Karakaş; “1-2 gün daha çeşme suyu kullanmayın”

Kent genelindeki kuvvetli yağışın ardından şehir şebekesinden gelen suyun çamurlu ve bulanık akmasıyla ilgili basın açıklaması yapan Belediye Başkan Vekili Celal Karakaş, 1- 2 gün daha çeşme suyunun içilmemesi konusunda vatandaşları uyardı.

485
Belediye Başkanlığı makamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Belediye Başkan Vekili Celal Karakaş, aşırı yağışların ardından oluşan bulanık suların temizlik derecesi ile ilgili kamuoyunu bilgilendirdi. Çeşme sularındaki bulanıklık değerlerinin düştüğünü belirten Karakaş, 1- 2 gün daha çeşme suyunun içilmemesi konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu. Karakaş; “Atikhisar Barajı 52 milyon metrekip su tutma kapasitesine sahip. Yağışlar öncesi barajdaki su seviyesi 34 milyon metreküptü. Bir gece de yaklaşık 14 milyon metreküp daha artarak 48 milyon metreküpe çıktı. Örnek vermek gerekirse, bu Çanakkale halkının bir yılda kullandığı suyun %50 daha fazlası. Dolayısıyla bu kadar yoğun bir su geldiği zaman barajda da bir kirlenme oldu. Barajdan, arıtma tesisine gelen sularda da bir kirlenme oldu. Hem de ciddi anlamda. Şöyle ki, tesislerimize gelen suyun bulanıklık oranı 8 ile 10 NTU değerlerine sahip iken, bu yağışlardan sonra bu bin NTU değerlerine ulaştı. Dolayısıyla da sular da çamur gibi akmaya başladı” dedi.
 
“Tedbirleri aldık”
Suların bulanık akmasıyla birlikte bir takım tedbirler aldıklarını belirten Karakaş; “Belediye olarak bir takım tedbirler aldık. Bu tedbirlerden sonra suyun arıtma tesislerine gelişi binlerden 200 ve 300’lere düştü. İki tedbirimiz oldu. Birincisi, kimyasal tedbirler aldık. İkinci ise bulanıklığı azaltmak için suyun debisini biraz düşürdük. Bu belki bazı üst katlarda suyun yeterli basınçta evlere çıkmamasına sebebiyet vermiş olabilir. Ama bu geçici bir tedbirdi. Yavaş yavaş bunu kaldırmaya başlıyoruz” diye konuştu.
 
“Endişe edecek bir durum yok”
Her mahalleden ayrı ayrı numuneler aldıklarını ve yapılan değerlendirmeler sonucunda endişe edecek bir durumun söz konusu olmadığını da kaydeden Karakaş; “Elimize rakamlar geldi. Suyun bulanıklık derecesi daha önce 1 ile 5 arası belirtiliyordu. Son değerlendirmelerde 1 standart olarak kabul edildi. Bizimde çıkışlarımız yaklaşık ortalama 2 değer seviyesinde. Son kullanım noktaları olarak her mahalleden ayrı ayrı numuneler aldık. Dolayısıyla şu anda endişe edecek bir durum söz konusu değil. Ama yine de tedbir amaçlı bir iki gün boyunca suların içme suyu olarak kullanılmamasını tavsiye ediyoruz. Başka su kullanma imkanı olmayıp ille de bu suyu kullanacak olan vatandaşlarımıza da şunu söylemek gerekiyor. Suları biraz dinlendirsinler. Dibinde muhakkak tortu oluşacaktır. Ondan sonra kalan suyu kullanmalarında bir sıkıntı yoktur. Şiddetli bir yağmur olur ise yine aynı tedbirleri alacağız” şeklinden konuştu.
Paylaş