Gestaş Deniz Ulaşım A.Ş., boğaz ve adalar hattındaki deniz ulaşımında, zamlı tarife uygulamaya başladı. 15 Eylül itibari uygulanmaya başlanan yeni fiyat tarifesinde, araçların feribotla geçişlerinde Kilitbahir-Çanakkale 30 TL`den 35 TL`ye, Eceabat-Çanakkale ve Lapseki-Gelibolu arasındaki geçişler 35 TL`den 40 TL`ye çıktı. Günübirlik gidiş-dönüş fiyatı ise 35 TL iken 45 TL`ye yükseltildi. Günübirlik Kilitbahir-Çanakkale ve Eceabat-Çanakkale seferleri de 35 TL`den 45 TL`ye çıkarıldı. Adalar hattında, feribot seferlerindeki ücret tarifesi ise, Geyikli-Bozcaada gidiş-dönüş 70 TL`den 80 TL`ye, Kabatepe-Gökçeada ise 35 TL`den 40 TL`ye yükseltildi. Yapılan zamlara tepkilerde gecikmedi. CHP Bozcaada İlçe Örgütü tarafından Çanakkaleli vatandaşların ulaşımı mecburen kullandığı belirtilerek; “Vatandaşlarımız, evlerine gitmek için bu kadar yüksek ücret ödememelidir. Gestaş şirketinin “şirket kuruluş sözleşmesi”ne göre, kuruluş amacı Çanakkale bölgesinde deniz ulaşımını sağlamaktır. Bir kamu kuruluşu olan şirketin amacı Çanakkale Bölgesi’nin ulaşım hizmetini sağlamaktır. Şirketin özel hukuk statüsünde olması verdiği hizmetin kamusal niteliğini ortadan kaldırmaz” denildi. Şu ana kadar vatandaşların taleplerine hiçbir şekilde cevap verilmediği ifade edilen açıklamada; “Kamu şirketi olan Gestaş kâr amacı gütmemelidir. Kâr etmekle övüneceğine verdiği insani hizmetler ile övünmelidir. İlk olarak gemilerini yaşlı, hasta ve engelli vatandaşlarımıza uygun hale getirmelidir” denildi. Bazı STK’lar da Gestaş’ın yaptığı ulaşım zammına karşı eylem hazırlığında olduklarını açıkladılar. Kısa süre içerisinde bir araya geleceklerini ifade eden STK temsilcileri Çanakkaleli vatandaşların yapılan zamlarla mağdur edildiğini belirterek imza kampanyası başlatacaklarını açıkladılar.
“Gestaş’ın hedefi kar değil hizmet olmalı”
Başta adalarımızda olmak üzere Çanakkale’de yaşayan tüm vatandaşların, deniz ulaşımını zorunlu olarak kullandığı belirtilen açıklamada; “Vatandaşlarımız, evlerine gitmek için bu kadar yüksek ücret ödememelidir. Gestaş şirketinin şirket kuruluş sözleşmesine göre, kuruluş amacı Çanakkale bölgesinde deniz ulaşımını sağlamaktır. Bir kamu kuruluşu olan şirketin amacı Çanakkale Bölgesi’nin ulaşım hizmetini sağlamaktır. Şirketin özel hukuk statüsünde olması verdiği hizmetin kamusal niteliğini ortadan kaldırmaz. Şirketin kurulma sebebi ise kararların yerel ihtiyaç ve şartlara göre daha hızlı alınması ve hizmet niteliğinin arttırılmasıdır. Gestaş’ın varlık nedeni, ticari kar odaklı olmaktan çok temel insan haklardan biri olan ulaşım ve seyahat hakkını koşulsuz olarak yerine getirmektir” denildi.
“Gestaş, insani isteklere çözüm bulmadı”
Yerel halkın istek ve beklentilerinin Gestaş’a iletilmesine rağmen insani isteklere herhangi bir çözüm bulunmadığı ifade edilen açıklamada; “Gestaş en insani isteklerimize bile çözüm bulmadı. Gerçekten kullanılabilecek engelli asansörü, yaşlı ve hastaları merdiven çıkmaktan kurtaracak bir oturma salonu, hijyen koşullarına uygun tuvalet, bebekli aileler için bez değiştirme odası ve emzirme odası vb. çözüm bulmadı. Gestaş, en temel insani ihtiyaçları karşılayacak çözümler ortaya koymamışken, 2016 yılının ilk 7 ayında 4,3 milyon TL kâr ettiğini açıklamıştır” denildi.
“Gestaş, geçiş ücretlerini uygun hale getirmelidir”
Kamu şirketi olan Gestaş’ın kâr amacı ile hareket etmemesi gerektiği vurgulanan açıklamada; “Gestaş, kâr etmekle övüneceğine verdiği insani hizmetler ile övünmelidir. İlk olarak gemilerini yaşlı, hasta ve engelli vatandaşlarımıza uygun hale getirmelidir. Çanakkale’de “Tekel” olarak kamu hizmetini yerine getiren Gestaş, geçiş ücretlerini de uygun hale getirmelidir. Kâr etmekle övüneceğine uygun fiyat politikası ile övünmelidir. Zaten Çanakkale bölgesinde yüksek olan geçiş fiyatlarına 15 Eylül 2017’den geçerli olmak üzere yüzde 50’yi bulan zam yapılmıştır. Bizler anayasal hakkımız olan ulaşımın ücretsiz olmasını ya da olabilecek en uygun ücretlendirme ile yapılmasını istiyoruz. Yapılan zamların en kısa sürede iptal edilmesi ve daha uygun bir fiyatlandırma yapılması en büyük beklentimizdir. Gestaş kâr amacı güden bir özel şirket mi, Yoksa amacı halka hizmet etmek olan bir kamu şirketi mi? olduğuna karar verip bunu Çanakkale kamuoyu ile paylaşmalıdır” denildi.
(Eren Aşnaz)