Kapısında mühür, bacasında duman!

Halk karşı, belediye meclis üyeleri karşı, şikayetler, suç duyuruları derken, Karabiga’daki termik santral kapısında mühür olmasına rağmen çalışmaya devam ediyor. Halk karşı dursa da, insanlar tartışa dursa da o hiçbir şeyi umursamıyor, kapısındaki kilidini bile!

Karabiga’da termik santral tartışmaları bitmek bilmiyor. Öyle ki her gün yeni bir iddiayı duyabilmek mümkün. Karabiga Belediyesi tarafından artık haftada birkaç kere düzenlenmeye başlayan belediye meclis toplantıları olağanlaştı.

1499
Karabiga’da termik santral tartışmaları bitmek bilmiyor. Öyle ki her gün yeni bir iddiayı duyabilmek mümkün. Karabiga Belediyesi tarafından artık haftada birkaç kere düzenlenmeye başlayan belediye meclis toplantıları olağanlaştı. Karabiga’da birçok konu yaşanırken; önemli bir diğer gelişme ise kapısında idari kilit olmasına rağmen termik santralin çalışmaya devam ettiği iddiaları. Karabiga Belediyesi tarafından düzenlenen “Tatil zaptına” rağmen devam eden çalışmalar hem halkın hem de çevrecilerin tepkisini çekiyor. 29 Mart 2013 tarihinde Karabiga Belediyesi yetkilileri tarafından düzenlenen ve “Mahallinde yapılan incelemede yaklaşık 50 bin metrekarelik çalışma (hafriyat çalışması) yapılmaktadır. Yapılan çalışmalar fotoğraflanmıştır. Tatil zaptının düzenlenmesi sırasında da çalışmalar devam etmektedir” denile tatil zaptına rağmen çalışmalar hız kesmedi.
Keşifte dikkat çekti
Karabiga’da kurulu bulunan termik santralde 8 Nisan pazartesi günü Biga Çevre Derneği`nin ÇED iptaline ilişkin açmış olduğu dava kapsamında bilirkişi heyeti ve dava hakimi keşfe geldi. Keşif sırasında Biga Çevre Derneği Avukatı Engin Balıkçı, belediye tarafından hafriyatın mühürlenmiş olmasına rağmen çalışmaların sürdüğünü, bunun doğru olup olmadığını sordu. Termik santral yetkilileri bu soruya cevap vermeme haklarını kullanırken, bu konu zaman zaman kısa süreli gerginlik yaşanmasına sebep oldu.
Halkın şikayeti kaymakamlığa
Tarihler 10 Nisan’ı gösterirken, çalışmaların halen devam ediyor olması artık vatandaşlar arasında da iyiden iyiye konuşulur ve tepki gösterilir olmuştu. Bunun üzerine Karabiga halkı, bu konu ile ilgili örgütlenerek 10 Nisan tarihinde Biga Kaymakamlığı’na ruhsatsız çalıştıklarına dair düzenlenen tutanak ve tarih baskılı fotoğraflar eşliğinde göreve çağrı dilekçesi sundular. Dikkate alındı mı? bilinmez ama halkın demokratik ve hukuki haklarını önümüzdeki süreçte de kullanacağı tahmin ediliyor.
“Karabiga için idam kararı alınıyor”
Karabiga Çevre platformu yetkilileri ise halkın tedirginliğinin sebebini, ruhsatsız olmalarına rağmen hafriyat çalışmalarına dinamit patlatarak devam edilmesinin, santral yetkililerinin yaşam alanlarına sınır kabul edilebilecek bir noktaya kül depolama sahasının yapılmasını planladığının ortaya çıkması olarak değerlendiriyor. Karabiga Çevre Platformu’ndan yapılan açıklamada “Bunlar aslında Karabiga için idam kararının alındığının açıkça göstergesidir. Toplamda yaklaşık 700 dönüm olan Kadıoğlu çiftliğinin bir kısmının doğal sit alanı olması ve bunun koruma kararı bulunması, Priapos kale kalıntılarının 1. derecede arkeolojik kazı alanı olması hafriyat ile ilgili çalışmalar konusunda tedirginliğimizi arttırıyor. Düşünür olduk, sağlığımız mı? Geleceğimiz mi? Tarihi eserlerimiz mi? Halk Karabiga’nın sahipsiz ve yok olmasına seyirci kalmayacağını göstermekte kararlı” denildi.
Kitlesel bir açıklama yapılacak
Karabiga Çevre Platformu’nun örgütlediği “Hem doğamız açısından hem sağlığımız açısından termik santralin yapılmaması için sonuna kadar kanuni haklarımızı kullanacağız” diyerek oluşturduğu eylem takvimi işlemeye başlıyor. Karabiga’da çevre ilçe ve Çanakkale Merkezden de katılımın sağlanacağı kitlesel bir basın açıklamasının yapılacağı öğrenildi. Dün Biga Çevre Derneği Başkanı Kamil Aruve Karabiga Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Aslı Badem’in de katıldığı incele sırasında da termik santralin çalışmaya devam ettiği belirlenerek tepki gösterildi. İlgili kurumlar, görevlerini yapmaya davet edilirken, termik santral yetkilileri ise uyarıldı.
Paylaş