Kamuoyu resmi açıklama bekliyor!

4418

 Kepez’de yaşayan Belma Kaplan, babası Eyyüp Kaplan’ın corona virüsü nedeni ile yaşamını yitirdiğini sosyal medyadan duyurmuş, cenaze görüntülerini paylaşmıştı. Kaplan, günlerce babasıyla ilgilendiğini, temas ettiğini, dolayısıyla virüs kapmış olabileceğini ifade ederek, “Bana herhangi bir test yapılmadı” demişti. “Halen Çanakkale de coronavirüs ten ölen yok diye açıklama yapanlara istinaden babam Eyüp Kaplan’ın cenazesi” duyurusuyla cenaze görüntülerini paylaşan Belma Kaplan’ın paylaşımı ve açıklamaları sonrasında, Kepez’deki iddiaların ise ardı arkası kesilmedi… 

 
Abla Selma Kaplan yoğun bakımda!
Babasının cenaze defin görüntülerini paylaşan Belma Kaplan’ın Ablası Selma Kaplan da Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Hastanesi’nde yoğun bakımda karantina altında tutulduğunu bir video ile anlattı. Kaplan, hastane odasında çektiği videosunda, “Babam Covid-19 yüzünden vefat etti, gömüldü. Çanakkale’de yaşıyoruz. Ben de babamdan kapmışım. Ben de Onsekiz Mart Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi altındayım, karantinadayım. Bu nasıl bir şey bizim başımıza geldi? Biz ne olduğumuzu bile anlamadık. Benim babam, camiye giden bir insandı. Umreden ilk gelenlerin yemeklerine gitmiş en son. O yemekten üç dört gün sonra da babam rahatsızlanmış. Sonra hastaneye kaldırdık. Ne olur ciddiye alın bunu, ne olur ciddiye alın, evinizden çıkmayın” dedi. 
 
“Ülkemiz zor bir dönemden geçiyor, ben sadece ses olmak istedim”
Yaşamını yitiren babası Eyyüp Kaplan’ın cenaze defin görüntülerini sosyal medyada paylaşan Belma Kaplan, duygu dolu mesajlar gönderdi. Sosyal medya üzerinden yaşadıklarını ve hissettiklerini dile getiren Kaplan, kendisini eleştirenlere de cevap verdi. Kaplan, “Babamın hastalığı süresi boyunca, tüm tanıdıklarıma yalvardım ‘sokağa çıkmayın evinizde kalın’ diye. Dile kolay, 2 Mart’tan 13 Mart’a kadar babamın gözümün önünde gün gün kötüye gittiğini görmek nasıl bir duygudur? Annemi kaybedeli 4 sene 26 gün oldu ben babacımla beraber yaşıyordum. Ona çocuğum gibi baktım ben neyin şovunu yapacağım acaba? Yoğun bakıma giderken onun gözlerindeki korkuyu ben gördüm, korkmasın diye ağlayamadım yanında. Sadece ona son sözüm ‘seni çok seviyorum babacım’ oldu oda bana el salladı. Bizim son vedamızdı, son bakışmamızdı. Son kez elimi tutmuştu. 45 yaşıma kadar ben onun yanından hiç ayrılmadım, bizim babamla aramızdaki bağı kimse bilemez. Son kez yüzünü görmek istedim izin vermediler. Cenazesi yıkanmayacağını söylediler, cenaze namazı kılınmadı sadece 9 kişiydik… Musalla taşına konulmadı sadece helallik alındı. Mezara gidiyorsun film gibi izliyorsun etrafında olanları mezarının başında yayınlamadım ki videoyu, insanlar görsün istedim, tedbirli olsunlar istedim, sokağa çıkmasınlar istedim, neyi kötü yaptım? Benim babam gitmiş, babam!... Daha yaşayacağımız çok günler vardı, planlarımız vardı. Hepsi dikkatsiz olan bir kişi ya da kişilerin yüzünden elimizden alındı. Neden annem gömülürken video çekmedim? Tüm sağlıkçılarımızın her zaman yanındayım yüce rabbim onlara güç kuvvet versin, elimden gelen her şeyi yapmaya hazırım. Tüm 18 Mart Üniversitesi Hastanesi doktorlarına çok teşekkür ederim, onlar ellerinden gelen her şeyi yaptılar. Lütfen dikkatli olun. Ben etrafımdaki insanları korumak adına 17 gündür kimse ile görüşmüyorum. Evden dışarı çıkmıyor, acımı sadece 3 kardeşim 1 yeğenim ve eniştemle yaşıyorum. Akrabalarımın hiçbiri, arkadaşlarımın hiçbiri cenazeye gelemedi. Kimse böyle bir acı yaşamasın. Ülkem çok zor bir dönemden geçiyor, ben sadece ses olmak istedim, durumu ciddiye almayanların adına. Ablam hastanede yatıyor onun test sonuçlarını bekliyoruz. Babacığımdaki yaşamış olduğumuz bekleyişi şimdi ablamda yaşıyoruz. Tüm hastalara Allah’ım acil şifalar versin ve artık kimsenin benim gibi bir kaybı olmasın isterim” dedi…
 
