Karabiga halkı; “Kandırıldık”

Karabiga’da kurulu bulunan termik santralin kül depolama alanı için düzenlenen ÇED toplantısı için, Belde belediyesi düğün salonunda bir araya gelen halk, ÇED toplantısını yaptırmadı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerinin kendilerini kandırdığını iddia eden halk, görevlilere sert tepki gösterdi.

1996
Toplantının yapılacağı belde belediyesi düğün salonu merdivenlerini dolduran ve kapılarını kilitleyen halk, “Karabiga’yı termikçiye teslim etmeyeceğiz” diyerek, ÇED toplantısını düzenleyecek yetkilileri içeriye almadı.
 
 
Saatler öncesinden merdivenlerde biriken Karabigalılar, toplantıyı yaptırmayacaklarını ilan etti. Ellerinde bayrakları, dövizleri ve sloganları ile tepkilerini gösteren halk, bir taraftan düdükleri ile gürültü yaparken, diğer taraftan davul çaldırmayı da ihmal etmedi. Karabiga Çevre Platformu, Biga Çevre Derneği ve Çanakkale Çevre Platformu yetkililerinin da katıldığı toplantıyı, Çanakkale Barosu görevlileri de takip etti. Toplantı saatinden yaklaşık bir saat sonra, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerinin “Toplantı yapılamamıştır” diye tutanak tutacakları söylenerek, halka tepki gösterilmemesi, yetkililerin görevlerini yapabilmesi çağrısında bulunuldu.
 
 
 
“Bizi kandırdınız”
Halk adına Karabiga Çevre Platformu ve Biga Çevre Derneği’nin de hazır bulunduğu tutanak düzenleme aşamasında Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Namık Güver’in “Toplantı sona ermiştir” ibaresini ekleyip, kağıdı imzalaması halkın tepkisine yol açtı. Halk, “Bize toplantı yapılamayacağına dair tutanak düzenleyeceğinizi söylediniz. Ancak tutanağı toplantı yapılmış gibi yazarak imzaladınız. Bizi kandırdınız. Siz burada toplantıyı yapamadınız. Düğün salonu olarak belirlediğiniz toplantı salonuna dahi giremediniz. Siz kime hizmet ediyorsunuz?” diyerek İl Müdürü Güver’e tepkisini gösterdi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Namık Güver’in tutanağın bir kopyasını Çevre Platformu’na ve Çevre Derneği’ne vermemesi de tepkilere yol açarken, Güver’in tutanağı çantasına atarak gitmek istemesi üzerine halk önüne geçerek “Gidemezsin” dedi.
 
 
 
Halk belediyeye yürüdü
Güver’in jandarma ekipleri tarafından apar topar kaçırılmasının ardından Karabigalılar, Karabiga Belediyesi’ne yürüyerek Başkan Muzaffer Karataş’a tepki gösterdi. Belediye binasına yumurta atarak tepki gösteren halk, “Başkan istifa” diyerek, belediye başkanının istifa etmesini istedi. Bunun üzerine Karabiga Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Aslı Badem ve Biga Çevre Derneği Başkanı Kamil Aru, Biga Cumhuriyet Savcılığı’na usulsüzlük yapıldığı gerekçesi ile suç duyurusunda bulundu.
 
 
Paylaş