1939 tarihinde Nazi orduları, Polonya’ya saldırarak bir dünya savaşının başlamasına, bu süreçte milyonlarca insanın ölümüne sebep olmuşlardı. Birleşmiş Milletler, 21 Eylül gününü ‘Barış Günü’ olarak kutlanmasına karar verdi. Barış Günü, Türkiye’de ise 1 Eylül’de kutlamaya başlandı. Çanakkale Belediyesi, 1 Eylül Dünya Barış Günü kapsamında çeşitli etkinlikler düzenleme kararı aldı. İki ünlü karikatürist Kemal Gökhan Gürses, Ohannes Şaşkal’ın birlikte düzenledikleri ‘Barış Barış, Beş Karış’ karikatür sergisi, Cumartesi günü açıldı. 15 Eylül’e kadar açık kalacak sergi açılışına Çanakkale Belediye Başkanvekili Mustafa Kemal Özkan, CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, Belediye Meclis Üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Sergi açılış konuşmasını Ragıp İncesağır yaptı. Ohannes Şaşkal, işleri dolayısıyla sergiye katılamazken, Şaşkal’ın mesajını Kemal Gökhan Gürses okudu.
Ohannes Şaşkal’dan sergi mesajı
“Aranızda olamadığım için çok üzgünüm. Selam ve sevgilerimi sunuyorum. Sadece barış istiyoruz, buna kuvvetle ihtiyacımız var. Barış, şimdi için değil, her an için gerekli. Evrensel, demokratik değerlerle vücut bulan ve hayatiye kazanandır barış. ‘Barış’ demekle esenlik ve huzur, demek istiyoruz. Barış istemekle, hak, hukuk, adalet, eşitlik, kardeşlik, dayanışma ve güç birliği istiyoruz. Yani, insan olduğumuzu hissetmek istiyoruz. Nihayetinde tıkır, tıkır işleyen bir demokrasi istiyoruz. Boşuna sadece barış istemiyoruz. Barış, hayatı, hayatın coşkusunu kutsar ve barış, bütün demokrasi bileşenlerinin güvencesidir. İyi seyirler dilerim”
“Barış, hiçbir zaman bu ülke yönetimleri tarafından hoş karşılanmadı”
Kemal Gökhan Gürses, barışın günümüzle olan ilişkisine yönelik konuşma yaparak; “Barış, bizim uğruna mücadele ettiğimiz bir kavramdır. Ben 55 yaşındayım ve 12 Eylül sonrasını hatırlıyorum. O günler bizim gençlik günlerimiz ve o günlerden benim hatırımdan çıkmayan bir dava var, ‘Barış Derneği’ davası. Barış, siz ne kadar barışçıl taleplerde bulunursanız bulunun, iktidarların her zaman alerji duyduğu bir kavramdır. Çünkü barış isteyenleri başka şeyler de isteyecekler, özgürlük isteyecek, gerçek demokrasiyi isteyecek, kendilerine iyi bir hayat isteyecek, çocukları için iyi bir hayat isteyecek ve bu talepler beklide bizim kaderimiz ama bu değiştireceğimizi umduğum bir kader. Barış, hiçbir zaman bu ülke yönetimleri tarafından hoş karşılanmadı. ‘Barış Derneği’ davası 12 Eylül darbesinden sonra en az üç yıl kadar devam etti. O insanlar, yine öğretim üyeleriydi, ülkenin önemli aydınlarıydı” dedi.
“İnsanlar, güven içerisinde yaşayabilsinler, diye barış istiyoruz”
Sergi açılışında yaptığı konuşmada Cumartesi Anneleri’ne de değinen Karikatürist Gürses; “Ben, her Cumartesi günü, Cumartesi Annelerinin acısını paylaşmak için onlarla olmaya çalışıyorum. Cumartesi Anneleri, orada ellerinde kaybettikleri yakınlarının fotoğraflarıyla oturma eylemi yapıyorlar, orada alkış olmaz, slogan atılmaz. Onlar, kaybettikleri yakınlarının akıbetini sorarlar ve yakınlarının faili meçhule gitmesine yol açan kişilerin cezalandırılması için talepte bulunurlar. Ve bu talebi de olayın nasıl gerçekleştiğini anlatarak dile getiriler. Geçen hafta Cumartesi günü Galatasaray Meydanı’nda Cumartesi Anneleri’ne yönelik yapılan müdahaleyi gördüm, üzerimize nasıl biber gazı atıldığına şahit oldum. Buraya da oldukça hüzünlü, oldukça endişeli olarak geldim. Çünkü her Cumartesi olduğu gibi bugün de bir eylem yapmak istiyorlardı. Bu, yine bir barış eylemiydi. Eylemlerinin 701’inci haftasında yine izin verilmedi. Biz de zaten bu yüzden barış istiyoruz. İnsanlar, güven içerisinde yaşayabilsinler, çocukları gözaltına alınmasın, hangi suçtan olursa olsun adil bir yargılama yaşansın ortadan kalksın diye barış istiyoruz. Hepimizin barışa ihtiyacı var. Karikatürler, bizim taleplerimizin yanında belki çok güçlü silah konumunda değiller ama bizim elimizden bu geliyor. Geldiğiniz içi hepinize teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
“Karikatür, barışın en önemli bileşenlerinden biri olan hoşgörüyü esas alan bir sanat dalı”
Sergi açılışında konuşma yapan Belediye Başkanvekili Mustafa Kemal Özkan; “Çizgilerle barış, dünya barış gününde anlamlı bir etkinlik. Bu serginin iki üstat tarafından gerçekleştirilmiş olması bizim için büyük bir mutluluk. Karikatür, barışın en önemli bileşenlerinden biri olan hoşgörüyü esas alan bir sanat dalı” dedi.
(Baykal Sağlam)