Bilgi kirliliği teyide muhtaç!
Eyyüp Kaplan isimli vatandaşın yaşamını yitirmesi, kızı Belma Kaplan’ın açıklamaları ile cenaze defin görüntülerinin ardından hem sosyal medya hem de diğer iletişim araçlarından yoğun bilgi kirliliği yaşandı. Ölüm sayıları, “pozitif” vaka iddiaları birbiri ardına gelirken, resmi makamlardan ve kanallardan herhangi bir açıklama, teyit olmadı. Yaşamla ölüm arasında, insanların tedirginliklerinin giderek toplumsal kaos ve infiale dönüştüğü dönemde kamuoyu resmi açıklama beklentisini sürdürüyor. 
 
Umreden gelen ve umre yemeği etkinliği iddiaları!?
Türkiye genelinde umre dönüşleri hem uzmanların uyarıları hem de karantina uygulamaları ile gündem olmuştu. Birçok ilde umreden gidenler hem kendi sağlıkları hem de toplumun sağlığı açısından karantina altında tutulurken, bu konuda Çanakkale’de ne gibi bir çalışma yapıldığı bilinmiyor. Geçtiğimiz günlerde Çanakkale Müftülüğü ile yapmaya çalıştığımız telefon görüşmesi sonuçsuz kalırken, Çanakkale İl Müftüsü telefonlara çıkmadı! Müftülük yetkilileri bu konuda açıklama yapamayacaklarını ifade ederken, konuyla ilgili tüm sorular cevapsız kaldı. 
 
İşte kamuoyunun merak ettiği sorular
· Çanakkale’den umre ziyareti yapan ve dönen kişi sayısı nedir? 
· Kentte kaç tane umre yemeği düzenlendi? 
· Umreden dönenler karantinaya alındı mı, sağlık durumları ile ilgili bir çalışma yapıldı mı? 
· Umreden dönenler dışarıyla temas etti mi, etmemesi için ne yapıldı? 
· Çanakkale’de kaç corona virüsü testi yapıldı 
· Bu testlerin kaçı pozitif, kaçı negatif? 
· Çanakkale’de corona virüsü nedeni ile hayatını kaybeden kaç yurttaşımız var, bunların kaçının öykülerinde “umre” var? 
· Çanakkale’de tüm basamaklardaki sağlık kuruluşlarında görev yapan sağlık çalışanlarının virüse karşı güvenlikleri nasıl sağlanıyor? 
· Karantina hastanesinde görevli tüm sağlık çalışanları ile ilgili ne gibi bir çalışma söz konusu? 
· Çanakkale’de corona virüsü ile mücadelede sağlık meslek örgütleri çalışmalara ve karar süreçlerine katılabiliyor mu? 
· Sağlıklı bilgi akışı ne zaman, hangi kanallar vasıtasıyla sağlanacak? 
· Tüm iletişim araçlarından “Evde Kal” denilen ve evde kalmaları sağlanan yurttaşların, virüsle mücadele konusunda içlerini rahatlatacak açıklamalar yapılacak mı?
(Seçkin Sağlam)
Paylaş