havadurum

Kalimera Nedir? Yunanca Bir Kelimenin Türkçe Anlamı Nedir?

Kalimera, Yunanca bir selamlaşma sözcüğüdür. Türkçe karşılığı “günaydın” demektir. Peki, bu kelime nereden gelmiş ve nasıl kullanılır? Bu yazıda, kalimera kelimesinin kökeni, anlamı ve kullanımı hakkında bilgi vereceğiz.

1873

Kalimera Kelimesinin Kökeni

Kalimera kelimesi, Yunanca iki sözcüğün birleşmesinden oluşur. Bunlar, “kali” ve “mera” sözcükleridir. “Kali” sözcüğü, “iyi” anlamına gelir. “Mera” sözcüğü ise, “gün” anlamına gelir. Bu iki sözcük bir araya geldiğinde, “iyi gün” anlamına gelen “kalimera” sözcüğü ortaya çıkar.

Kalimera kelimesi, Yunan alfabesi ile şöyle yazılır: Καλημέρα. Yunan alfabesindeki harflerin Latin alfabesindeki karşılıkları şunlardır: K, a, l, i, m, e, r, a. Bu harfleri bir araya getirdiğimizde, “kalimera” sözcüğünü elde ederiz.

Kalimera Kelimesinin Anlamı

Kalimera kelimesinin Türkçe anlamı, “günaydın” demektir. Bu kelime, Yunancada sabahları kullanılan bir selamlaşma sözcüğüdür. Kalimera kelimesini pek çok kişi “merhaba” olarak tanımlar fakat doğrusu “günaydın” demektir. Yunancada “merhaba” demek “Geia sou” kelimesinden gelir.

Kalimera kelimesinin Türkçe karşılığı hakkında bir bilgi kirliliği vardır. Bazen “merhaba” olarak çevrildiği görülür. Ancak Yunancada merhaba kelimesinin karşılığı “Geia sou” dur. Her iki kelime de selamlaşma kelimeleri olarak kullanılsa da çevirinin doğru yapılması gereklidir.

Kalimera Kelimesinin Kullanımı

Kalimera kelimesi, Rum kökenli vatandaşlarımız sayesinde zaman zaman karşılaştığımız Yunanca sözcüklerden biridir. Turistik yörelerde de kelimenin kullanımına rastlanabilir. Yunanistan’a giden vatandaşlarımızın da kelimeyi bilmesinde fayda vardır.

Kalimera kelimesi, sabah saatlerinde karşılaştığımız kişilere söylenir. Öğleden sonra ise, “kalispera” kelimesi kullanılır. “Kalispera” kelimesi de “iyi akşamlar” anlamına gelir. Akşam saatlerinde ise, “kalinihta” kelimesi kullanılır. “Kalinihta” kelimesi de “iyi geceler” anlamına gelir.

Kalimera kelimesine yanıt olarak da yine aynı kelime söylenebilir. Yani, birisi size “kalimera” dediğinde, siz de ona “kalimera” diyebilirsiniz. Böylece, karşılıklı olarak iyi dileklerinizi ifade etmiş olursunuz.

(Haber Merkezi)

Paylaş