"Kadınlar "hayır' dedi mi "hayır'dır..."

948

 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeni ile CHP İl ve Merkez İlçe Kadın Kolları tarafından düzenlenen kadın buluşması, Ayvacık’ta meydana gelen depremden etkilenen köylü kadınların katılımı ile gerçekleştirildi. Balıkçı Yaşar restoranda gerçekleştirilen buluşmaya CHP Eskişehir Milletvekili ve PM Üyesi Prof. Dr. Gaye Usluer ile CHP Tekirdağ Milletvekili ve PM Üyesi Dr. Candan Yüceer, CHP Çanakkale Milletvekilleri Avukat Muharrem Erkek ve Bülent Öz, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile eşi Hale Gökhan, CHP İl Başkanı Nejat Önder, CHP Merkez İlçe Başkanı Dr. Celal Karakaş, partililer ve davetliler katıldı. Toplantıda açılış konuşmalarını CHP İl Kadın Kolları Başkanı Nurcan Bingöl ve CHP Merkez İlçe Kadın Kolları Başkanı Ümmühan Erdem yaptı. Açılış konuşmalarının ardından söz alan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan;  “Öncelikle bu toplantının yapılış amacı, Dünya Emekçi Kadınlar Gününün devamı mahiyetinde hafta sonu herkes gelebilsin diye düşünüldü ve böyle bir toplantı düzenledik. Ben bu vesile ile tüm kadınların Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutluyorum. Ayvacık’ın köylerinde bir seri deprem yaşadık. İnsanların evleri maalesef yıkıldı. Ben bir kez daha oradaki insanlara, buraya gelmiş olan kadınlarımızın vesilesi ile geçmiş olsun dileklerimi ifade ediyorum. Her zaman yanlarındayız. Bir ihtiyaçları olduğu zaman elimizden geleni yapacağımızı da ifade etmek istiyorum” dedi.

 
“Ülkenin bağımsızlığı için mücadele eden kadınlarımız var”
Konuşmasına 16 Nisan’da yapılacak olan Anayasa referandumuna değinerek devam eden Gökhan; “Bugünlerde çok önemli bir süreci yaşıyoruz. Yani bir referandum sürecini yaşıyoruz. Burada dikkat ettiğim bir şey var. Bu referandumda her zaman olduğu gibi kadınlar mücadele ediyor. Görüyorsunuz, duyuyorsunuz, kadın örgütleri yoğun bir çaba içerisinde. Kadınlar ev ev geziyorlar, toplantı yapıyorlar, örgütleniyorlar ve burada bir mücadele içerisindeler. Özellikle son yılarda kadınlar daha fazla duyarlılık gösteriyorlar. Çünkü şunu hissediyorlar, toplum iyiye gitmiyor. Bir sıkıntı var. Burada bir sıkıntı olduğu noktasında kadınlar hem fikir. Dolayısı ile referandumu da, Anayasa değişikliğini de dikkat ile izliyorlar. Çünkü bu ülkenin kuruluşunda kadın her zaman ön planda idi. Evet savaşan erkek, ama onun arkasında ona güç olan, destek ve bu bağlamda gözünü kırpmadan düşmanla savaşan, bu ülkenin bağımsızlığı için mücadele eden kadınlarımız var.   Kadınlar bu konuda hem eziyetini çekiyorlar, aynı zamanda da sıkıntılı durumlarını dikkate almadan mücadelenin içerisinde yer alıyorlar. Şimdi de öyle. Erkeklerin bir kısmı sütre gerisinde iken kadınlar hep önde. Onlar dirayet ile kendi mücadelelerini ve toplumun mücadelesini vermeye çalışıyorlar. Neden? Çünkü kadın toplumun varlığını yaratan ve onu korumayı hedeflemiştir. Dolayısı ile kadınların mücadelesini önemsiyorum ve her birini ayrı ayrı kutluyorum” dedi. 
 
“Kadının ‘hayır’ı çok önemlidir”
Referandumun bir siyasi parti seçimi olmadığını vurgulayan Başkan Gökhan; “Burada elbette şunu söylemek durumundayız. Bu bir referandum, seçim değil. Burada siyasi partiyi temsil etmeyeceğiz. Yani bir Anayasa değişikliğini oylayacağız. Bu Anayasa değişikliği uygundur mu, yoksa bu Anayasa değişikliği bu ülkenin selameti için uygun değildir mi diyeceğiz. Ben şuna inanıyorum, kadınlarımız erkeklerden daha dikkatli izliyorlar, dinliyorlar, okuyorlar. Son tahlilde bu ülkenin kadınlarının ‘hayır’ diyeceğine inanıyorum. ‘Hayır’ diyecekler. Kadının ‘hayır’ı çok önemlidir. Çünkü kadın bir kere hayır dedi mi geri döndüremezsiniz. Hiçbir pazarlığa gelmez, idealini, ideolojisini satmaz, dün dediğinin bugün tersini söylemez. Kadın hayır dedi mi hayırdır. Onu için kadınlarımıza sonuna kadar güveniyorum” dedi.
 
