havadurum

Kamu avukatları imtiyaz değil, itibar istiyor!

561
Çanakkale Barosu, kamu avukatlarının özlük haklarının düzenlenmesine ilişkin olarak, ülke genelinde birçok Baro ile eşzamanlı olarak basın açıklamasında bulundu. Adliye önünde avukatlar adına açıklamayı Av. Ali Aydın Çalıdağ yaptı. Açıklamaya Çanakkale Baro Başkanı Av. Hande Keskin ve çok sayı da avukat da katıldı. Çalıdağ burada yaptığı açıklamada, "Kamuda çalışan meslektaşlarımız imtiyaz değil itibar istemektedir. Kamuda çalışan meslektaşlarımızın ek göstergeleri 5400 ek gösterge rakamında yükseltilmeli, özel hizmet tazminatı ve ek ödeme oranları artırılmalı, 659 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye 20 bin gösterge rakamı üzerinden ödenecek bir ek tazminat maddesi eklenmeli, emekli olacak meslektaşlarımızın hakları da gözetilerek 20 bin gösterge rakamı üzerinden ödenecek ek ödemenin Emekli Sandığı Kanunu`na eklenmeli, vekalet ücretinin tamamı Avukatlık Kanunu gereğince avukata ait olmalı ve tavan uygulamasına son verilmelidir" dedi. 
 
"Kamuda çalışan avukatlar hazineye yük değildir"
Av. Çalıdağ verilen sözlere karşılık olarak kamuda çalışan avukatlarında sözü olduğunu belirterek, "17 yıl önce hakim ve savcılarla aynı mali haklara sahip olan kamu avukatları gelinen noktada eğitim düzeyinin daha yüksek olduğu mahkeme yazı işleri müdürü, eğitim düzeyinin eşit olduğu hakim ve savcı maaşından çok daha düşük bir maaş karşılığında, yüksek mesleki sorumluluk ve ağır iş yükü altında çalışır hale gelmiştir. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ`ın da belirttiği gibi kamuda çalışan meslektaşlarımızın hazineye katkısı talep ettikleri iyileştirmenin kat kat üzerindedir. Kamuda çalışan avukatlar hazineye yük değildir" sözlerine yer verdi.
 
"Tespit edilen sorunlar çözülmedi"
Çalıdağ, yargı paketlerinde kamu avukatlarına yer verilmediğini hatırlatarak, "Kamu Avukatları 1943 yılından bu güne dek 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu`nun "Avukatlık Hizmetleri Sınıfı" kapsamında, cumhuriyet savcıları gibi kamu gücünü temsil etmekte, yargı önünde yürütmenin temsilciliğini yapmakta, davalarda devleti savunup devlet yararını korumak için çalışmakta, idarenin iş ve eylemlerinin hukuka uygun olması ve kamu hizmetlerinin hukuki anlamda güvenirliğinin sağlanması için çaba sarf etmektedir. Bu çabaya karşılık olarak maalesef Cumhurbaşkanı ve. Adalet Bakanlarınca tespit edilen sorunlar çözülmemiş, verilen sözler tutulmamış, kamu avukatlarının mali ve özlük haklarına yönelik bir iyileştirme yapılmamıştır. Verilen sözlerin üzerinden seneler geçmiş, Yargı Reformu kapsamında 6 Yargı Paketi çıkarılmış fakat kamu avukatlarına dair hiçbir düzenleme yapılmamıştır. Önümüzdeki günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulacak olan 7. Yargı Paketinde de kamu avukatlarına yer verilmemiştir" dedi.
 
"Kamuda çalışan meslektaşlarımız imtiyaz değil itibar istemektedir"
Av. Çalıdağ, tüm kamu avukatlarının tek çatı altında toplanması gerektiğini belirterek, "Kamuda çalışan meslektaşlarımızın ana sorunu 7 sene önce Bekir Bozdağ`ın da belirttiği gibi; kamu avukatlarının vekili olduğu idarenin teşkilat yapısına entegre edilmesi, yeknesak bir teşkilat yapısının bulunmamasıdır. Bu sorun ancak tüm kamu avukatlarının tek çatı altında toplanması ve 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu`nda olduğu gibi kendi teşkilat yasalarına sahip olmaları ile çözülebilecektir. Kamuda çalışan meslektaşlarımızın kendi teşkilat kanunları ile tek çatı altında toplanmaları kapsamlı bir mevzuat değişikliği gerektirdiğinden gelinen bu aşamada mali haklarının düzeltilmesi bir nebze olsun yaralarına merhem olacaktır. Kamuda çalışan meslektaşlarımız imtiyaz değil itibar istemektedir" sözlerine yer verdi.
 
"Tavan uygulamasına son verilmelidir"
Avukat Çalıdağ kamu avukatlarının taleplerine ilişkin ise şu sözlere yer verdi, "Bu sebeple öncelikle kamuda çalışan meslektaşlarımızın ek göstergeleri 5400 ek gösterge rakamında yükseltilmeli, özel hizmet tazminatı ve ek ödeme oranları artırılmalı, 659 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye 20 bin gösterge rakamı üzerinden ödenecek bir ek tazminat maddesi eklenmeli, emekli olacak meslektaşlarımızın hakları da gözetilerek 20 bin gösterge rakamı üzerinden ödenecek ek ödemenin Emekli Sandığı Kanunu`na eklenmeli, vekalet ücretinin tamamı Avukatlık Kanunu gereğince avukata ait olmalı ve tavan uygulamasına son verilmelidir. Kamuda görev yapan tüm meslektaşlarımız adına ortak basın açıklaması metnine katılan Barolar olarak verilen sözlerin takipçisi olacağımızı ilan ediyoruz. Başında işçi, işsiz, stajyer, kamuda çalışan unvanlarından hangisi olursa olsun mücadelemizin tüm avukatlar için ortak olduğunu biliyor, mesleğimizin hak ettiği saygınlığı elde edinceye dek çalışmaya devam edeceğimizi beyan ediyoruz."
(Damla Yeltekin) 
 
Paylaş