Karabiga davası görüldü

Karabiga`da yapılmak istenen termik santralin ÇED iptal davası geçtiğimiz günlerde görüldü. Greenpeace`in de destek verdiği dava, karar açıklanmak üzere sona erdi.

1114
Karabiga’da yapılması planlanan termik santrale karşı duruşma istemli açılan ÇED iptal davası 26 Aralık tarihinde Çanakkale İdare Mahkemesinde duruşma yapıldı. Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanlığı, Madra Dağı ve Kaz Dağı Belediyeler Birliği ve Biga Çevre Derneği’nin avukatlığını üstlendiği, Çanakkale Barosu Çevre Komisyonu tarafından 2012 yılında açılan davada 19 Temmuz 2013 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı çıkmıştı. Karabiga Temiz Doğa Derneği konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamasında “Greenpeace ve Karabiga Çevre Derneği izleyici olarak katıldığı duruşmada, Çanakkale Barosu Çevre Komisyonu avukatları Karabiga’da yaşayan bizlerin yaşam haklarımıza vurgu yaptı. Kurulacak olan tesisin öncelikle burada yaşayan halkın anayasanın 56. ve 17. maddelerine göre zarar vereceğine, herkesin sağlıklı bir çevrede yaşam hakkına sahip olduğuna ve söz konusu santralin evlerimize yakınlığına ve halkın mağduriyetine değinerek dava isteminin kabulünü talep ettiler. Bakanlık temsilcisi ve şirketin avukatları ise, davanın reddini ya da açılan kül depolama alanı ÇED İptal davası ile birleştirilmesini talep ettiler. Duruşma karar açıklanmak üzere sona erdi. Mahkemenin önümüzdeki günlerde kararını açıklamasını bekliyoruz” dedi.
 
Greenpeace`den Karabiga ziyareti
Çanakkale`de bulunan Greenpeace Yerel Hareketler Koordinatörü Reşit Elçin, Karabiga Temiz Doğa Derneği`ni ziyaret etti. Karabiga Temiz Doğa Derneği`nden yapılan açıklamada “26 Aralık Tarihinde yapılan ÇED İptal davası duruşmasına bizlere destek olmak için gelen Greenpeace heyeti duruşma sonrası Karabiga’ya gelerek hem hafriyat alanını ve çalışmaları gözlemledi hem de derneğimizi ziyaret ettiler. Karabiga Temiz Doğa Derneği ofisinde Yönetim Kurulu Başkanımız Aslı Badem ve dernek üyelerimizle duruşma ve mücadelemizle ilgili değerlendirmeler yapan Greenpeace Yerel Hareketler Koordinatörü Reşit Elçin `Sizin Avukatların belirttiği yaşam hakkını savunmak, her şeyi geçtim termik santralin buradaki insanlara canlılara, hayvanlara, bitkilere vereceği zararlardan da öte insanın yaşam hakkına vereceği zararlara, sağlıklı bir yaşama vereceği zararlara vurgu yapması zaten mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verirken bunu referans göstermesi; davanın olumlu yönde neticelenmesi açısından çok önemli. Benim şahsi fikrim, çünkü onların talebi, bakanlığın ve şirketin avukatlarının talebi davanın reddi yani iptali yada diğer çed iptal davası ile birleştirilmesi. Bunu talep etmelerinin sebebi şu mevcut davanın işlendiği çed raporunun yetersiz olduğunun farkında olmaları. Onlar bu çed raporunun yetersiz olduğunun farkındalar ki bir sonraki yeni hazırladıkları ÇED raporu ile birleştirilmesini istiyorlar ama bu da bence onlar için yeterli olmayacak, onlar bu davayı kaybedecekler. Burada hukuki mücadele çok önemli ama bir taraftan da toplumsal mücadele de çok önemli. Çünkü bu hem siyasi bir mesele hem toplumsal bir mesele. Yani burada yaşayan binlerce insanın yaşamı söz konusu. Sağlıklı bir şekilde yaşamı ve geleceği söz konusu, çocuklarının geleceği söz konusu. Sonuçta burada bir karşı duruşu örgütlemek belki size düşen önemli görevlerden birisi. Örgütleyip canlı tutmak ve yılmamak çünkü onlar çok güçlü. bu proje bir milyar dolardan fazla iki milyar dolara yakın bir proje, dolayısıyla onların paraları var, onların güçleri var ama; onlarda olmayan bir şey var dayanışma. Onlarda dayanışma yok. Bizde de sizde de dayanışma var. Cüzdanlarımız küçük olabilir am gücümüz büyük ve güvenebileceğimiz tek şeyde bu` dedi. Ayrıca; derneğimizin çalışmalarını başarılı bulduklarını söyleyen Elçin; her zaman yanımızda olduklarını belirtti” dendi.
Paylaş