çanakkale bir açık hava müzesi"
Ramazan Bayramı`nda ziyaretçileri birden çok etkinlikle iç içe olacağını belirten Kaşdemir; ``Bayramlarda büyük bir artış var ve bu da sevindirici bir gelişme. Turizmin yanında özellikle ailelerin, bayramlarda Şehitliği ziyarete gelmeleri çok anlamlı oluyor, bu da demek oluyor ki her evde mutlaka Çanakkale`ye gitme isteği gündem oluyor. Bu da bizim amaçlarımızdan biri; Çanakkale`yi her evin gündemine sokmak. Her Türk evladının da kalbine nakşetmek. Bu yıl özellikle gelen her ziyaretçi; ister Şehitlik ziyareti yapabilir, ister yürüyüş yapabilir, ister dalış yapabilir; yani birden fazla etkinlikle iç içe olabilir. Gelen ziyaretçilerin talepleri doğrultusunda çeşitlendirdik, o yüzden bu yıl biz Çanakkale`de büyük bir ziyaretçi artışıyla karşı karşıya olacağız. Burası zaten artık bir açık hava müzesi.`` ifadelerini kullandı.
 
Kaşdemir; "Çanakkale hem Türkiye`de hem de Dünyada bir buluşma noktası"
Çanakkale`nin bu kadar ilgi toplamasının en büyük etkenlerinden biri; Türk milletinin milli ve manevi değerlerine olan bağlılığı olduğunu ifade eden Kaşdemir; "Türk milleti Çanakkale`yi çok sever, Türk milletine Çanakkale deyince kalbi çok başka atmaya başlar, Çanakkale deyince Türkiye`de akan sular durur. Bu yüzden her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının kalbinde mutlaka bir Çanakkale sevgisi vardır, Çanakkale`ye olan sevginin ruhu her zaman vardır. Bununla beraber dünyada yirmiden fazla ülkenin vatandaşlarının hatırası var Çanakkale`de, başta Anzaklar olmak üzere, onlar da buraya daha fazla gelmeye başladı çünkü burada yapılanlar onlarda merak uyandırıyor. Hem Atalarının savaştığı yerleri görüyorlar hem de buradaki bozulmamış doğayı, yapılan restorasyonları, yapılan kaleleri, müzeleri ziyaret ediyorlar. Yerli ziyaretçinin yanında yabancı ziyaretçilerde de bir artış var. Mesela bu seneki Ancak Törenleri`ne gelenlerin sayısı, geçtiğimiz yıllara göre epey artmış vaziyette. Yıl içerisinde de artacak. Dolayısıyla bizim de ifade ettiğimiz gibi Çanakkale hem Türkiye`de hem de Dünya da bir buluşma noktası haline geliyor. Bizim de hedefimiz; burayı dünyada en çok ziyaret edilen açık hava müzesi haline getirmek, bu yolda emin adımlarla ilerliyoruz." şeklinde konuştu.
 
Kaşdemir; "Cumhuriyet`e giden yolun başlangıcı Çanakkale"
"Yapmış olduğumuz kalelerde etkinlikler düzenleyip hem bayramda hem de bayram sonrasında ilgiyi arttırmayı düşünüyoruz. Tarihi Alan`ın kendisi bir müze dolayısıyla gelen her ziyaretçi ziyaretlerini bir günde bitiremeyecek hale gelmeye başladı, belki ikinci güne kalanlar oldu." Diyen Kaşdemir; ``Biz ziyaretçilerimizin burada çok özel zamanlar geçireceğini düşünüyoruz, belki de hayatlarının en anlamlı, en özel zamanlarını Tarihi Alan`da geçirecekler. Özellikle bu yıl Çanakkale için anlamlı bir yıl çünkü cumhuriyetimizin 100. yıldönümü, Cumhuriyet`e giden yolun başlangıcı Çanakkale. Cumhuriyeti kuran Gazi Mustafa Kemal Atatürk; Çanakkale kahramanı, Çanakkale`de Türk milletinin kalbine girmiş. Daha sonra Kurtuluş Savaşı`nda Başkomutanlık yaptıktan sonra Mehmetçikle beraber büyük bir fedakarlığın sonucunda cumhuriyetimizi kurmuş. cumhuriyetimizin 100. Yılında Çanakkalemizin önemi ve anlamı daha da artıyor, dolayısıyla bu sene herkes Cumhuriyete giden yolların başlangıcı olan Çanakkale`yi görmek isteyecek. Buradaki mücadeleyi hissetmek isteyecek, bundan ötürü çok fazla ziyaretçi bekliyoruz. Bayramda bu saydıklarımın hepsi çok büyük bir etken. Öte yandan ziyaretçiler Çanakkale Tarihi Alanı ziyaret ettikten sonra bir de Troya gibi bir gerçeğimiz var. Orada kalan insanlar iki ya da üç günlerini fazlasıyla dolu dolu geçirebilirler." şeklinde konuştu.
``Bayramda Çanakkale`de buluşmayı arzu ediyoruz."
Ramazan Bayramı`nda, Çanakkale ruhunu hissetmenin, o maneviyatla iç içe olmanın herkes için fazlasıyla anlamlı olacağını dile getiren Kaşdemir; "Ramazan Bayramı`nda elbette insanlar aileleriyle beraber bayramlaşacak. Aile içi bayramlaşmanın ardından Şehitliklerdeki bu kahramanlığı görmek, hissetmek, Çanakkale ruhunu teneffüs etmek zannediyorum ki herkese çok iyi gelecektir. Şehitlerimiz burada çok büyük mücadele verdiler, canlarını ortaya koydular, biz bugün rahatça bayramı yaşayalım diye, sevdiklerimizle rahatça bayramlaşalım diye canlarından vazgeçtiler, dolayısıyla Şehitlerimize olan vefa duygumuzun bir göstergesi olarak da kahramanlık yapmış oldukları toprakları ziyaret etmek vefalı bir davranış olur. Özellikle ailelerin, çocuklarını getirip burada büyük destanı daha yakından tanımalarını sağlamaları hem evlatlarına hem de bu ülkenin geleceğine yapmış olduğumuz büyük bir iyilik olur, zaten Çanakkale birleştirici bir güçtür, Çanakkale ortak bir paydır, biz Çanakkale`de buluşmayı arzu ediyoruz." dedi.
(Dilan Kaynak) 
Paylaş