havadurum

"Kadın sorunu evrenseldir"

377

 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü nedeniyle Çanakkale Belediyesi`nin Balıkçı 286`da düzenlediği kahvaltı organizasyonunda belediye çalışanı kadınlar, Çanakkale`nin kadın muhtarları, kadın STK temsilcileri ve Osnabrück`ten gelen kadın heyet bir araya geldi. Düzenlenen toplantıya Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve eşi Hale Gökhan`ın İstanbul`da olmaları nedeniyle katılamadıkları belirtildi.  Konuşmalar öncesinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliği için Ankara`ya giderken Türk Metal Sendikası`nın kadın üyelerini taşıyan yolcu otobüsünün kaza yapması sonucu yaşamını yitiren 7 kadın anısına saygı duruşunda bulunuldu. Toplantıda, Belediye Başkan Vekili Bilge Şimşek ve Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar birer konuşma yaptılar. Belediye Başkan Vekili Bilge Şimşek; "Eminim bugün değerli başkanımız ve sevgili eşleri Hale Hanım şu anda sizlerle birlikte olmayı çok isterdi, ben buna yürekten inanıyorum. Emeğin gerçekten saygı duyulduğu güzel günlere hep birlikte gitmeyi arzu ediyoruz. Bilindiği üzere 1857 yılında dünya emekçi kadınlar günü ilan edildi. 1977 yılından beri ülkemizde kutlanmakta"

"Eşitlik, adalet, özgürlük hep beraber kadınların ve gençlerin arzusuyla gelecek"

"Günümüzde kadınların sesi gittikçe artarak yükselmekte ve ben şuna inanıyorum kadınlar omuz omuza verdiği zaman her zaman her yerde özgür günlere doğru hep birlikte güçlü bir şekilde ilerleyeceğimizi biliyorum. Eşitlik, adalet, özgürlük hep beraber kadınların ve gençlerin arzusuyla gelecek. Bundan sonraki günlerde kadınların sesinin daha çok çıkacağını, hiç bir zaman kesilemeyeceğini yürekten inanıyorum, gününüz kutlu olsun. Kadınların omuz omuza olduğu zaman çok büyük işler başaracağını hepimiz biliyoruz. Yeter ki erkeklere alet olmayalım. Çoğu erkek kadınları kullanarak maalesef çok iyi yerlere geliyorlar. Her platformda geçerli. Ekonomide her zaman erkekler daha önde, kadınlar bastırılıyor. İşten çıkarılma olacağı zaman ilk önce kadınlar çıkarılıyor. Her yerde önce kadınlar öne sürülüyor. Ama bizler birlikte olup el ele kenetlenirsek her zaman dimdik ayakta olmaya devam edeceğiz. Birbirimizi kıskanabiliyoruz bu yapımız-da var ama gerektiğinde birimizin canı yandığında hepimiz el ele olup kenetle-nebiliyoruz. O yüzden sonuna kadar birlikte olmaya devam" dedi. 

"Çanakkale`nin nasıl bir kadın cumhuriyeti olduğunu görüyorum"
Belediye Başkan Vekili Şimşek`in ardından katılımcılara hitap eden Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar; "Ben buradan toplantıya baktığımda Çanakkale`nin nasıl bir kadın cumhuriyeti olduğunu görüyorum. Dünyanın neresinde olursa olsun kadının sorunu evrensel bir sorundur. Sadece Türkiye`de kadınlar sorun yaşamıyor. Dünyayı yöneten insanlara bakın Merkel dışında aklınıza gelen var mı? Türkiye`de 550 milletvekilinin sadece 82`si kadın. 280`e yakın üniversitede sadece 9 rektör kadın. 81 ilin ikisi kadın valiydi biri FETÖ`den içeri alındı. 81 ilde güzide bir tane kadın vali var. Dolayısıyla kadının güçlenmesi, elbette pozitif ayrımcılık adına birşeyler yapılabilir ama biz kadınların kendimizi geliştirerek, eğiterek güçlenip karar mekanizmalarında yer almak için talep ederek yapmak durumundayız. Eğer kadın bugün Türkiye Büyük Millet Meclis`inde yüzde 50 oranında temsil etmiş olsaydı İstanbul Sözleşmesi`nin gerekleri yerine getirilmiş olacaktı. Çanakkale gerçekten şanslı bir şehir. Bunu siyaseten buradayım diye söylemiyorum. Çanakkale`nin yönetimine bakın, bir tane bile kadın Vali Yardımcısı, bir tane bile kadın Rektör Yardımcısı yok ama bu şehirde 4 belediye başkan yardımcısından 3`ü kadın. Ben o kadınlara en üst kademede görev veren sayın belediye başkanımız Ülgür Gökhan ile gurur duyuyorum. Müdürlerimizin neredeyse yüzde 50`si kadın. Çanakkale`deki yerel yönetime sunduğu bu yönetim biçimi anlayışı Çanakkale kadınını sokakta özgürleştiriyor. O yüzden Çanakkale halkı özgür, o yüzden Çanakkale`deki kadınlar sokaklarda özgür dolaşıyor. Çanakkale`deki bütün sivil toplum kuruluşlarının tamamında kadınları görüyorsunuz. Burada bu anlayışı 45 senedir sosyal demokrasi ile yönetilen yönetim anlayışına borçluyuz ve 15 senedir de bu şehre damgasını buran belediye başkanımız sayın Ülgür Gökhan`a borçluyuz. Eşiyle sokaklarda dolaşan, eşini baş tacı yapan bir belediye başkanı ile birlikte çalışmış olmanın gururunu hep birlikte yaşıyoruz. Başkanımızın sevgi ve saygılarını iletiyorum. Hayırlı günler" dedi. 
(Atakan Alkış)
Paylaş