Kapanan kanala üretici tepkisi

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, Atikhisar Barajı sulama sahasında bulunan kanal ve kanaletlerin ömürlerini doldurduğunu söyleyerek, sulama sisteminin değişmesi ve kapalı sistemi dönülmesi gerektiğini belirtti. Ulus, “Yoksa bu gibi sorunlar daha çok yaşanır” dedi.

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, Beldemiz üzerinde bulunan, yağmur yağışları nedeni ile sürüklenen topraklar tarafından doldurularak kullanılmaz hale gelen kanal ile ilgili açıklama yaparak çiftçinin zarar gördüğünü söyledi. “Çiftçinin sezonu yeni başladı” diyen Ulus; “Bu ana kanalın Beldemiz sitesinin üzerindeki kısmında sanki heyelan olmuş gibi bir çökme yaşanmıştır. Bir anlamda intihar etmiş durumdadır” şeklinde konuştu.

711
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, Beldemiz üzerinde bulunan, yağmur yağışları nedeni ile sürüklenen topraklar tarafından doldurularak kullanılmaz hale gelen kanal ile ilgili açıklama yaparak çiftçinin zarar gördüğünü söyledi. “Çiftçinin sezonu yeni başladı” diyen Ziraat Odası Başkanı Ulus, “Özellikle şeftali ve kirazın en çok suyu ihtiyaç duyduğu dönemdeyiz. Eğer bu dönemde meyveler gerekli suyu almazlar ise rekoltede ve kalitede ciddi bir düşüş yaşanır. Yani bu dönem üretim açısından en önemli dönemdir. Bu ana kanalın Beldemiz sitesinin üzerindeki kısmında sanki heyelan olmuş gibi bir çökme yaşanmıştır. Bir anlamda intihar etmiş durumdadır” şeklinde konuştu.
 
“Kapalı sistem şarttır”
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, sulama sahasındaki kanal ve kanaletlerin işlevini yitirdiğini ifade ederek sulama sisteminin değişmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. Başkan Ulus, “Ne yazık ki, Atikhisar Barajı sulama sahasındaki ana kanal ve kanaletler işlevini yitirmiş durumdadır. Artık bu sistemin kapalı sisteme çevrilmesi şart olmuştur. Kapalı sistem hem daha rahat hem de sulama konusunda daha sağlıklıdır. Zaten artık neredeyse dünyanın hiçbir yerinde kanal ve kanaletle sulama kalmamıştır. Artık yapılması gerekli olan şey, sulama sistemini kapalı sisteme çevirmektir. Yoksa bu gibi sorunlar daha çok yaşanır” dedi.
 
“Tek elden yönetilmeli”
Sulama sahasında kullanılan kanal ve kanaletlerin, tarımsal kalkınma kooperatiflerine devredilmesinin de sıkıntı yarattığını bildiren Ulus, “Ayrıca bu kanal ve kanaletlerin bakım ve onarımı tarımsal kalkınma kooperatiflerine devredilmiştir. Ancak onlar da ihtiyaçları olan paraları çiftçiden toplayamadıkları için bu bakım ve onarımı yapmalı söz konusu değildir. O nedenle kanal ve kanaletlerin bakım ve onarımı sulama birliklerine devredilmelidir. Sulama sahası tek elden yönetilmelidir” dedi.
 
“Sıkıntı büyük olur”
Ana kanalın kullanılamaz hale gelmesi nedeni ile çok sayıda üreticinin mağdur olduğunu ifade eden Ulus, yetkililerin bir an önce soruna çözüm bulması gerektiğini bildirdi. Ulus, “Beldemiz üzerindeki kanalet aracılığı ile Atikhisar Barajı’ndan gelen sulama suyu özellikle Kepez Ovası’nı sulamaktadır. Buradan gelen suyla Kepez Ovası’nda kiraz erik, şeftali ve kayısı gibi sezon meyveleri yetiştirilmektedir. Bu kanal aracılığı ile gelen suyun gecikmesi çiftçilerimizde ciddi bir sıkıntıya neden olmaktadır” dedi.
Paylaş