ÇED yönetmelikleri ile başı derde giren Karabiga`da termik santral kurulumu için çalışan söz konusu şirket, şimdi de projeyi dörde bölünerek Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecini aşmaya çalışıyor. Karabiga`da bulunan ve Çanakkale İdare Mahkemesi ve Edirne Bölge İdare Mahkemesi kararları ile ÇED yürütmeyi durdurma kararı verilen termik santral için söz konusu proje 4 ayrı projeymiş gibi bölünerek her türlü denetim ve yükümlülükten kaçmayı çalışıldığı ifade edilirken, bölge halkı “Bu vurdum duymazlık gücü nereden alınıyor? Davaları süren, ÇED yürütmeyi durdurma kararı verilen proje kapsamındaki 190 bin metrekarelik deniz dolgusunun başlaması ne anlama geliyor? Yargı kararları neden tanınmıyor” dediler. Karabigalılar, Karabiga Temiz Doğa Derneği öncülüğünde, söz konusu termik santral için, yönetmeliklere aykırı olduğunu iddia ettikleri 4 parçalı projenin iptali için yargıya başvurdu.
Proje nasıl dörde bölündü?
Cenal Enerji Santrali, Limanı, Kül Depolama Sahası ve Derin Deniz Projesi’nin ÇED Olumlu kararı ile ilgili hem Çanakkale İdare Mahkemesi`nden hem de Edirne Bölge İdare Mahkemesi`nden yürütmeyi durdurma kararı çıkması üzerine termik santral şirketi yetkililerinin kâğıt üzerinde projeyi 4’e böldükleri ileri sürüldü. Yürütmesi durdurulan kararın eksik yönleri ise revize edilerek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulduğu ifade edildi. Dört projeden ikisi için ÇED olumlu kararı verilirken, biri için “ÇED gerekli değildir” kararı çıktı. Bir proje için ise halen bir karar çıkmadı. Birinci parça olan Cenal Enerji Santrali ve Derin Deniz Deşarjı Projesi olarak ÇED İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu’na sunulan projeye 10 Aralık 2013’te ÇED olumlu kararı verildi. Cenal Atık Depolama Sahası Projesi adı altında sunulan ikinci parçaya 10 Eylül 2013’te ÇED olumlu kararı verildi. Üçüncü parça için yani, Cenal Yeni Dolgu Alanı isimli proje hakkında “ÇED Gerekli Değildir” kararı alınırken, son parça Cenal Enerji Santrali Deniz Yapıları Projesi hakkında ise sunulan ÇED Raporu ile ilgili hakkında henüz karar çıkmadı. Termik santral projesinin 4 parçaya bölünmesi, 17 Temmuz 2008 tarihinde yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliği hükümlerine aykırı. İlgili yönetmeliğin “Entegre projeler” başlıklı 25. maddesinin 1. fıkrasındaki, “Birden fazla projeyi kapsayan entegre bir projenin planlanması halinde, Bakanlıkça entegre proje için tek Çevresel Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyası hazırlanması istenir” hükmü, 4 parçalı bu projeye engel oluyor.
Son ÇED toplantısı da “gürültülü” geçti
Karabiga`da “Türkiye Elektrik İletim A.Ş. tarafından yapılması planlanan 380 kV 2 X 3B 1272 MCM CENAL TES-(Bandırma-İçdaş Iı) BRŞ N. (Giriş-Çıkış) Enerji İletim Hattı” projesinin ÇED toplantısı önceki gün gerçekleştirildi. İlgili firma elemanları tarafından sunum yapılmaya çalışıldı, ancak ÇED toplantısı saatinde orada olan Karabigalılar bunu izin vermedi. Karabiga halkı ıslık ve düdükleri ile projeyi protesto ederken, “Bu projeye karşıyız” dediler. Karabigalılar, “Karabiga`mızda böyle bir faaliyetin yapılmasına onay vermiyoruz. Bugüne kadar nasıl mücadele ettiysek bundan sonra da aynı mücadelemizi sürdüreceğiz” dediler.
Badem, “Karabiga`nı kitletmelerine izin vermeyeceğiz”
Toplantıda hazır olan ve Karabiga`da termik santrale karşı olduğunu ifade eden Karabiga Temiz Doğa Derneği Başkanı Aslı Badem ise, mahkeme kararlarını hatırlattı. Badem, “Cenal Elektrik Üretim AŞ`nin ÇED raporu mahkemelik olmasına, yürütmeyi durdurma kararı çıkmasına rağmen, enerji hatları için ÇED sürecinin devam etmesine, karşıyım. Karabiga`nın, Biga`nın ve çevredeki diğer ilçelerimizle birlikte tüm Çanakkale`nin yok olmasına izin vermeyeceğiz. Havamıza, suyumuza ve toprağımıza sahip çıkacağız” dedi.