Karadağlıların eylemi ses getirdi!

Köylerinde yapılan maden çalışmalarına karşı direnişe geçen Karadağ halkının çığlığı karşılık buldu! Eylem günü köy yetkilisini telefon ile arayan Eczacıbaşı şirketinin bir yetkilisi olduğunu iddia eden kişinin “Köylüleri bilgilendirmek istiyoruz” dediği öğrenildi.

649
Karadağ köyünde ESAN Eczacıbaşı ismi ile kurulması planlanan altın madeni ile ilgili olarak halkın tepkisi giderek artıyor. Önceki gün düzenlenen eylem ile köylerinin selasını okuyan ve dualar ederek protestolarını sürdüren köylülerin sesi duyuldu! Toplam 46 bin metrekareye yakın bir alan talep eden şirket, çalışmalarına başladı. Sadace Karadağ`ın değil, çevre köyler alan Kulfal, Dondurma, Doğancılar, Ahnmetler, Kocayayla gibi köylerde yaşayan vatandaşların da tepki gösterdiği altın madeni çalışmasının, faaliyette olan 18 Mart Termik Santrali ve yapımı planlanan Çan2 Termik Santrali ile birlikte bölgedeki canlı yaşamını tehdit edeceği düşünülüyor. Çan birbiri ardından yapılmak istenen bu yatırımların ilçenin geleceği noktasında tehlike yarattığı ifade edilerek, önümüzdeki dönemde daha kitlesel ve büyük eylemlere tanık olunabileceğinin de işaretlerini veriyor. Zira MHP`li İl Genel Meclisi üyesi ve İl Genel Meclisi Başkanvekili Cahit Özer, köylülerin bu eylemini önemli bularak, “Ama sizi iş vaatleri ile bölmeye çalışacaklardır. Bunlara inanmayın. Bakın Çan`daki kanserli ölüm oranlarında artış var. şimdi yeni termik santrallerin kurulması planlanıyor” diyerek köylüleri uyarmış ve desteklemişti.
 
Eczacıbaşı`ndan telefon girişimi
Eylemin ardından Köy Muhtarı Ramazan Dizman`a Eczacıbaşı şirketinden bir yetkilinin telefon açtığı öğrenildi. “Biz Türkiye`nin birçok yerinde yatırım yapıyoruz” diyen şirket, “Diğer yerlerde kimse eylem yapmadı. Biz sadece yatırım yapmıyoruz, aynı zamanda istihdam da sağlıyoruz” ifadelerini kullandığı öğrenildi. İlgili şirket ayrıca önümüzdeki günlerde köyde, vatandaşlara yönelik bir bilgilendirme toplantısı düzenlemek istediğini de ifade ederek köy muhtarı Ramazan Dizman`a haber verdiği de öğrenildi.
Paylaş