Kadına şiddete karşı seferberlik...
Kadına karşı taciz, şiddet ve cinayet oranları her geçen yıl artmaya devam ediyor. 2019 yılında 474 kadın cinayete kurban gitmiş bu oranının son 10 yılın en büyük oranı olduğu belirtilmişti. 2020 yılı Ocak ve Şubat aylarında toplam 49 kadın cinayete kurban giderken, pandemi süreci boyunca kadına şiddet şikayetlerinde yüzde 60 artış yaşandığı, yine cinayete kurban giden kadın sayısında büyük artış olduğu açıklandı. Çanakkale Valiliği tarafından yayınlanan ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Genelgesi` ile kentteki tüm kurumlarla beraber kadına şiddete karşı seferberlik başlatıldı. Şiddetin en yaygın biçimlerinden biri olan kadına yönelik şiddetin tüm dünyada olduğu gibi ülkede de mücadele edilmesi gereken önemli bir sorun alanı olarak varlığını sürdürmekte olduğu ifade edilen genelgede; "Kadının ekonomik ve toplumsal yaşamda daha aktif ve üretken olmasının önüne geçtiği gibi toplumun sosyal, kültürel, ekonomik ve politik yönlerden geri kalmasına neden olmaktadır. Kadına yönelik şiddetle mücadele; çok yönlü, bütüncül bir yaklaşımı ve toplumun tüm kesimlerinin ortak ve kararlı mücadelesini gerektirir. Dolayısıyla çalışmaların, disiplinler arası bir yaklaşımla yürütülmesi ve ilgili tüm tarafların önleme, koruma, cezalandırma ve politika boyutuyla sürecin içinde yer alması büyük önem arz etmektedir" denildi.
"Yerel aktörlerin harekete geçirilmesi için genelge yayınlanması faaliyeti yer almıştır"
Gerek "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 3. Ulusal Eylem Planı 2016-2020", gerek yürütülmekte olan "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Eylem Planı (2017-2020)" çerçevesinde, ilgili kurum kuruluşların görev ve sorumlulukları belirlenerek, kentte kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda etkin hizmet sunulmasının hedeflendiği belirtilen genelgede; "Kadına yönelik şiddetle topyekûn mücadele edilmesi, Üçüncü Ulusal Eylem Planı doğrultusunda, uygulamada öne çıkan sorunlar ve çözüm önerileri değerlendirilerek Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı işbirliğinde 2020-2021 yıllarını kapsayan "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Planı" hazırlanmıştır. Koordinasyon Planı, ilgili Bakanlıklar ve Başkanlık tarafından 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü etkinlikleri kapsamında imza altına alınmış olan "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Kurumsal İşbirliği ve Eşgüdümün Artırılmasına Dair Protokol" çerçevesinde yürürlüğe girmiştir. Bahse konu Koordinasyon Planının 3.1.2. No`lu maddesinde kadına yönelik şiddetle mücadelede yerel aktörlerin harekete geçirilmesi için her İl Valiliği tarafından genelge yayınlanması faaliyeti yer almıştır" ifadelerine yer verildi.
"Kurumlar, yerel düzenlemeler çerçevesinde sorumluluklarını yerine getirecektir"
Kentte kadına yönelik şiddetle mücadele alanında çalışan kurum ve kuruluşlar ve ilgili tüm tarafların işbu Valilik Genelgesinde belirlenen esaslar çerçevesinde ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyon, İzleme ve Değerlendirme Komisyonu tarafından alınan kararlar doğrultusunda çalışmalarını sürdürmekle yükümlü oldukları belirtilen genelgede; "Kurumların hizmet sunumları, konunun hassasiyetine dikkat edilerek aşağıdaki temel çalışma ilkeleri doğrultusunda gerçekleştirilir: ‘Güvenlik, Gizlilik, Saygı, Hak Temelli Yaklaşım, Kadının Güçlenmesi` bahsi geçen yasal dayanaklar ve ilgili politika dokümanları temelinde ve belirtilen çalışma ilkeleri doğrultusunda, şiddetin önlenmesi ile şiddet mağdurlarının korunması sürecinde hizmet sunan kurum ve kuruluşlar, ilgili mevzuat ile ulusal ve yerel düzenlemeler çerçevesinde aşağıda yer alan sorumluluklarını yerine getirecektir" denildi.
(Eren Aşnaz)