Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türkiye`deki Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı`nın verildiği 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü çeşitli etkinliklerle kutlandı. Siyasi parti ve kadın derneklerinin düzenlediği etkinlikler başta olmak üzere, kadınların siyasi hayattaki varlığının önemi gün boyu vurgulandı. CHP Kadın Kolları 81 ilde eş zamanlı basın toplantısı düzenlerken, Türk Kadınları Birliği`nin çağrısıyla CHP, İYİ Partiparti ve demokratik kitle örgütleri, Cumhuriyet Meydanı`nda tören düzenledi. CHP İl Binasında yapılan açıklamada konuşan CHP Kadın Kolları Başkanı Av. Sibel Erol, "Türkiye`de kadınlar siyasette yeterince temsil edilmiyor. Cumhuriyet Halk Partisi olarak tüzüğümüzde de kritik eşik olan yüzde 33 cinsiyet kotasını hayata geçirdik. Elbette asıl hedefimiz tam eşitliktir" ifadelerine yer verdi. Cumhuriyet Meydanı`nda gerçekleşen törende ise Türk Kadınlar Birliği Derneği Çanakkale Şube Başkanı Meral Ulucan, "Cumhuriyetin kadın haklarında sağladığı kazanımları korumak ve Türkiye` de yaşayan kadınları sosyal, siyasal ve ekonomik alanlarda eşitliği sağlamaktır" sözlerine yer verirken; Baro Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Gizem Pekince, "Kadının özgür ve eşit bir birey olduğunun kabul edilmesi kadının insan haklarının ihlalini ortadan kaldıracaktır" dedi.
CHP`li Erol, "İlerlemek bir yana 129`uncu sıraya geriledik"
CHP Kadın Kolları 81 ilde eş zamanlı basın açıklamasında bulundu. CHP İl Binasında gerçekleşen açıklamaya basın açıklamasına, Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, eski Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan, CHP Gençlik Kolları Başkanı Tuğberk Güzel, çok sayıda partili katıldı. CHP Kadın Kolları Başkanı Av. Sibel Erol, "1936 yılında yapılan ara seçimle birlikte, kadın milletvekili sayımız 18`e çıktı. Böylece Meclis`teki kadın milletvekili oranımız yüzde 4,6 oldu. Bu oranla parlamentoda kadın temsilinde dünyada ikinci sırada yer aldık. Aradan geçen 88 yıla rağmen; ilerlemek bir yana 129`uncu sıraya geriledik. Örneğin bu oran, 2011 yılında kadınların seçme ve seçilme hakkını kazandığı Suudi Arabistan`da yüzde 20, 2006`da aynı hakkın tanındığı Birleşik Arap Emirlikleri`nde ise yüzde 22,5`tur. Türkiye`de kadınlar siyasette yeterince temsil edilmiyor. Cumhuriyet Halk Partisi olarak tüzüğümüzde de kritik eşik olan yüzde 33 cinsiyet kotasını hayata geçirdik. Elbette asıl hedefimiz tam eşitliktir" sözlerine yer verdi.
"İstanbul Sözleşmesi`ni yeniden yürürlüğe koyacağız"
Erol sözlerini şu şekilde sürdürdü, "Biz yaşam hakkımızı gasp eden bu hukuksuz kararı asla tanımadık ve tanımayacağız. İstanbul Sözleşmesi`nin hükümleri artık iç hukukumuzun bir parçasıdır. İktidardan tek talebimiz var: Yasalara dokunma, uygula. Zaten en geç 6 ay sonra iktidara gelip, ilk 24 saat içerisinde İstanbul Sözleşmesi`ni yeniden yürürlüğe koyacağız. Hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği bir Türkiye`yi hep birlikte inşa edeceğiz. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için bütüncül politikaları hızla uygulamaya koyacağız."
"CHP kadını güçlendirmek için 3 projeye imza attı"
Kadını güçlendirecek üç önemli projeye imza attıklarını dile getiren Erol, "İlki; iki yıl önce bugün İstanbul Sözleşmesi`nin bir maddesini hayata geçiren YAŞAMHAK projemizdir. Bilindiği gibi; 444 82 85 numaralı alo şiddet hattımız üzerinden, şiddet mağduru kadın ve çocuklara 7/24 ücretsiz hukuki ve psikolojik destek hizmeti sunuyoruz. İkincisi; yoksulluğu bitirecek olan Aile Destekleri Sigortası projesi asgari ücret ve altında geliri olan ya da hiç geliri olmayan tüm hanelerin hayatına dokunacağız. Yoksulluğu yöneten AKP zihniyetine inat, bizler yoksulluğu bitiren olacağız. Üçüncüsü; Kadın İstihdamı projemisi ile aile içi bakım hizmetlerini kadınların omzuna yükleyen ve kadını istihdam dışına iten bu düzeni değiştirmek için adım attık. İktidarımızda, 5 yılda 6 milyon kişiye istihdam yaratacağız ve bunun 4 milyonu kadınlardan oluşacak" diye belirtti.