“Biz sizin gibi aldanmayız”
Referandumda kadınların kandırılamayacağını ve tüm kadınların “hayır” oyu vereceğine inandığını ifade eden Başkan Gökhan; “Özellikle Ayvacık ve diğer ilçelerden gelen kadınlarımızı geçmiş seçimlerden de tanıyorum. Dolayısı ile yalanlara kanmayacaklar. Evet çıkarsa, terör bitecek deniyor, Allah Allah, nasıl olacak? Bir anlatın da biz de bilelim. Madem bu terör bitecekse, bugün elini tutan mı var? Ekonomi düzelecekmiş, Allah Allah, nasıl olacak? Özellikle kırsaldan gelen kadınlarımıza söylemek istiyorum, nasıl olacak da kırsaldaki sıkıntılar bitecek? Bir sihirli değnekle mi olacak? Bütün bunlar kandırmaca. Bazen ailelerde olur, erkeklerin bazı huyları olur, karılarını kandırmaya teşebbüs ederler. Kadınlar bunu asla affetmez. Kandırılmaktan hoşlanmaz ve çok büyük tepki verir. Bu hükümet ne dedi? Ben kandırıldım dediler. Şimdi bizleri kandırmaya çalışıyorlar, ama biz kanmayız. Kandırılmak istemiyoruz, kandıramayacaksınız. Biz sizin gibi aldanmayız, bizi hiç kimse kandıramaz. Kandıranı affetmeyiz. Siz de kandırılmayacaksınız, onun için hayır diyeceksiniz” dedi. 
 
“Güneşli günler göreceğiz”
Buluşmada konuşan CHP Çanakkale Milletvekili Avukat Muharrem Erkek, Atatürk’ün bir sözünü hatırlatarak; “Bu 16 Nisan’da yapılacak olan referandum seçimi, saray mı, meclis mi seçimi olacak. Bu millet 100 yıl önce saraydan egemenliğini aldı ve meclise verdi. 16 Nisan’da bunu geri döndürmek istiyorlar. Mustafa Kemal Atatürk’ün sözleri ile bitiriyorum. Şöyle demiş Atatürk: ‘Milletin saltanat ve hakimiyet makamı yalnızca TBMM’dir. Bu hakimiyet makamının hükümetine, TBMM hükümeti denir. Bundan başka bir saltanat makamı, hükümet yoktur ve olamaz’. Cumhuriyeti Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları kurdu, ama Cumhuriyet cesur, özgür, aydın kadınların omuzlarında yükselecektir. Bunu asla unutmayın. Şuna inanın, ülkemizde çok güzel günler gelecek, güzel günler, güneşli günler göreceğiz diyorum” dedi.
 
“Kadınlarımız sayesinde ‘hayır’lı günler doğacak”
Anayasa referandumunu kadınların belirleyeceğini ifade eden CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz; “Ulusal Kurtuluş mücadelesi yıllarında, milli mücadele yıllarında kadınlarımız cephelerde Türk ordusuna Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte işgal kuvvetlerini, düşmanları bu yurttan kovdu ve Cumhuriyetle birlikte milletin egemenliğini sağladı. Bundan sonraki sürçte de kadınlarımız sayesinde Cumhuriyetimiz yükselecek, milli egemenlik tesis edilecek. 16 Nisan’da da kadınlarımız sayesinde ‘hayır’lı günler doğacak” dedi. 
 
“Hepimiz hayır demeliyiz”
Buluşmada konuşan CHP İl Başkanı Nejat Önder ise; “Kadın ana, kadın eş, kadın bacı, hayatın her alanında başarının mihenk taşları. Halk oylaması 16 Nisan’da. Dolayısı ile bizler Namık Kemal’in uğruna ömrünü feda ettiği millet aşkına, Gelibolu Yarımadası’nda yatan ve Cumhuriyetin ön sözünü yazan şehitler aşkına, Atatürk aşkına hepimiz hayır demeliyiz” dedi.  
 
