havadurum

Kadınlar dans ederek ayaklandı

Dünyanın dört bir yanında insanlık dışı muamelelere maruz kalan kadınlar tarafından başlatılan uluslar arası kampanya “1 Billion Rising” 1 Milyar Ayaklanma Kampanyası çerçevesinde kadına yönelik şiddete dikkat çekildi. Çanakkale’de Sevgililer Günü nedeniyle sokağa dökülen kadınlar, ilginç bir eyleme imza attılar. Kordonboyunda bir araya gelen kadınlar müzik eşliğinde dans edip “Kadına Şiddete Hayır” mesajı verdi.

1168
Sevgini Kat, tepsini kap gel
Kent merkezinde dans ederek kadına yönelik şiddete karşı tepki gösteren kadınlar, “Sevgini Kat, tepsini Kap Gel” etkinliğine katıldı. Sevgililer Günü’nde “Kadına Şiddete Hayır” diyen ve evlerinde yaptıkları hamur işlerini, Prof. Türkan Saylan Tesisleri’ne getiren kentli kadınlar Kent Gönüllüleri adına Rebiye Ünüvar tarafından yapılan sunum eşliğinde şiddetin Türkiye’deki yansıması ve şiddete karşı alınacak önlemler hakkında bilgi aldılar.
 
 
 
 
Dünyanın dört bir yanında insanlık dışı muamelelere maruz kalan kadınlar tarafından başlatılan uluslar arası kampanya “1 Billion Rising” 1 Milyar Ayaklanma Kampanyası çerçevesinde kadına yönelik şiddete dikkat çekmek, farkındalık yaratmak için Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından 14 Şubat Sevgililer Günü’nde Çanakkale’de organize edilen etkinlik nedeniyle Kordon Boyu Çağlar Kaynak Basketbol Sahası’nda toplanan kadınlar dans eğitmeni Güliz Lüleci eşliğinde dans etti.
 
 
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve eşi Hale Gökhan’ın da destek verdiği gösteride konuşan Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Sevgi Uluşal barışın kenti Çanakkale`de yaşamanın ve kadın olmanın ayrıcalık olduğunu ifade etti. Uluşal:"Bugüne kadar kadına yönelik şiddete dikkat çekmek, farkındalık yaratmak için toplantılar, yürüyüşler paneller ve mitingler düzenledik. Bugün hiç yapmadığımız bir şeyi yapalım dedik. Hep beraber dünyadaki 1 milyar kadın ile beraber 185 ülkeyle birlikte kadına şiddete hayır demek için dans edelim dedik. Bugün 1 milyar kadın ayağa kalkıyor" dedi.
 
 
Çanakkale Belediye Başkanı CHP`li Ülgür Gökhan ise kadına şiddetin hoş görülemeyeceğini belirterek; “Kadınlar bizim yarınlarımız. Kadına şiddet uygulamanın insani bir tarafı yoktur. Çanakkale çağdaş bir kent olarak yaptığı bu etkinlikle de hem Türkiye’ye hem de dünyaya örnek olacaktır. Çanakkale kadınların en özgür olduğu kentlerden biridir ve bu kentte kadınlarımız esenlik ve güvenlik içinde yaşamaktadır” diye konuştu.
 
 
 
Kadın dayanışması ile “şiddete hayır”
14 Şubat Sevgililer Günü’nde Kordon Boyu’nda bir araya gelen kadınlar dans ederek Türkiye’de ve dünyada kadına şiddete artık son verilmesi için çağrıda bulundular.
 
Çanakkale’de yaşayan kadınlar şiddetin son bulması için en anlamlı gün olan 14 Şubat Sevgililer Günü’nde birlik ve beraberlik içinde şiddetin son bulması için dans ederek kadın-erkek ayrımının bitmesi için erkeklere mesaj yolladılar.
 
 
Solmaz Lüleci:
“Ben 72 yaşındayım. Selanik göçmeniyim. Atatürkçüyüm. Hiçbir zaman ne ailemden, ne de eşimden şiddet gördüm. Bir kadın olarak hiçbir zaman da şiddette meal vermedim ve kimseye boyun eğmedim. Çanakkale’de yaşadığımız için bizler aslında gerçekten çok şanslıyız. Batı ili olduğu için şiddet yok denecek kadar az. Bugün buraya birlik ve beraberlik için dayanışma içinde olmak için geldim. Bu dünyada kardeşçe ve barış içinde yaşamak istiyoruz.”
 
 
Deniz Tekindor
“Bugün 14 Şubat Sevgililer Günü olması nedeniyle etkinlik ayrıca anlam kazandı. Kadına şiddete dikkati çekmek için bugün buradayız. Pankart açmak yerine bu kez dans ederek mesaj vermeyi tercih ettik. Bu bir anlamda toplumda farkındalık yaratmaktır. Ben hayatımda hiç şiddet görmedim. Bunu da Çanakkale gibi bir kentte yaşamama bağlıyorum. Çanakkale kadınların kendini özgür hissettiği bir şehir.”
 
