Karadağ'a 'Kara' haber!

2331

 ESAN Eczacıbaşı A.Ş.nin ruhsat sahasının büyük bir bölümü Karadağ ve çevre köylerin su kaynaklarını kapsıyordu. Altı yıl önce, 2014 yılında Çanakkale Valiliği tarafından oluşturulan İnceleme Komisyonunca yapılan incelemeler sonucunda, 8 Ağustos 2014 tarih ve 8174 sayılı kararıyla bazı alanları su kaynakları olarak belirlenmişti. ESAN Eczacıbaşı A.Ş. ise, 17 Ekim 2014’de Çanakkale İl Özel İdaresi (İnceleme Komisyonu) kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması için Çanakkale İdare Mahkemesine dava açmıştı. İdari Mahkeme, “Su Kaynaklarını niteliğine göre koruma alanlarını belirleme hususunda DSİ Genel Müdürlüğü’nün yetkili olduğu” kararı vermişti. (Karar No: 21016/34) Çanakkale İdari Mahkemesinin bu kararından sonra, Karadağ Muhtarlığının başvuruşu üzerine DSİ Genel Müdürlüğü/Balıkesir 25. Bölge Müdürlüğü mühendisleri tarafından 24-25 Temmuz 2017 tarihlerinde Karadağ köyü hudutlarındaki içme ve kullanma suyu kaynaklarının tespiti amacıyla arazi çalışması yapıldı. Çalışma yapılan alanlar Karadağ Köyü Su Kaynakları Koruma Alanı ilan edildi (Tarih: 22.01.2018 Sayı: 30309).

“Kara haber” MTA’dan geldi

Maden Tetkik ve Arama (MTA), Karadağ Köyü Su Kaynak Koruma Alanlarında 15 adet sondaj yaparak “IV Grup maden aramak üzere 2290,72 m2 alanda maden arama; 21124.44 m2 yol olmak üzere Toplam: 23415,16 m2 alanda çalışma” yapacağını duyurdu. Karadağ Köyü’nden Mustafa Önder, “Karadağlılara bayram zehir oldu. Uykularımız kaçtı. Aklımıza anlatılardan bildiğimiz 1914 Bulgaristan göçü geldi… Devletin bir kurumu olan MTA, ESAN Eczacıbaşı A.Ş. nin ruhsat alanını daraltarak yeni bir Maden Sahasına yeni sondaj noktaları ekleyerek AR: 201800033 nolu ruhsat sahasını oluşturmuş. Sondaj yapacak ve IV. grup maden arayacak. Doğal olarak insanın kafası karışıyor. Bir gün ak dediğine bir gün kara… Bir gün Su Kaynağı Koruma Alanı dediğine ertesi bir gün Maden Sahası diyor resmen resmi makamlar!” dedi.

Öte yandan 2019 yılında ise Su Kaynakları Koruma Alanının önemli bir bölümünde, Fıstık Çamları ve bazı endemik türlerin bulunması nedeniyle Doğal Sit Alanı ilan etmek için, incelemelerde bulundular. Bölge çok sayıda endemik türe ve canlıya ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda otlak alanlarıyla hayvancılığın sürdürülebildiği nadir yerlerden biri bu bölge. Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bünyesinde bulunan Tabiat Varlıklarını Koruma Şubesi, söz konusu alanı Doğal Sit Alanı ilan etmek için çalışmalarını halen sürdürüyor.

(Seçkin Sağlam)

Paylaş