“Hepimizin yüreği aynı şey için çarpıyor”
Önder’in ardından buluşmaya konuk olarak katılan CHP Tekirdağ Milletvekili ve PM Üyesi Dr. Candan Yüceer söz aldı. Deprem nedeni ile etkilenen köylülere geçmiş olsun dileklerini belirterek sözlerine başlayan Yüceer; “Çanakkale’de doğmadım, ama hepimizin yüreği aynı şey için çarpıyor. O da aydınlık bir Türkiye’dir. Çanakkale Şubat ayından beri üst üste acılar yaşadı, 500’e yakın ev depremde hasar gördü. 2 bin insanımız mağdur oldu. Onlar haklı olarak bu ülkenin vergisini veren yurttaşları olarak devletin el uzatmasını beklediler. Devlet bizi bu kış gününde açta, açıkta bırakmaz dediler. Ama maalesef beklentilerini bulamadılar. Maalesef devlet onlara bir konteynere üç aileyi tıkıştırmayı buldu. Ama ne mutlu bize ki o günden bu güne CHP ve belediye başkanlarımız o bölgeye aktı, katkı sunmaya çalıştılar” dedi. 
 
“Teslim olmayacağız”
Konuşmasında Anayasa referandumuna değinen Yüceer, AKP’lilerin “hayır” diyecek olan namuslu insanlara terörist ithamında bulunduğunu ifade ederek; “Bizler Cumhuriyet’i, eşitliği tercih ediyoruz. Bizler ortak akılı tercih ediyoruz. Bizler sarayın memurları değil, halkın temsilcileriyiz. Ama onlar istiyorlar ki aklımızı, irademizi ipotek altına verelim. Verenlerin halini 15 Temmuz’da gördük. Kendi halkını, kendi meclisini bombaladı. Biz Cumhuriyet’in çocukları, ülkenin eşit yurttaşlarıyız. Kula kulluk edene yazıklar olsun, bunu isteyenlere de yazıklar olsun, biz buna teslim olmayacağız. Kadınlar bir güçlerinin farkına varsalar karşılarında kimse duramaz. Önümüze koydukları teklifte 80 milyonun vekaletini tek bir kişiye vermekten söz ediyorlar. Böyle bir şey mümkün mü? Bu çağda olur mu? Bana teslim etseniz ben de kötüye meyil ederim. 80 milyon elinde ve hesap soran yok.  Şimdi demokrasi özgürlük ve toplumsal barış var. Biz bunu seçeceğiz. Hayır diyenlere terörist bile dediler. Bana, benim anama, babama, bugüne kadar vergisini ödemiş, harama el uzatmamış, namusuyla çalışmış kişilere terörist dediler. Siz kimsiniz? Terör örgütleriyle iş birliği yapanları arıyorlarsa dönüp aynaya baksınlar, en iyi örnek ordadır” dedi. 
 
“8 Mart dayanışma günüdür”
Buluşmada son olarak söz alan CHP Eskişehir Milletvekili ve PM Üyesi Prof. Dr. Gaye Usluer, Ayvacık’ta meydana gelen deprem nedeni ile geçmiş olsun dileklerini iletti. Usluer konuşmasında; “8 Mart birkaç gün önce dünyanın her yerinde hatırlandı. Kutlandı demiyorum. 8 Mart aslında bir kutlama günü değil. 8 Mart, bundan tam 160 yıl önce ABD’de eşit işe eşit ücret istiyoruz diyen kadınların bir tekstil fabrikasına kapatılması, çıkarılan yangında 129 kadının ölmesi ve ardından on binlerce kadının onların cenazelerinin arkasından yürüdüğü gündür.  O nedenle 8 Mat günü danışma için, kadınların ancak dayanışarak, birbirlerine sahip çıkarak ve sahip olduklarından vaz geçmeyerek güçlü olduklarını bilerek 8 Martları unutmayacağız. Yine 8 Mart’ta Türkiye’de farklı farklı manzaralar gördük. Kimileri dedi ki kadın evin süsüdür, kadın evin püsüdür, erkek de böcektir. Var mı böyle bir şey, hayır diyoruz. 8 Mart günü Ankara’da 22’inci büyük kadın kurultayı için Bursa’dan Türk Metal’in emekçi kadınları otobüsler ile yola çıktılar ve bir otobüs devrildi. Bu kaderin bir cilvesi, ama bu 8 Mart’ın daha çok emek, daha çok emeğe sahip çıkmak ve daha çok dayanışma günü olduğunu bir kez daha hatırladık. 8 Mart’ta kaybettiğimiz o 7 emekçi kadını da buradan saygı ile anıyorum” ifadelerini kullandı.  Konuşmaların ardından Türk bayrakları eşliğinde hep birlikte söylenen İzmir Marşı ile buluşma sona erdi.
(Burhan Mert Balcı)
Paylaş