 
Emel Yelkenci:
“Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak bu sene kadına şiddete hayır demek ve konuya dikkat çekmek için farklı bir etkinlik düzenledik. Şiddetsiz barış içinde bir dünya istiyoruz.”
 
 
Neriman Urgancı:
“Bugün hem sevinçli, hem de üzgünüz. Sevgililer Günü olması dolayısıyla mutluluk duyarken, ülkemizde şiddet sonlanmadığı için üzgünüz. Amacımız şiddetin son bulması. Bu durumla ilgili kalıcı çözümlerin alınmalı. Kimse kimsenin hayatını elinden almaya kendinde hak görmemelidir.”
 
 
Aytül Özçelik:
“Herkes birbirini sevsin, dünya üzerinde barış egemen olsun. Şiddet uygulanmasın. Erkekler de silkinsinler ve artık bu çağda kendilerine gelsinler ve kadın erkek ayrımı yapılmadan herkes insan muamelesi görsün.”
 
 
 
Sevgini Kat, tepsini kap gel
Çanakkale Belediyesi Kent Gönüllüleri tarafından düzenlenen “Sevgini Kat, tepsini Kap Gel” etkinliği kapsamında Prof.Dr.Türkan Saylan Tesisleri’nde buluşan kadınlar Sevgililer Günü’nde “Kadına Şiddete Hayır” dedi.
 
Çanakkale Belediyesi Kent Gönüllüleri’nin düzenlediği etkinlikte evlerinde yaptıkları hamur işlerini, Prof.Türkan Saylan Tesisleri’ne getiren kentli kadınlar Kent Gönüllüleri adına Rebiye Ünüvar tarafından yapılan sunum eşliğinde şiddetin Türkiye’deki yansıması ve şiddete karşı alınacak önlemler hakkında bilgi aldılar.
 
Etkinliğe katılarak destek veren Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan kadınların en büyük meselelerinden olan cinsel istismar konusuna ve çocuk gelin vakalarına dikkat çekti.
 
Gökhan yaptığı konuşmada: “Kadına karşı yapılan şiddete duyarsız kalmak suç işlemektir. Bu kentte kadınların ekonomik anlamda güçlenmesi ve kapasitelerini artırılması adına her zaman onlara karşı pozitif ayrımcılık yaptık. Şiddetin nedenleri arasında ekonomik özgürlük ile ilgili yoksunluklar gelmektedir. O yüzden kadınlarımızın ekonomik anlamdaki güçlenmelerine destek vermeye devam edeceğiz” dedi.
 
 
“Vicdanlar kanadığında toplumda huzur kalmaz”
İstatistiklere göre şiddetin doğudan batıya gittikçe azaldığına işaret eden Başkan Gökhan Çanakkale’de şiddetin sıfırlanmasının en büyük arzuları olduğunu belirtti. Gökhan barışın kenti Çanakkale’de kadınların en iyi şeyleri hak ettiğini söyleyerek: “Bir toplumda kadın mutsuz olursa, bunun topluma yansıması da olumsuz olur” dedi.
 
Gökhan: “Kadının fiziksel zafiyeti şiddet görmesini gerektirmez. Kadınlarla erkekler eşit olmalı, vicdanlar kanadığında toplumda huzur kalmaz. Bu kentte barış istiyorsak kadınlara destek olmalıyız” dedi.
 
Gökhan konuşmasında cinsel taciz ve istismar nedeniyle Türkiye’de pek rahat bir noktada olmadığını belirterek, istismarlara kulp bulunduğunu ve suçların ise affa uğradığını ifade etti. Cinsel istismar nedeniyle işlenen suçlarda indirim olmaması gerektiğinin altını çizen Gökhan Türkiye’de çocuk gelin olayına da değindi. 13-14 yaşlarında kız çocuklarının kendi rızası olmadan eğitimlerinden koparılarak evlendirilmelerinin hem insanlık suçu, hem de toplumsal suç olduğunu ifade eden Başkan Gökhan: “Türkiye bu ayıptan kurtulmak zorundadır” dedi.
 
Gökhan kadınlara dayanışma ve beraberlik içinde bulunmaları için çağrıda da bulunarak: “Tek bir kadın zayıf ve çaresiz görünebilir. Ama birçok kadının bir araya gelmesi büyük bir güçtür. Önemli olan kadınların haklarını aramasıdır. Çanakkale Belediyesi tüm imkanları ile kadınların emrindedir” diye konuştu.
Paylaş