Kadın sığınma evi olmaması büyük eksiklik

Çanakkale’de kadınların fiziksel, duygusal, cinsel ve ekonomik anlamda şiddete uğradığı ilk anda sığınabilecekleri, kendilerini güvende hissedip, belirli bir süre yaşamlarının sürdürebilecekleri kadın sığınma evinin olmamasını büyük noksanlık olduğunu belirten Türk Kadınlar Birliği Başkanı Neriman Urgancı: “Bir kurumun güvencesi altında olmak kadına özgüven verir” dedi.

510
AB’ye uyum çerçevesinde çıkartılan 5393 Sayılı Belediye Kanunu ile nüfusu 50 binin üzerinde olan belediyelere “kadın sığınma evi” açılması görevi verilmesine rağmen 100 binin üzerinde nüfusu olan Çanakkale’de kadın dernekleri mağdur kadınların barınma ve beslenme gibi yaşamsal ihtiyaçlarını giderip, hukuksal yoldan hak arama sürecini başlatana kadar kadın sığınma evlerinin devreye girmesini bekliyor.
 
Türk Kadınlar Birliği Çanakkale Şube Başkanı Neriman Urgancı Çanakkale’de kadın sığınma evi olmamasının büyük bir noksanlık olduğunu kaydederek, bu eksikliğin sosyal hizmetler ve yerel yönetimler aracılığı ile giderilmesi gerektiğini belirtti. Türk Kadınlar Birliği Çanakkale Şube Başkanı Urgancı dernek olarak şiddete uğrayan ve kendilerine sığınan kadınları kentte yıllarca nasıl muhafaza edeceklerini bilemediklerini ifade ederek, Türk Kadınlar Birliği olarak yeni düzenleme sonrasında derneklerine Kadın Danışma Merkezi misyonunun verilmesinin ise önemli bir adım olduğunu söyledi.
 
Türk Kadınlar Birliği olarak Sosyal Hizmetlerle bu sorunları paylaştıklarını belirten Urgancı: “ Çanakkale’de Kadın Sığınma Evi olması şart. Bir sığınma evi var. Ama bu daha çok şehir dışından gelenlerin kaldığı işlevsel açıdan yeterli olmayan bir yer. Kapsamlı ve donanımlı bir sığınma evi olduğunu bilmek kadınlara güven ve güç verir” dedi.
 
Kadın Sığınma Evleri’nde kadınların maddi ve manevi açıdan belirlenen bir sürede desteklendiğini söyleyen Urgancı: “Şartlar olgunlaştığında, bu projenin hayata geçirileceğine inanıyoruz” dedi. Bir şekilde sokakta kalan kadınların genellikle temel sorunlarının çocuklarının bakımı, yeme-içme ve barınma ardından da istihdam sorunu olduğunu kaydeden Urgancı bir kurumun güvencesi altında olmak kadına özgüven verir” dedi.
Paylaş