havadurum

Karabiga halkı, belediye meclisine alınmadı!

Karabiga Belediye Meclisi bir kez kabul, iki kez de reddettiği nazım imar planı değişikliğini Mayıs ayı oturumunda da görüştü. 6 kabul, 4 ret çıktığı öğrenilen toplantıya Karabigalıların alınmaması tepki çekerken, Karabiga Belediyesi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

Kül depolama alanlarının köyün yakınına yapılacağı iddiaları Karabiga halkını tedirgin ederken, belde de kurulan Çevre Platformu’nun örgütlemesiyle halk önceki gün gerçekleşen belediye meclis toplantısına katılmak istedi. Priapos Antik Kenti’ne yakınlığının da ayrı bir endişe yarattığı belde de Karabiga Belediyesi zabıta memurunun “İçeriye giremezsiniz. Bana gelen emir böyle” diyerek halkı içeriye almadığı iddia edildi.

Halkın belediye meclis toplantısına alınmamasına tepki gösteren Karabiga Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Asıl Badem, Biga Cumhuriyet Savcılığı’na giderek Karabiga Belediyesi hakkında suç duyurusunda bulundu. Badem, Belediyeler Kanunu’nun 20’inci maddesi uyarınca halkın belediye meclis toplantısına alınmamasının suç olduğunu ifade ederek, “Hukuki haklarımızı sonuna kadar kullanacağız” dedi.

1137
Karabiga’da Mart ayı olağan belediye meclis toplantısında 1/5000’lik nâzım imar planlarının 1/1000’lik uygulanabilir alanı içerisinde termik santralin imar planını kabul etmesiyle başlayan süreç halen devam ediyor. Mart ayında kabul edilen nazım imar planlarının ardından hafriyat çalışmasına başlayan termik şirketi, Nisan ayında halkın tedirginliği ve baskısı nedeni ile bazı belediye meclis üyelerinin kararın tekrar görüşülmesi için yaptığı baskı kabul edilmiş, karar tekrar görüşülmüştü. Bunun üzerine Nisan ayında biri olağanüstü olmak üzere iki toplantıda da “hayır” diyen Karabiga Belediye Meclis üyeleri, halkın takdirini toplamıştı. Ancak önceki gün gerçekleşen Mayıs ayı belediye meclisinde, konu tekrar gündeme geldi ve belediye meclis üyelerinin 6’sı “Evet” derken 4’ü “Hayır” dedi. Böylelikle halkın karşısında durduğu nazım imar planı, termik santral şirketinin lehine kabul edildi.
 
Karabiga halkı ayakta!
Kül depolama alanlarının köyün yakınına yapılacağı iddiaları Karabiga halkını tedirgin ederken, belde de kurulan Çevre Platformu’nun örgütlemesiyle halk önceki gün gerçekleşen belediye meclis toplantısına katılmak istedi. Priapos Antik Kenti’ne yakınlığının da ayrı bir endişe yarattığı belde de Karabiga Belediyesi zabıta memurunun “İçeriye giremezsiniz. Bana gelen emir böyle” diyerek halkı içeriye almadığı iddia edildi. Karabiga Belediyesi önünde jandarma kordonunda toplanan halk, belediye başkanı ve belediye meclis üyeleri aleyhine sloganlarla yaptığı protestoya rağmen içeriye alınmaması ve yaklaşık bir saatlik görüşmenin ardından belediye meclis üyelerinin sessizce dağılarak, görüşülen nazım imar planlarının kabul edildiğinin öğrenilmesi tepki giderek arttırdı.
 
Karabiga belediyesi hakkında suç duyurusu
Karabiga halkının içeriye alınmaması Karabiga Çevre Platformu ve Biga Çevre Derneği tarafından tepkiyle karşılanırken, durumun kabul edilemez olduğu ifade edildi. Halkın belediye meclis toplantısına alınmamasına tepki gösteren Karabiga Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Asıl Badem, Biga Cumhuriyet Savcılığı’na giderek Karabiga Belediyesi hakkında suç duyurusunda bulundu. Badem, Belediyeler Kanunu’nun 20’inci maddesi uyarınca halkın belediye meclis toplantısına alınmamasının suç olduğunu ifade ederek, “Hukuki haklarımızı sonuna kadar kullanacağız” dedi.
 
“Karabiga’yı termik santrale yem etmeyeceğiz”
Karabiga’da yürütülen çevre mücadelesi ile ilgili olarak da bilgiler veren Karabiga Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Aslı Badem, sorunun ve beldedeki çevre mücadelesinin sadece Karabiga’yı ilgilendirmediğini dile getirdi. Badem, “Bu sorun, ülkemizin ve kentimizin devam eden sorunlarının sadece bir parçasıdır. Buradaki mücadele aynı zamanda Çanakkale bölgesinde başlaması düşünülen diğer yatırımlar içinde örnek olabilecek bir mücadeledir. Ne Karabiga’mızı ne çevremizi ne de Çanakkale’mizi termik santrallere ve altın madenciliğine teslim etmeyeceğiz. Mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.
Paylaş