Kasaplarda hazırlıklar başladı

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala, kasaplarda kesim hazırlıkları başladı. Çanakkale'de Kasap esnafı olan İsmail Amaç, vatandaşlara kurbanlık et konusunda tavsiyelerde bulunarak, kurban ve et sektöründe, geçen sene ile bu sene arasındaki fiyat artışlarını ele aldı.

482

28 Haziran Cuma günü kutlanacak olan Kurban Bayramı`na kısa bir süre kala, et sektöründe hareketlilik başladı. Et ve kıyma fiyatlarının, geçen seneye oranla iki üç kat artış göstermesiyle beraber, Kurban Bayramı`nın ardından kırmızı ete tekrar zam geleceği bekleniyor. Çanakkale`de Kasaplık yapan İsmail Amaç Çanakkale OLAY Gazetesi`ne yaptığı özel açıklamada; "Geçen sene kıymayı 150 liradan satıyordum bu sene 250 liradan satıyorum" dedi.

Amaç; "Kurban kesimi kasap kesimi gibi olmaz"
Kurban Bayramı`nın yaklaşmasıyla beraber, kesim, kıyma çekim fiyatları merak konusu haline geldi. Uzun yıllardır kasap ustası olan İsmail Amaç, bu sene kesime gitmeyeceğini belirterek; "Kurban kesimi kasap kesimi gibi olmaz. Kasap 10 liraya kesiyorsa kurbanda 15 liraya fark alır. Köylü amcam da kurbana mal yetiştiriyorsa bu fark için yetiştiriyor zaten. Biz de şu an kurbana gireceğiz diye insanlar perhize girdi. Bu her sene olan bir şey. Ben şahsen bu sene kesime gitmiyorum. Daha önceleri gidiyordum ama bu sene yorulduğumu fark ettim" şeklinde konuştu.

"Geçen sene 150 liradan sattığım kıymayı bu sene 250 liradan satıyorum"
Kıyma fiyatlarının geçen seneye oranla artışını ele alan Amaç, bayramdan sonra fiyat artışı olacağına değinerek; "Hepimizin alışık olduğu bir durum var. Bu ülkede yaşıyorsan bu fiyatları az çok bilirsin. Geçen sene kıymayı 150 liradan satıyordum bu sene 250 liradan satıyorum. Başka kasaplarda 300 400 olan var. Malına göre fiyat belirliyor. Ama daha da yükselecek merak etmeyin. Bayramdan sonra daha da yükselecek. Şu anda bir hayvan kıtlığı var. Bir ara bilirsiniz ki peynir et ile yarışıyordu. Ki peynir yapmak için süt sağmak lazım. Sütü sağdığın zaman hayvanın canını almıyorsun. Sadece içindeki sütü alıyorsun. Ama et dediğimiz şey hayvanın canını alan bir şey. Hayvan bir kere et verebilir. Ama sütü yaşadığı ömrü boyunca verebilir. Bu duruma rağmen peynir etle yarıştı ve yarışıyor da. Bakın Ezine Peyniri, yani Çanakkale`de Ezine peyniri kilo 300 lira 350 lira. Duruma göre değişiyor. Az yağlı olarak değişiyor" ifadelerini kullandı.

"Kesim, geçen senelerden daha düşük olabilir"
Her sene olduğu gibi bu sene de kesim olacağını ama düşüş yaşanabileceğini dile getiren Amaç; "Her kurban bayramında olduğu gibi bu kurbanda da kesim olacak. Kesmeyeceğiz diye bir şey yok. Ama ne olur, sadece kesim miktarı geçtiğimiz senelerdeki kadar yüksek olmayabilir. Ama ben zannetmiyorum. Bizim insanımız bankadan kredi çeker, borç alır kurbana uygun olmasa da yine de getirip hayvanını keser. Çünkü bizdeki kurban dinimize göre fakire fukaraya dağıtmaktır da artık değişti. insanlar kendi dolabına, kendine mal kesiyorlar. Kurban değil aslında kendilerine hayvan kesiyorlar bayram adı altında geçiniyorlar. O düşünce değişti" diye konuştu.

Vatandaşlara tavsiyelerde bulundu
Kurban eti konusunda vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Amaç; "Vatandaşlar bu kurban bayramında kestirdikleri hayvanları direkt poşetin içine koyup dolaba koymasınlar. Bir poşete koyacaklarsa bile taşımak için, evlerine götürdüklerinde, eti soğuttuklarında kendi oda sıcaklığında soğuttuktan sonra dolaba koysunlar. Çünkü yaz aylarındayız. Hayvan eti sıcak, sıcak bir yandan vuruyor. Et kendi kendini bir iki gün içinde yakabilir. Bu da etin bozulmasına neden olduğu için bağırsak enfeksiyonlarına neden olabilir. Evlerine götürdüklerinde oda sıcaklığında soğutsunlar. Tepsilerine koysunlar, dolaplarında torbasız bir şekilde muhafaza etsinler. Bu sektöre dair eğer imkanları varsa çiftçilik yapsınlar. Toprağı taşı olan varsa çiftçilik yapsın. Yoksa da Allah selamet versin" dedi.
(Damla Yeltekin)

Paylaş