Cumhuriyet Meydanı`nda tören düzenlendi
Türk Kadınları Birliği`nin çağrısıyla CHP, İYİ Parti ve demokratik kitle örgütleri, Cumhuriyet Meydanı`nda bulunan Atatürk Anıtına çelenk sundu. Bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı`nın okunduğu etkinliğe, Belediye Başkan Vekili Didem Güner, Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, Baro Başkanı Av. Hande Keskin, Kent Konseyi Başkanı Av. Ali Aydın Çalıdağ, CHP Kadın Kolları Başkanı Av. Sibel Erol katılım gösterdi Burada konuşan Türk Kadınlar Birliği Derneği Çanakkale Şube Başkanı Meral Ulucan, "Bu hakları bize kazandıran Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk` şükranlarımızı sunuyoruz. Mustafa Kemal Atatürk ve Latife Hanımın öneri ile 1924 yılında Nezihe Muhiddin, Latife Bekir (Çeyrekbaşı)ve Sabiha Zekeriye(Sertel) önderliğinde kurulan Türk Kadınlar Birliği, cumhuriyet tarihinin ilk ve çok uzun yıllar tek örgütlü kadın gücü olmuş, başta seçme ve seçilme hakları olmak üzere, yasal hakların elde edilmesi için demokratik birçok mücadelenin içinde ve önderi olmuştur" dedi.
"Amacımız, sosyal, siyasal ve ekonomik alanlarda eşitliği sağlamaktır"
Ulucan, kadınların siyasette daha aktif olması ve haklarına sahip çıkması gerektiğine dikkat çekerek, "Derneğimizin İlk Genel Başkanı Nezihe Muhiddin başlattıkları mücadeleyi; `Biz kadınlar, toplumsal ve siyasal yaşamda hak ettiğimiz yeri almalıyız. Önce, kadınlarımızı bilinçlendirmeli ve eğitmeliyiz, onlara daha fazla şey istemelerini ve bunlara nasıl ulaşacaklarını anlatmalıyız. Amacımız Türkiye`de kadın ve erkeğin, toplumsal, ekonomik ve siyasal eşitliğidir.` sözleri ile özetlemiştir. Amacımız; Mustafa Kemal Atatürk` ün ilke ve devrimlerini, Cumhuriyetin kadın haklarında sağladığı kazanımları korumak ve Türkiye` de yaşayan kadınları sosyal, siyasal ve ekonomik alanlarda eşitliği sağlamaktır. Kadının önündeki engelleri kaldırma konusunda çalışmalar yapmaktır. Bu gün kadın hakları günüdür. Hepimizin geçmişte verilen mücadeleye sahip çıkıp, geleceği kurmanın sorumluluğunu taşıdığımız gündür" sözlerine yer verdi.
Av. Pekince, "Bugün hala kadınların "eşit yurttaş" olamadıkları açıktır"
Cumhuriyet Meydanı`nda açıklamada bulunan bir diğer isim olan Baro Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Gizem Pekince, "Gerek kadın milletvekili sayısı gerekse kadın bakan sayısına baktığımızda; Türkiye Büyük Millet Meclisi`ndeki 580 milletvekilinden 101`nin, 17 bakandan ise sadece 1`inin kadın olduğunu görüyoruz ki bu bize Meclisteki kadın temsil oranının sadece yüzde 17,41` de kaldığı gerçeğini göstermektedir. Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesini kutladığımız bugün, maalesef kadının en temel insan hakkı olan yaşam hakkının elinden alındığı bir süreci yaşamaktayız. Cumhuriyetle birlikte kadının erkekle eşit bir yurttaş olması yönünde önemli adımlar atılmış ve bu yönde yasal düzenlemeler yapılmışsa da; bugün hala kadınların "eşit yurttaş" olamadıkları açıktır" sözlerine yer verdi.
"Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması devletin sorumluluğunda"
Av. Pekince, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması devletin sorumluluğunda olduğunu hatırlatarak, Kadının özgür ve eşit bir birey olduğunun kabul edilmesi kadının insan haklarının ihlalini ortadan kaldıracaktır. Bunun için de devletin, başta eğitim olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarıyla birlikte koordineli ve samimi olarak toplumda kadına bakış açısını değiştirecek, zihniyet dönüşümünü yapacak politikalar üretmesi ve uygulamaya koyması zorunludur. Kız çocuklarının kesintisiz laik eğitim alması, kadın istihdamını arttıracak politikalar üretilmesi, erken yaşta evlenmelerle etkin mücadele edilmesi, kadına yönelik şiddet ve istismarın önüne geçilmesi gibi kadın-erkek eşitliğini sağlamaya yönelik adımlar hızla atılmalıdır" diye konuştu.
(Damla Yeltekin)