havadurum

Kar yağışı hayatı felç etti...

Çanakkale`de dün etkisini sürdüren kar yağışı ve kuvvetli poyraz hayatı felç etti. İl genelinde köy yollarını ulaşıma kapatan kar yağışı, kent merkezinde sık sık elektrik kesintilerine neden oldu. Öte yandan yoğun kar yağışı eğitime de engel oldu...

708
 
Çanakkale`yi etkisi altına alan kar yağışı nedeniyle, kent merkezinde kar kalındığı 12 santimetreye ulaştı. Çanakkale Belediyesi ekipleri, kar yığınlarının oluştuğu cadde ve sokaklarda iş makineleriyle temizleme çalışmalarını sürdürürken, buzlanmaya karşı da tuzlama yapıldı. Kar yağışı il genelinde elektrik kesintilerine de neden oldu. Kent merkezinde sık sık elektrikler kesilirken, kuvvetli poyraz nedeniyle Kirazlı nakil hatlarında yaşanan arızalar yaklaşık 20 köyü de elektriksiz bıraktı.
 
Çanakkale’de bazı okullar tatil
Çanakkale Valiliği olumsuz hava koşulları nedeniyle il merkezi ve köylerinde kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan engelliler ile hamilelerin bugün izinli sayılacağını duyurdu. Yetkililer, il merkezinde taşımalı sistemdeki ilk ve orta dereceli okulların da tatil edildiğini bildirdi. Yenice ilçesinde ilk ve orta dereceli okullar bugün tatil edilirken, Çan ilçesinde de ilk ve orta dereceli okullar bir gün süreyle tatil edildi.
 
 
Çanakkale`yi etkisi altına alan kar yağışı nedeniyle, kent merkezinde kar kalındığı 12 santimetreye ulaştı. Çanakkale Belediyesi ekipleri, kar yığınlarının oluştuğu cadde ve sokaklarda iş makineleriyle temizleme çalışmalarını sürdürürken, buzlanmaya karşı da tuzlama yapıldı. Sabah işlerine gitmek isteyen ancak kar kütleleri nedeniyle otomobillerini hareket ettiremeyen bazı sürücüler zor anlar yaşadı.
 
UEDAŞ sınıfta kaldı
Yurdu etkisi altına alan kar yağışı il genelinde elektrik kesintilerine neden oldu. Kent merkezinde sık sık elektrikler kesilirken, kuvvetli poyraz nedeniyle Kirazlı nakil hatlarında yaşanan arızalar yaklaşık 20 köyü de elektriksiz bıraktı. Uludağ Elektrik Dağıtım şirketi Çanakkale de sınıfta kaldı. Kar yağışı nedeniyle trafolarda patlama meydana geldi. Merkezde sık sık elektrik kesintisi yaşanınca vatandaşlar jeneratör almak zorunda kaldı. 
 
Çanakkale kent merkezini etkisi altına alan kar yağışı nedeniyle elektrik kesintileri meydana geliyor. Çarşamba gecesi tipi, fırtına ve kar yağışı nedeniyle üç ayrı trafoda patlama meydana ageldi. Esenler Mahallesi, Müze kavşağı ve Dörtyol taksi durakları yakınındaki trafolarda patlama meydan gelince kent merkezi uzun süre elektriksiz kaldı. UEDAŞ yetkilileri uzun süren uğraşlar sonucunda uzun süren aralıklarla elektrik vermeyi başardı. Vatandaşlar ise kesintilerden bunaldı. UEDAŞ’ın hizmet verme konusunda yetersiz kaldığını ifade den vatandaşlar “Kar yağdı. Hayat felç oldu. Trafolara bakım yapılmıyor mu? Çanakkale’de artık elektrik kabloları yerin altına alınmalı. En ufak bir kar yağışında veya fırtınadan dolayı elektrikler gidip geliyor. Buna artık bir kalıcı çözüm bulunmasını istiyoruz. Merkezde en önemli sorunlardan biri elektrik kesintileri. Bu sorun geçtiğimiz gece ve dün kendini gösterdi. Çanakkale’deki kadar sık elektrik kesintisine maruz kalan başka bir il veya ilçe yok. Türkiye’nin ileri ve güzide bir şehri olan Çanakkalemizin böylesine kötü bir elektrik servisine ve alt yapısına sahip olmasına üzülüyoruz” dediler.
 
Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ (UEDAŞ) yetkilileri, hava şartlarının çalışmaları zorlaştırdığını ancak arızanın giderilmesi için yoğun çaba sarf ettiklerini söyledi.
 
Jeneratör satışları patladı
Kent merkezinde gün boyu elektrik kesintileri meydana geldi. Sistemin bir türlü düzelmemesi nedeniyle vatandaşlar çare aramak zorunda kaldı. Jeneratör satışlarında adata patlama yaşandı. Kent merkezi ve belli bölgelerde sık sık elektriklerin kesilmesi ve uzun süre gelmemesi nedeniyle vatandaşlar jeneratör aldı. Yaşanan elektrik kesintileri jeneratör satışlarını arttırdı.
 
