havadurum

Kadınların talebi şiddete karşı bir yasa

Elder-Kadın Danışma Merkezi Başkanı Serap Yaşar, kadınlar için şiddete karşı etkili ve ihtiyaçlara yanıt veren bir yasa istediklerini söyledi. AKP hükümetinin kanunlaştırmaya çalıştığı şiddet yasa tasarısı ile ilgili kaygılarını kamuoyu ile paylaşan Elder-Kadın Danışma Merkezi Başkanı Serap Yaşar, söz konusu tasarının kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırmaktan çok uzakta olduğunu söyledi.

582
Hükümetin kadınlara yönelik şiddetle mücadeleye dair verdiği sözleri tutmadığını belirten Yaşar; “Hükümet tasarıyı Meclisten geri çekmeli veya Adalet Komisyonundan kadın örgütlerinin tüm taleplerini karşılayan bir metnin çıkmasını sağlamalıdır. Kadın örgütleri olarak bu konuda mücadele etmeye devam edeceğimizi bir kez daha duyuruyor, Hükümeti kadınları gözardı eden tutumunu ısrarla sürdürmekten vazgeçmeye ve kadın örgütlerinin yasaya ilişkin taleplerini dikkate almaya davet ediyoruz” dedi.
 
AKP hükümetinin kanunlaştırmaya çalıştığı şiddet yasa tasarısı ile ilgili kaygılarını kamuoyu ile paylaşan Elder-Kadın Danışma Merkezi Başkanı Serap Yaşar, söz konusu tasarının kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırmaktan çok uzakta olduğunu söyledi.
 
Hükümetin kadınlara yönelik şiddetle mücadeleye dair verdiği sözleri tutmadığını belirten Yaşar; “Bilindiği gibi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bir süredir her platformda şiddet yasa tasarısının tanıtımını yapmaktadır. Hükümetin aceleyle kanunlaştırmaya çalıştığı bu yasa tasarısı şiddet mağduru kadınların ihtiyaçlarını karşılamaktan, kadına yönelik şiddeti önlemekten ve ortadan kaldırmaktan çok uzaktır. Yıllardır kadına yönelik erkek şiddetiyle mücadele eden kadın örgütlerinin bu haliyle bu tasarıyı sahiplenmelerinin, desteklemelerinin ve kabul etmelerinin mümkün olmadığı ortadadır. Hükümet, Avrupa Konseyi’nin kadına yönelik şiddet konulu İstanbul Sözleşmesi’nin ilk imzacıları arasında olmakla sürekli övünmekle birlikte, gerek Bakanlık gerek diğer Hükümet yetkilileri tarafından kamuoyuna açıklanan pek çok konu tasarı metninde yer almamaktadır. Hükümet kadınlara yönelik şiddetle mücadeleye dair verdiği sözleri tutmamaktadır. Süreç, Hükümet tarafından açık ve samimi şekilde yürütülmemiştir. Bugün gelinen noktada Hükümet tarafından yasalaşması için TBMM’ye gönderilen metin kadın örgütlerinin taleplerini karşılamamaktadır” dedi.
 
“Tasarı ile 4320 sayılı kanunun kazanımları geri alınıyor”
Hükümetin yasalaşması için Meclis’e gönderdiği tasarı metni ile Bakanlığın Bakanlar Kurulu’na imza için gönderildiğini açıkladığı metin arasında çok ciddi farklar bulunduğunu kaydeden Yaşar; “Tasarının adı ‘Kadın ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunmasına Dair Kanun Tasarısı’ iken ‘Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi’ olarak değiştirilmiş, bir kez daha kadınların hayatının korunması yerine ailenin korunması tercih edilmiştir. Hükümetin bakış açısını yansıtan bu tutum dışında da mevcut tasarıda ciddi pek çok sorun bulunmaktadır.Tasarının temel ilkelere ilişkin maddesinden Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere yapılan atıf ve şiddet mağdurlarına ilişkin verilecek destek ve hizmetlerin sunumunda temel insan haklarına dayalı, toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı, sosyal devlet ilkesine uygun, adil, etkili ve süratli bir usûl izleneceği ilkesi çıkarılmıştır. Ayrıca ev içi şiddet, kadına yönelik şiddet, toplumsal cinsiyet tanımları da tasarının dışında bırakılmıştır. Bu ilkelerden ödün verilerek, kadın erkek eşitliği ve fiili eşitlik kavramlarından korkularak kadına yönelik şiddetle mücadele edilmesi mümkün değildir” diye konuştu.
 
“Gerçek bir yasa istiyoruz”
Hükümet tarafından prestij malzemesi olarak kullanılan bir yasa değil ihtiyacı karşılayan, etkili ve gerçek bir yasa istediklerini kaydeden Yaşar; “Hükümet tasarıyı Meclisten geri çekmeli veya Adalet Komisyonundan kadın örgütlerinin tüm taleplerini karşılayan  bir metnin çıkmasını sağlamalıdır. Kadın örgütleri olarak bu konuda mücadele etmeye devam edeceğimizi bir kez daha duyuruyor, Hükümeti kadınları gözardı eden tutumunu ısrarla sürdürmekten vazgeçmeye ve kadın örgütlerinin yasaya ilişkin taleplerini dikkate almaya davet ediyoruz” dedi.
Paylaş