havadurum

Kadınların topladığı imzalar meclise gidecek

375
Çanakkale İstanbul Sözleşmesi İnsiyatifi tarafından, İstanbul Sözleşmesi`nin yürürlüğe girmesi ve uygulanması için toplanan bin 190` imza CHP İl Başkanlığı`nda CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan`a teslim edildi. Cumartesi günü saat 12.00`de gerçekleşen toplantıya CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Sibel Erol ve İstanbul Sözleşmesi İnsiyatifi üyeleri katıldı. İlk konuşan CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural; "İstanbul sözleşmesini tekrar gündeme getirmek için toplanmış bulunuyoruz. İstanbul Sözleşmesi`nin gerekliliğini ve önemini Çanakkale`de yapılan imza kampanyasının toplanıp Türkiye Büyük Millet Meclisi`ne taşınmasını sağlamak için buradayız" dedi. 

"Yanınızdayız"
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan toplantıda yaptığı konuşmada; "Bugün önemli bir gün. İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi bize imzalarını teslim edecek. Genel anlamda iktidarın İstanbul Sözleşmesi`nin iptal etmesi, kadın haklarında çok ciddi bir geriye gidiştir. Bu yüzyılda böyle bir şeyin kabul edilmesi mümkün değildir. Şu açık ve nettir ki İstanbul Sözleşmesi gibi ve bunun benzeri sözleşmeleri, kadın, çocuk, insan hakları konusunda geriye giden hiçbir iktidar uzun süre iktidarını koruyamaz. Bundan sonraki insanlığın geleceği bu hakların korunması ve gelişmesi yönüne gidecektir. Bizler bütün dünya daha iyiye giderken maalesef ki bu yapılan iptal eme işlemiyle birlikte gerçekten bir geriye adım atmış durumdayız. Kazanılmış hakların geriye gitmesi söz konusu. Bu ülkede her gün kadın cinayetleri işleniyor. Kadınlar şiddete maruz kalıyor. Kadınları korumak bizim en önemli görevimiz olmalı. Hepimiz bu anlamda kadınlarımızın sonuna kadar yanındayız. Destekçisiyiz. Elimizden ne geliyorsa bütün gövdemizle sizlerin yanında olduğumuzu bir kez daha ifade ediyorum. Bugün burada sizlerle beraber olmaktan çok mutlu olduğumu ifade ediyorum. Bana teslim edilen imzaları, Pazartesi günü mecliste gereken yerlere ileteceğimden emin olabilirsiniz. Bu şekilde bir eylemin devam ettirilmesi çok önemlidir. Zannedersem Türkiye genelinde 1 milyon imzaya yaklaşılıyor. Yanınızdayız" dedi.

"Akın akın imza vermeye gelenler oldu"
Çanakkaleli kadınlar olarak, İstanbul Sözleşmesi`nin tek taraflı feshedildiğini öğrendiklerinde öfke yaşadıklarını belirten Av. İnci İncesağır; "Bir imza kampanyası başlatmak istedik. Akın akın imza vermeye gelenler oldu. Toplum İstanbul Sözleşmesi`nden hoşnut değil algısı oluşturulmaya çalışılıyor. Kısıtlı bir kampanya ile binlere yaklaşan bir imza topladık" dedi.
"Türkiye bu sözleşmeye tekrar taraf olmalıdır"
CHP İl Kadın Kolları Başkanı Sibel Erol ise; "Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile temel haklara ilişkin bu şekilde keyfi müdahale yolunun açılması, hem kadınların yaşam hakkında hem de laik ve demokratik devlet ilkelerine açıkça cephe alma anlamına gelecektir. İstanbul Sözleşmesi uygulanmadığı için kadınlar ve LGBTİ+`lar hayatını kaybediyor. Eziyet edilerek öldürülüyor. Kadın cinayetlerinin üstü örtülmeye çalışılıyor. Türkiye bu sözleşmeye tekrar taraf olmalıdır. Etkin bir şekilde gerekleri uygulanmalıdır" dedi.
(Atakan Alkış)

 

Paylaş