havadurum

Kartal, "Çocuklarımızı karanlığa teslim etmeyeceğiz!"

346
İsmailağa Cemaati`ne bağlı Hiranur Vakfı`nda gerçekleşen çocuk istismarı skandalına tepkiler çığ gibi büyüyor. Eğitim-Sen Şube Kadın Sekreteri İpek Çapaz Kartal, "AKP-MHP iktidar bloğu eliyle eğitimin dinselleştirildiği bu süreçte, dini tarikat ve cemaatlerin çocuklara ve topluma karşı işlediği suçlar ise siyasi iktidar ve yargı tarafından sürekli hasıraltı yapılmakta, bu suçların üstü örtülmeye çalışılmaktadır" ifadelerine yer vererek yetkilileri göreve çağırdı. Kartal, "Çocuğu koruyan uluslararası sözleşmeleri uygulamayan, failleri aklayan, cezasızlık politikalarında ısrar eden yargı, çocukları korumayan kolluk kuvvetleri, evlilik yaşının 12`ye düşürülmesini isteyen Diyanet İşleri Başkanlığı, laik ve eşit eğitim hakkını yok sayan, cemaatlerle iş birliği yapan Milli Eğitim Bakanlığı, tekçi, gerici ve cinsiyetçi temelde bir toplum inşasını hedefleyen siyasi iktidar çocuk yaşta evliliklerin ve istismarın suç ortağıdır" sözlerine yer verdi.
 
"Bir çocuk daha çaresizliğe mahkum edildi"
Kartal sözlerine şu şekilde devam etti, "Bir kadının çocukluğu boyunca üstelik `ailesinin onayıyla` istismara maruz bırakıldığına dair beyanları ile adları taciz, tecavüz ve katliamlarla anılan cemaat, tarikat ve dini vakıflar, bir kez daha bir çocuğun çaresizliğe mahkûm edilmesine, yıllarca istismara maruz kalmasına yol açmasıyla karşımıza çıkmıştır. Öte yandan söz konusu skandal, artık neredeyse her gün bir yenisiyle karşılaştığımız kadına ve çocuğa yönelik şiddet ve istismarın korkunç boyutunu gözler önüne sermektedir. Eğitim sistemi, özellikle AKP iktidarı döneminde, siyasi iktidarın kendi dünya görüşüne ve yaşam tarzına uygun nesiller yetiştirme yönündeki politikalarının bir sonucu olarak, dini faaliyetlerin, MEB, Diyanet İşleri Başkanlığı, dini vakıf ve cemaatler eliyle örgütlenmeye çalışıldığı bir alan haline getirilmiştir. Bu zihniyetin kadınlara ve özellikle kız çocuklarına reva gördüğü yaşam tarzı ise eğitim sisteminden ve toplumsal hayattan dışlayarak, kadını, yok sayıldığı bir yaşama hapsetmektir. Çocuklarımızı karanlığınıza teslim etmeyeceğiz. Laik, eşit ve demokratik bir eğitim, çocuklarımıza özgür bir dünya bırakma mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz"
 
"1,5 milyonu aşkın kız çocuğu eğitimin dışında bırakıldı"
"AKP-MHP iktidar bloğu eliyle eğitimin dinselleştirildiği bu süreçte, dini tarikat ve cemaatlerin çocuklara ve topluma karşı işlediği suçlar ise siyasi iktidar ve yargı tarafından sürekli hasıraltı yapılmakta, bu suçların üstü örtülmeye çalışılmaktadır" sözlerine dikkat çeken Kartal, Milli Eğitim Bakanlığı`nın 2021-2022 eğitim öğretim yılı okullaşma istatistiklerine göre 1,5 milyonu aşkın kız çocuğunun eğitim sisteminin dışında bırakıldığını vurguladı.
 
"Çocukları istismara açık hale getiriyorlar"
Eğitim-Sen Kadın Sekreteri Kartal, eğitime devam etmeyen kız çocuklarının şiddet, istismar riski altında yaşamlarını sürdürdükleri ve çocuk yaşta evliliğe maruz bırakıldığına dikkat çekerek, "Milli Eğitim Bakanlığı ise bu konuda hiçbir çalışma yürütmemekte aksine cemaat, tarikat ve vakıflarda yaşanan istismar vakaları ortadayken, protokoller imzalayarak gerici zihniyetin okulların içine girmesine izin vererek çocukları istismara açık hale getirmektedir.
 
Eğitim Sen olarak çocuklarımızı bu karanlığa teslim etmemek için gerçeği ısrarla söylemeye devam edeceğiz" dedi.
(Damla Yeltekin)
Paylaş