Karayolları trafiğe açık
Çanakkale-İstanbul, Çanakkale-Bursa ve Çanakkale-İzmir karayollarında kar yağışı sürürken, karayolları ekiplerinin buzlanmaya karşı çalışmalarını sürdürdüğünü, ana arterlerin açık olduğu bildirildi. Çanakkale Boğazı her iki yönden transit gemi geçişlerine açık tutulurken, boğaz hattındaki araba vapuru seferlerin de sorun yaşanmadı.
 
Kar etkisini kaybediyor
Çanakkale’de etkili olan kar yağışı bugün sona eriyor. Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, kar yağışının ve kuvvetli poyrazın bugün etkisini kaybedeceğini söyledi. Yetkililer, hava sıcaklığının dün minimum -4, maksimum 2, bugün ise minimum -2, maksimum 3 derece dolayında olacağını kaydetti.
 
 
 
Çanakkale Belediyesi’nde kar seferberliği
Çanakkale’de karla mücadele çalışmaları dün aralıksız devam etti. Çanakkale Belediyesi karla mücadele ekipleri, iki gündür aralıksız devam eden  kar yağışına anında müdahale ederek kar temizleme çalışmalarını ara vermeden sürdürdü. Karla mücadele ekipleri, öncelikli olarak ana arterlerde olmak üzere kent genelinde gerçekleştirdiği temizleme çalışmaları ile şehir içi trafiğin sorunsuz bir şekilde akışını sağlamak ve buzlanmaya karşı tuzlama çalışmalarını gün boyu sürdürerek, araç trafiğinde önemli bir rahatlama sağladı. Kentte etkili olan kar yağışı nedeniyle teyakkuz durumuna geçen Çanakkale Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü` ne bağlı ekipler, 11 adet iş makinası ve tuzlama ekibi ile birlikte şimdiye kadar 150 ton tuz kullandığı çalışmalarını 24 saat aralıksız devam ettiriyor. Çanakkale Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri ise 35 personel ile yaya trafiğinin güvenli bir şekilde devam edebilmesi için kaldırım ve yaya geçitlerinde kar küreme ve temizleme çalışmalarını sürdürürken, ayrıca kentteki tropik ağaçların soğuk hava koşullarından etkilenmemesi için de gerekli önlemleri aldı. 
 
153 köye ulaşım sağlanamadı
Çanakkale`de etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz etkiliyor. İl genelinde 153 köy yolu ulaşıma kapandı. Yoğun kar yağışı ve tipinin etkili olduğu Çanakkale`de, dün merkeze bağlı 13 köy ile ulaşım sağlanamadı. Çan Kaymakamı Hasan Gözen, 35 köy yolunun kar nedeniyle ulaşıma kapandığını söyledi. İl Özel İdaresi Çan Şantiyesi ekiplerinin kapalı köy yollarını açmak için çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Gözen, ilçe merkezinden Biga, Yenice ve Çanakkale istikameti ile köylere gidecek araçların, zincirsiz yola çıkmasına izin vermediklerini bildirdi. Biga ilçesinde de 40 köy yolu kar nedeniyle kapandı. İlçe Özel İdare Şantiye Şefi İsmail Satılmış, kapalı köy yollarının açılması için 2 greyder ile çalışmaların devam ettiğini söyledi. Satılmış, ``Ovadaki köy yollarımız açık. Dağ köylerimizde kapalı olan yolları açmak için ekiplerimiz aralıksız çalışıyor`` dedi. Kar yağışı nedeniyle Lapseki`de 21, Yenice`de 21, Bayramiç`te 20 ve Eceabat`ta da 3 köy ile ulaşım sağlanamadı.
 
Eğitime kar engeli
İl genelinde etkili olan kar yağışı eğitime de engel oldu. Geçtiğimiz gün merkez ve merkeze bağlı köylerde, Biga, Gökçeada, Çan ilçesinde eğitime ara verilirken, Yenice ilçesinde de kar yağışı nedeniyle ilk ve orta dereceli okullara dün bir gün ara verildi. Yenice Kaymakamlığından yapılan açıklamada, etkisini sürdüren kar yağışı nedeniyle ilk ve orta dereceli okullara bir gün ara verildiği bildirildi. Öte yandan, kar yağışı nedeniyle ilçe bağlı Taban Köyü’ne ulaşım sağlanamadı.
 
Çanakkale’de idari izin
Çanakkale Valiliği olumsuz hava koşulları nedeniyle il merkezi ve köylerinde kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan engelliler ile hamilelerin bugün izinli sayılacağını duyurdu. İl merkezinde taşımalı sistemdeki ilk ve orta dereceli okulların da tatil edildiğini bildiren yetkililer; “Olumsuz hava koşulları nedeniyle ilimiz merkezde taşımalı sistemdeki ilk ve orta dereceli okullar, kamu kurum ve kuruluşundaki özürlü çalışanlarla hamile bayanlara bir gün süreyle (10 Şubat) izin verilmiştir” dediler.
 
 
Paylaş