Karga’dan al haberi!

Bir sosyal paylaşım sitesinde kayıtlı bulunan “Ada Kargası” isimli kişi hesabı Ada sorunlarına dair çarpıcı açıklamaları ile dikkat çekmişti. Depremin ardından da açıklamalarda bulunan Ada Kargası, “Dere yataklarına bina yapmanın sel felaketine yol açacağını herkes bilir ama başımıza gelmediği sürece Belediye bu gerçeği yok saydı. Deprem bölgelerinde zemin etüdü yapılmadan bina yapılmayacağını da herkes bilir, şimdi ucuz atlattığımız bu felaket büyük uyarı olmalı” dedi.

1044
Merkez üssü Gökçeada olan 6,5`lik depremin ardından sosyal paylaşım sitesi facebookta oluşturduğu kişi hesabı ile açıklamalarda bulunan Ada Kargası, imar konuları üzerinde durdu. “Gökçeada büyük bir felaketin kıyısından döndü, hepimize geçmiş olsun!” diyen Ada Kargası, “Dün öğlen (cumartesi günü) saat 12.25`te Gökçeada büyük bir deprem felaketinin ucundan döndü. Adanın 30 km kadar açığında meydana gelen 7 şiddetinde ve 40 saniye süren deprem Adamızda ve ülkede büyük korku ve infial yarattı. Şükür ki, can kaybı olmadı. Sel felaketinden sonra, bir felaketi daha insan kaybı olmadan atlatmış olmamış mutluluk verici. Çok sayıda taş binada ise duvar çatlakları, çökmeleri, çatı çökmeleri oldu. Yaralanan vatandaşlarımız var. Hepsine acil şifalar diliyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Üzerinde durulması gereken konular!
Ada Kargası, üzerinde durulması gereken konuları ise maddeler halinde sıralandı. Buna göre Ada Kargası, “Gökçeada birinci derece deprem kuşağında ve kuzey Anadolu fay hattının neredeyse üzerinde yer alıyor. Tarihinde de büyük depremler ve yıkımlar yaşamış bir Adada yaşadığımızı unutmak lüksümüz yok. Gökçeada’da sürekli yeni alanlar imara açılıyor. Ancak daha önce yayınladığımız İçişleri bakanlığı soruşturma belgelerinden anladık ki, Belediye yeni imara açtığı, inşaat izni verdiği parsellerde, yasal bir zorunluluk olduğu halde, zemin etütlerini kendisi yaptırmadığı gibi, inşaat sahiplerine de yaptırmamıştır. Yani, Gökçeada`da yapılan konutların yapıldığı zeminlerin deprem, heyelan vb felaketlere karşı ne tür yapılaşmayı gerektirdiği bilinmeden imar izinleri veriliyor. Türkiye’de siyaset bilimden üstün olduğunu sanmaya devam ediyor. Dere yataklarına bina yapmanın sel felaketine yol açacağını herkes bilir ama başımıza gelmediği sürece Belediye bu gerçeği yok saydı. Deprem bölgelerinde zemin etüdü yapılmadan bina yapılmayacağını da herkes bilir, şimdi ucuz atlattığımız bu felaket bu konuda büyük uyarı olmalı ve hemen bu konudaki eksikler giderilmelidir. Eski, yığma, taş binaların deprem dayanıklılığının zayıf olabildiği en azından bakımsız kalanların yıkılma tehdidi altında olduğu anlaşıldı. Gökçeada’nın mimari dokusunun en önemli öğesi olan bu binaların bir an önce envanterinin çıkarılması ve devlet desteği ile bakımlarının yapılması gerekli. Aksi taktirde bu binaları kaybedeceğiz” ifadeleri ile üzerinde durulması gereken konulara dikkat çekti.
Paylaş