Kamu İş Başkanı Gel; "Vakalar artıyor, esnek çalışma neden gündeme gelmiyor?"
Çanakkale`de artan vakalar sebebi ile özellikle kamu kurumlarında vaka artışının yüksek oranlara çıkmasına rağmen `esnek çalışma` modelinin halen gündeme gelmemesi tepkilere neden oldu. Özellikle işsizlik, yapılandırma ödemelerinin gelmesi... gibi sebeplerle İŞKUR, SGK, Vergi Daireleri, Belediyeler... gibi kamu kurumlarında büyük yoğunluk yaşandığı, SGK`da temaslı vaka sayısının 20`yi aştığı ve kamu çalışanlarının durumdan tedirginlik duyduğu haberi gazetemiz Çanakkale OLAY`da yer almıştı. Birleşik Kamu İş İl Başkanı ve Büro İş Çanakkale İl Temsilcisi Arda Gel yaşanan gelişmelerle ilgili gazetemize açıklamada bulundu. Gel, İş Sağlığı ve Güvenliği Meclisinin yayımladığı raporlarda Covid-19 kaynaklı ölümlerde büro emekçilerinin oranının birçok meslek grubunu geçtiğini öğrendiklerini ifade etti. 4 buçuk milyon gencin KYK borcu nedeniyle vergi dairelerine yaptığı başvuruların ve bununla beraber yapılandırmalar dolayısıyla vezne alışverişinin çok yüksek olduğu günlerden geçildiğini belirten Gel; "Vakaların bu kadar artmadan kamuda yapılan dönüşümlü çalışmanın ve 10.00-16.00 saatleri arası mesai uygulamasının vakalar bu kadar yüksekken gündemde olmamasını anlamakta güçlük çekiyoruz" dedi. Gel, esnek çalışma başta olmak üzere kamu çalışanlarının taleplerini sıraladı.
"Vakaların yüksek oranlara çıkması personelde tedirginlik yaratmaya başladı"
Mutant virüs nedeniyle hızla artan günlük vaka ve ağır hasta sayılarıyla beraber ölümlerin de yaşandığını belirten Gel; "Sağlık Bakanlığı tarafından son kabine toplantısı sonrası son açıklanan verilerde Çanakkale yüz binde `348,81` oranla çok yüksek riskli grup (kırmızı) içerisinde yer alırken, hafta sonu başta olmak üzere kısıtlamalar yeniden gelmişti. Çanakkale Belediyesi, Vergi Daireleri ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)... gibi kamu kurumlarında vakaların yüksek oranlara çıkması çalışan personelde de tedirginlik yaratmaya başladı. Mart ayı ile birlikte "kontrollü normalleşme" dönemine girilmiş ve kamuda dönüşümlü çalışma dönemi sona ermişti. 1 Mart tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan karar doğrultusunda kamu çalışanlarının esnek ve dönüşümlü çalışmasına son verilmiş, buna binaen kentimizde de çalışma saatleri 09:00- 18:00 olarak belirlendi. Ancak ilan edilen yeni normalleşme döneminin ardından virüsün mutasyona uğraması ve bulaş hızı daha yüksek olan mutant virüs nedeniyle hızla artan günlük vaka ve ağır hasta sayılarıyla beraber ölümlerin de yaşandığını görmekteyiz. Tüm bu gelişmelerle beraber Sağlık Bakanlığı tarafından son kabine toplantısı sonrası açıklanan verilerde Çanakkale yüz binde `348,81` oranla çok yüksek riskli grup (kırmızı) içerisinde yer alması bizler açısından malumun ilanı olmuştur" dedi.
"Büro emekçilerinin vaka oranı birçok meslek grubunu geçti"
"İş Sağlığı ve Güvenliği Meclisinin yayımladığı raporlarda Covid-19 kaynaklı ölümlerde büro emekçilerinin oranının birçok meslek grubunu geçtiğini öğrenmiş olduk" ifadelerini kullanan Gel; "Tablonun böyle olması da hiçbir büro emekçisi açısından şaşırtıcı değildi çünkü işten çıkarmaların sürmesi, kısa çalışma gibi uygulamalar nedeniyle özellikle İŞKUR`da ciddi yığılmalar yaşandığını biliyoruz. Yine bu dönemde kapanan işyerleri dolayısıyla işverenler sigorta prim borçlarını, vergilerini ödeyemediler. 4 buçuk milyon gencin KYK borcu nedeniyle vergi dairelerine yaptığı başvurular oldu. Bununla beraber yapılandırmalar dolayısıyla vezne alışverişinin çok yüksek olduğu günlerden geçtik. Bu yoğunluk nedeniyle büro emekçileri salgından çok olumsuz etkilendi ve yurt çapında çok sayıda büro emekçisi arkadaşımızı kaybettik. Yerelde ise Covid`in en yoğun yaşandığı kentlerden birinde yaşamamıza rağmen çalışma hayatının pandemi yaşanmıyormuşçasına normal olarak devam ettiğini, halkın her gün akın ettiği işyerlerimizde yeni vakaların çıktığını, servislerin kapatıldığını gerek basından gerek bizzat kurum çalışanı arkadaşlarımızdan öğreniyoruz" dedi.
"Kamuda tedbirler yeniden alınmalı"
Esnek çalışmanın gündeme gelmemesini eleştiren Gel; "Vakaların bu kadar artmadan kamuda yapılan dönüşümlü çalışmanın ve 10.00-16.00 saatleri arası mesai uygulamasının vakalar bu kadar yüksekken gündemde olmamasını anlamakta güçlük çekiyoruz. Etkin ve sağlıklı bir kamu hizmetinin sağlanması için gerekli tedbirlerin zaman kaybedilmeden alınması gerektiğini düşünüyor ve öncelikle, - Salgın süreci boyunca hizmet binalarında kalabalık ortamların oluşmasını önlemek için dönüşümlü çalışmanın tüm birimlerde uygulanması, ihtiyacı karşılayacak asgari seviyede personel bulundurulması, - Uzaktan eğitim nedeniyle dönüşümlü ebeveyn izninin kamuda uygulanmasıyla ilgili tedbirlerinin alınmasını. - Aşılamanın zaman geçmeden tüm kamu personeline uygulanmasını uygulamalarının hayata geçirilmesini talep ediyoruz" dedi.
(Eren Aşnaz)